Ухвала
від 21.11.2023 по справі 523/7076/23
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №523/7076/23

Провадження №1-кс/523/3537/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

21.11.2023р. Слідчий суддя Суворовського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ ВП №2 Одеського районного управління поліції №1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів,-

ВСТАНОВИВ:

Згідно клопотання слідчого, 07.03.2023р. до ЧЧ ВП №2 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області надійшла заява від ОСОБА_4 , в якій остання просить вжити заходів до ряду невстановлених осіб, які шляхом обману, здійснили її незаконне виключення зі складу учасників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », тим самим намагались заволодіти належними частками останньої в статутних капіталах товариств.

За даним фактом 08.03.2023 року внесено відомості до ЄРДР за №12023163490000168 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.190 КК України.

Згідно показів ОСОБА_4 встановлено, що з 2016 року остання разом з її компаньйонами ОСОБА_5 та ОСОБА_6 вела спільний бізнес, пов`язаний з продажом зрідженого газу в мережі газових автозаправних станцій « ІНФОРМАЦІЯ_3 », яка є широко відомою в Одеській області багато років. Зазначена мережа АЗС зареєстрована на декілька юридичних осіб, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), в яких ОСОБА_4 є учасником.

Починаючи з 2021 року ОСОБА_7 та ОСОБА_8 разом з підконтрольними їм особами розпочали вчиняти заздалегідь сплановані дії щодо рейдерського захоплення цього бізнесу. Так, зазначені особи намагаються присвоїти частки в ряді товариств, в яких ОСОБА_4 є учасником, вживають заходи щодо незаконного виключення її з переліку учасників цих підприємств. Подружжя ОСОБА_9 усіляко намагаються усунути ОСОБА_4 як від управління підприємствами, так і від доступу до інформації про бізнес та отримання відповідного прибутку, обмежили доступ до бухгалтерських та фінансових документів.

Так, ОСОБА_5 , та ОСОБА_6 разом з іншими особами, що здійснювали допоміжні функції, за єдиним алгоритмом дій намагаються здійснити виключення ОСОБА_4 з переліку учасників підприємств ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та привласнити майно, що перебуває на балансі у товариств, а саме на протязі 2021 року ОСОБА_5 де він є учасниками підприємства разом з директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_10 , однак без присутності ОСОБА_4 , провів позачергові загальні збори учасників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». За результатами зборів було складено протокол №03/08, підписаний ОСОБА_7 та завірений приватним нотаріусом ОСОБА_11 , в який ОСОБА_7 вніс неправдиві відомості щодо того, що ОСОБА_4 має заборгованість з внесення вкладу до статутного капіталу Товариства, та нібито остання була попереджена про заборгованість та проінформована про проведення позачергових зборів учасників Товариства. Відомості, що були внесені до протоколу повністю не відповідали дійсності, оскільки ще в 2016 році ОСОБА_4 внесла 245000грн. до статутного капіталу через касу підприємства. Підтвердженням внесення грошових коштів є облік внеску на користь Товариства в документах бухгалтерського обліку за відповідними бухгалтерськими рахунками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (в тому числі відповідно до Балансу на 31.12.2020 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »). Крім того, ОСОБА_4 не отримувала ні попередження від 12.07.2021 про нібито наявність заборгованості з внесення вкладу, ні повідомлення від 29.07.2021 про проведення позачергових зборів учасників ТОВ. Як наслідок, на таких нелегітимних загальних зборах прийнято рішення про виключення ОСОБА_4 як учасника Товариства. В подальшому, ОСОБА_10 , діючи від імені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » як директор, використав підроблений Протокол та подав заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР щодо виключення мене як учасника з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

04.01.2023 відбулась державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР, якою ОСОБА_4 виключено з учасників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та єдиним учасником з розміром частки 100% став ОСОБА_12 .

За аналогічним алгоритмом виключення ОСОБА_4 з участі в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ). Співвласником цього Товариства є ОСОБА_6 , яка володіє також 50% статутного капіталу (внесок 150000грн). Частку в розмірі 150000грн. до статутного капіталу ОСОБА_4 внесла через касу підприємства в 2016. Підтвердженням внесення грошових коштів є облік її внеску на користь Товариства в документах бухгалтерського обліку за відповідними бухгалтерськими рахунками Товариства. Однак, 30.12.2022 мали відбутись загальні збори учасників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », до порядку денного яких повинно було включено питання щодо виключення, ОСОБА_4 зі складу засновників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у зв`язку з тим, що остання, нібито, не здійснила внесок в якості оплати своєї частки. В подальшому, ОСОБА_6 підробила Повідомлення про скликання Загальних зборів Учасників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » від 30.11.2022 вих. № 30/11 та намагалася заволодіти належною ОСОБА_4 часткою в статутному капіталі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Крім того, згідно показань директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_13 , ОСОБА_7 разом зі співучасниками перешкоджає законній господарській діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », фізично захопили територію з будівлями підприємства за адресою: АДРЕСА_1 , заволоділи документами, печатками та штампами підприємства а також його активами

Аналогічним чином, шляхом використання недостовірної інформації про те, що ОСОБА_4 нібито не внесла грошові кошти в якості оплати своїх часток як учасник товариств, ОСОБА_8 та ОСОБА_7 намагаються заволодіти належними ОСОБА_4 частками як учасника в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ). Зокрема, спроба заволодіти належною ОСОБА_4 часткою в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » підтверджується Протоколом від 30.09.2021 № 27/09 загальних зборів учасників Товариства, про які остання аналогічним чином не була проінформована та в якому використана аналогічного змісту неправдива інформація про те, що вона, нібито, не внесла свою частку в статутний капітал ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Більшість газозаправних станцій мережі ЄГАЗ були зареєстровані за ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), а це понад 30 станцій. Після захоплення контролю над ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_7 разом з керівником Товариства директором ОСОБА_14 почали привласнювати та відчужувати обладнання цих газозаправних станцій, деякі автозаправні станції «переоформлені» на компанії, повністю підконтрольні ОСОБА_7 (зокрема, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »).

На даний час з метою проведення повного всебічного та об`єктивного розслідування всіх обставин подій, з метою отримання інформації, щодо незаконного виключення ОСОБА_4 зі складу учасників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , юридичною адресою якого є АДРЕСА_2 .

Слідчий суддя, розглянувши клопотання та додані до нього матеріали, прийшов до висновку, що воно підлягає задоволенню за наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч.ч.5, 6 ст.159 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

На підставі ч.2 ст.163 КПК України, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, розгляд даного клопотання необхідно проводити без виклику особи, у володінні якої вони знаходиться, та з метою досягнення дієвості кримінального провадження.

Керуючись ст.ст.159, 163165, 309, 369372 КПК України,-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого СВ ВП №2 Одеського районного управління поліції №1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати старшому слідчому слідчого відділення відділення поліції №2 Одеського районного управління поліції №1 ГУНП України в Одеській області ОСОБА_3 та/або іншому слідчому із складу групи слідчих у кримінальному провадженні дозвіл на тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , юридичною адресою якого є АДРЕСА_2 , з можливістю вилучення завірених належним чином копій документів, а саме:

- документація стосовно сплати ОСОБА_4 статутного капіталу в розмірі 150000грн., що були внесені через касу підприємства в 2016 році, а саме копій документів бухгалтерського обліку за відповідними бухгалтерськими рахунками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (в тому числі відповідно до Балансу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в цей проміжок часу);

- копія повідомлення від 30.11.2022 про попередження несплати статутного капіталу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_4 , копія повідомлення про проведення позачергових зборів учасників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » із зазначенням, яким чином здійснено відправлення повідомлення та копія протоколу проведення позачергових зборів учасників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за результатами яких ОСОБА_4 виключено зі складу учасників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали складає 2 місяці з дня її постановлення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСуворовський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу115082147
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —523/7076/23

Ухвала від 18.12.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Копіца О. В.

Ухвала від 18.12.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Копіца О. В.

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Лупенко А. В.

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Лупенко А. В.

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Лупенко А. В.

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Лупенко А. В.

Ухвала від 25.10.2023

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Лупенко А. В.

Ухвала від 08.08.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 08.08.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 08.05.2023

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Лупенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні