Ухвала
від 21.11.2023 по справі 554/5302/22
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 21.11.2023Справа № 554/5302/22 Провадження № 1-кс/554/14522/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21.11.2023 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Полтавській області підполковника поліції ОСОБА_3 про проведення огляду,

встановила:

слідчий звернувся до суду із клопотанням про проведення огляду, посилаючись на те, що у провадженні СУ ГУНП в Полтавській області перебувають матеріали кримінального провадження внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022170000000042 від 10.05.2022 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 236 КК України, за фактом порушення правил екологічної безпеки посадовими особами ряду підприємств Полтавської області, та ч.1 ст.239 КК України за фактом забруднення або псування земель.

Встановлено, що на території Полтавської області діє ряд підприємств, які здійснюють планову господарську діяльність без оформлення висновку оцінки впливу на довкілля, що є порушенням вимог Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». Відповідно до вимог статті 3 Закону «Оцінка впливу на довкілля є обов`язковим у процесі прийняття рішень про провадження планової діяльності. Така планова діяльність підлягає оцінці впливу на довкілля до прийняття рішення про провадження планової діяльності». Під час планування своєї діяльності, суб`єкт господарювання зобов`язаний провести оцінку впливу на довкілля. Згідно з Законом, оцінка впливу на довкілля необхідна при прийнятті рішення про «планову діяльність», а саме: будівництво, реконструкцію, технічне переоснащення, розширення, перепрофілювання, ліквідацію об`єктів, інше втручання в природне середовище.

Так, відповідно до матеріалів перевірки Державної екологічної інспекції Центрального округу, за результатами якої складено акт перевірки №06-28/45 від 31.01.2022 ПП «КАРТОПЛЯ ПОЛТАВЩИНИ» (ЄДРПОУ 34463453), зареєстрованого за адресою Полтавська область, Полтавський район, с. Ставкове, вул. Молодіжна, буд.4, встановлено, що під час здійснення підприємством господарської діяльності у сфері Вирощування овочів і баштанних культур, Вирощування інших однорічних і дворічних культур, Вантажний автомобільний транспорт, а саме:

- під час натурного обстеження господарського двору, розташованого на південній окраїні АДРЕСА_1 , виявлено розміщення діючого складу паливно-мастильних матеріалів для заправки власного автотранспорту пальним, що складається з пяти надземних металевих ємностей, а саме: три ємності для зберігання дизельного палива об`ємом 25м. куб. кожна, а також ємності для зберігання бензину об`ємом 10 м.куб. і ємності для зберігання мастила мінерального нафтового об`ємом 5 м.куб. та дві односторонні паливо роздавальні колонки;

- також на господарському дворі в с. Ставкове Полтавського району ПП «КАРТОПЛЯ ПОЛТАВЩИНИ» здійснює зберігання дизельного палива в двох наземних металевих ємностях. Ємність об`ємом 50 м.куб. введена в експлуатацію 01.03.2018, а ємність об`ємом 73 м.куб. введена в експлуатацію 01.04.2020.

Таким чином, ПП «КАРТОПЛЯ ПОЛТАВЩИНИ» не підготовлено звіт про оцінку впливу на довкілля та не отримано висновок з оцінки впливу на довкілля на господарську діяльність, а саме на поверхневе зберігання продуктів переробки викопного палива об`ємом 15 кубічних метрів і більше на складах паливно-мастильних матеріалів для власного автотранспорту та сільськогосподарської техніки ПП «КАРТОПЛЯ ПОЛТАВЩИНИ», розташованих на окраїні с. Бірки Полтаського району Полтавської області та окраїні с. Ставкове Полтавського району, що є невиконанням частини 1 ст.3 Закону України №2059-VIII «Про оцінку впливу на довкілля».

На підставі проведеної перевірки Державною екологічною інспекції Центрального округу, відповідно до ЗУ «Про охорону навколишнього природного середовища», ЗУ «Про основні засади державного нагляду у сфері господарської діяльності», Положення про Державну екологічну інспекцію України, затвердженого Постановою КМУ від 19.04.2017 за №275, з метою усунення порушень природоохоронного законодавства, виявлених під час перевірки дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього середовища, складено 04.02.2022 Припис №02/2/1-23.

Враховуючи вищевикладене, з метою перевірки інформації про можливе забруднення земельних ділянок та повітря, унаслідок порушення технологічних вимог, та усунення виявлених недоліків, наявності відповідних дозвільних документів, існує необхідність у проведенні огляду територій ПП «КАРТОПЛЯ ПОЛТАВЩИНИ» (ЄДРПОУ 34463453), розташованих за адресами: с. Бірки по вул. Іллі Алтина, 34Б та на окраїні с. Ставкове Полтавського району Полтавської області, із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції центрального округу.

Отримана у ході проведення огляду інформація має суттєве значення для кримінального провадження, без отримання якої неможливо всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального правопорушення, виявити як ті обставини, що викриватимуть, так і ті, що виправдовуватимуть особу, причетну до вчинення злочину, надати їм належну правову оцінку.

У судовому засіданні слідчий прохав клопотання задовольнити, надав пояснення аналогічні викладеним в клопотанні.

Відповідно до ч.5 ст.237 КПК України при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

Оскільки за змістом ч.2 ст.234 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи, тому до клопотання слідчого про огляд необхідно застосовувати відповідні вимоги кримінального процесуального закону.

Так, згідно вимог ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Ураховуючи вищевикладене, з метою встановлення істини у кримінальному провадженні слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись вимогами ст. ст. 233-234 КПК України, слідчий суддя

ухвалила:

клопотання слідчого - задовольнити.

Надати слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні №42022170000000042 від 10.05.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 236, ч.1 ст.239 КК України, дозвіл на проведення огляду територій ПП «КАРТОПЛЯ ПОЛТАВЩИНИ» (ЄДРПОУ 34463453), розташованих за адресами: с. Бірки по вул. Іллі Алтина, 34Б Полтавського р-ну Полтавської обл. та на окраїні с. Ставкове Полтавського р-ну Полтавської обл., із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції Центрального округу, з можливістю проведення вимірювань технічних споруд, відібрання зразків ґрунту, рідини, повітря, а також перевірки наявності відповідних дозвільних документів, усунення виявлених перевіркою недоліків.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали 1 місяць.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115089853
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду

Судовий реєстр по справі —554/5302/22

Ухвала від 29.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 15.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 24.10.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 24.10.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 24.10.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні