Ухвала
від 21.11.2023 по справі 759/14917/20
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 2/759/292/23

ун. № 759/14917/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2023 року Святошинський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді П`ятничук І.В.,

за участю секретаря Марус А.О.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

відповідача ОСОБА_3 ,

представника відповідача ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , треті особи: Служба у справах дітей та сім`ї Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації, Служба у справах дітей та сім`ї Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації про визначення місця проживання дитини разом з матір`ю, відібрання дитини та повернення її матері та зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , треті особи: Служба у справах дітей та сім`ї Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації, Служба у справах дітей та сім`ї Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації, Орган Опіки та піклування Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області про визначення місця проживання дитини з батько про визначення місця проживання дитини з батьком,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Святошинського районного суду м. Києва судді П`ятничук І.В. перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , треті особи: Служба у справах дітей та сім`ї Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації, Служба у справах дітей та сім`ї Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації про визначення місця проживання дитини разом з матір`ю, відібрання дитини та повернення її матері та зустрічний позов ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , треті особи: Служба у справах дітей та сім`ї Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації, Служба у справах дітей та сім`ї Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації, Орган Опіки та піклування Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області про визначення місця проживання дитини з батько про визначення місця проживання дитини з батьком.

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 08 вересня 2020 року відкрито провадження по даній справі.

В судовому засіданні судом на обговорення було постановлено питання про повторне витребування від Органу опіки та піклування Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області висновку про розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, а також на підставі інших документів, які стосуються справи, визнання явки представника третьої особи - Органу Опіки та піклування Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області обов`язковою та застосування до Органу опіки та піклування Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області заходів процесуального примусу.

Позивача та її представник, відповідач та його представник в судовому засіданні не заперечували проти повторного витребування від Органу опіки та піклування Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області висновку, визнання явки представника третьої особи - Органу Опіки та піклування Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області обов`язковою та застосування до Органу опіки та піклування Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області заходів процесуального примусу.

Суд, дослідивши матеріали справи, вислухавши думку сторін, прийшов до наступних висновків.

Відповідно до ч.ч. 4, 5 ст. 19 Сімейного кодексу України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 11.04.2023 року зобов`язано Орган Опіки та піклування Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області надати до суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

На виконання ухвали суду від 11.04.2023 року було надано висновок щодо розв`язання спору про участь у вихованні дитини ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , затверджений рішенням виконавчого комітету Гатненської сільської ради від 25.05.2023 року № 5/3.

Однак з вказаного висновку, вбачається що він не стосується предмета даного спору, оскільки вказаний висновок стосується щодо спору про усунення перешкод щодо участі у вихованні та вільному спілкуванні з дитиною, встановлення графіку спілкування з дитиною, а не спору щодо визначення місця проживання дитини.

Крім того, ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 04.10.2023 року судом повторно було зобов`язано Орган Опіки та піклування Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області надати до суду письмовий висновок щодо розв`язання спору.

Однак вказана ухвала суду станом на 21.11.2023 року органом опіки не виконана.

За вказаних обставин, суд вважає за необхідне повторно зобов`язати Орган Опіки та піклування Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області до наступного судового засідання подати до суду висновок.

У справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи (ч. 1 ст. 42 ЦПК України).

Права та обов`язки представника учасників справи визначені ч. ч. 1, 2 ст. 43 ЦПК України. Зокрема, учасники справи мають право: 1) ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень; 2) подавати докази; брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом; брати участь у дослідженні доказів; ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам; 3) подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб; 4) ознайомлюватися з протоколом судового засідання, записом фіксування судового засідання технічними засобами, робити з них копії, подавати письмові зауваження з приводу їх неправильності чи неповноти; 5) оскаржувати судові рішення у визначених законом випадках; 6) користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами. Учасники справи зобов`язані: 1) виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; 2) сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; 3) з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою; 4) подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; 5) надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; 6) виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; 7) виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Відповідно до ч. 3 ст. 43 ЦПК України у випадку невиконання учасником справи його обов`язків суд застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Нормою ч. 1 ст. 44 ЦПК України та учасників судового процесу та їх представників покладено обов`язок добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Цивільне процесуальне законодавство України містить невичерпний перелік дій, які суд може визнати зловживанням процесуальними правами.

Залежно від конкретних обставин суд може визнати зловживанням процесуальними правами дії, що суперечать завданню цивільного судочинства, зокрема: подання скарги на судове рішення, яке не підлягає оскарженню, не є чинним або дія якого закінчилася (вичерпана), подання клопотання (заяви) для вирішення питання, яке вже вирішено судом, за відсутності інших підстав або нових обставин, заявлення завідомо безпідставного відводу або вчинення інших аналогічних дій, що спрямовані на безпідставне затягування чи перешкоджання розгляду справи чи виконання судового рішення (п. 1 ч. 2 ст. 44 ЦПК України).

Зловживання процесуальними правами може мати форму штучного ускладнення цивільного процесу, ускладнення розгляду справи в результаті поведінки, що перешкоджає винесенню рішення у справі або вчиненню інших процесуальних дій.

Європейський суд з прав людини наголошував, що право особи на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку кореспондується з обов`язком добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (п. 35 рішення від 07 липня 1989 року у справі «Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії»).

Згідно з ч. 4 ст. 44 ЦПК України суд зобов`язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами. У випадку зловживання процесуальними правами учасником судового процесу суд застосовує до нього заходи, визначені цим Кодексом.

Заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства. Заходи процесуального примусу застосовуються судом шляхом постановлення ухвали (ст. 143 ЦПК України).

Види заходів процесуального примусу визначені ч. 1 ст. 144 ЦПК України, а саме: попередження; видалення із залу судового засідання; тимчасове вилучення доказів для дослідження судом; привід; штраф.

Як вбачається з матеріалів справи, 04.10.2023 року ухвалою суду було зобов`язано Орган Опіки та піклування Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області надати до суду письмовий висновок щодо розв`язання спору про визначення місця проживання дитини на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Однак станом на 21.11.2023 року ухвала суду виконана не була.

Зважаючи на невиконання ОСОБА_6 та піклування Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області ухвали суду від 04.10.2023 року, суд вважає за необхідне застосувати до Органу опіки та піклування Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області захід процесуального примусу у виді попередження.

На підставі викладеного, керуючись ст. 10, 42, 46, 47, 128, 144 ЦПК України, ст. 19 СК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Зобов`язати Орган Опіки та піклування Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області (Київська область, Фастівський район, с. Гатне, вул. Київська, 138) надати до суду письмовий висновок щодо розв`язання спору про визначення місця проживання дитини на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Направити даний висновок до Святошинського районного суду м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Якуба Коласа, 27-А, не пізніше ніж за день до дати проведення судового засідання, яке відбудеться 18 січня 2024 року об 11 год.00 хв.

Застосувати до Органу опіки та піклування Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області ( код ЄДРПОУ 04358508) захід процесуального примусу у виді попередження.

Визнати явку Органу опіки та піклування Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області ( код ЄДРПОУ 04358508) в наступне судове засідання на 18 січня 2024 року на 11 год. 00 хв.

Роз`яснити Органу опіки та піклування Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області ( код ЄДРПОУ 04358508) що в разі невиконання покладеного обов`язку від явки до суду в судове засідання, яка відповідно до ухвали суду визнавалась обов`язковою до нього будуть застосовані заходи процесуального примусу, у відповідності до ст. 144 ЦПК України.

З інформацією про справу, що розглядається, учасники справи можуть ознайомитись на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет. Веб-адреса сторінки: http://sv.ki.court.gov.ua.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: П`ятничук І.В.

Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115094912
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —759/14917/20

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Болотов Євген Володимирович

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Болотов Євген Володимирович

Рішення від 18.03.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Рішення від 18.03.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

Постанова від 12.09.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Приходько Костянтин Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні