Ухвала
від 15.11.2023 по справі 752/6975/23
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 752/6975/23

Провадження №2/523/4754/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" листопада 2023 р. м. Одеса

Суддя Суворовського районного суду м. Одеси Дяченко В.Г., розглянувши матеріали, які надійшли за позовною заявою Торгово- виробничого об`єднання «Новокаховський електромеханічний завод» до Держави Російська Федерація в особі Посольства Російської Федерації в Україні, Президента Російської Федерації Путіна Володимира Володимировича, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Акціонерного товариства «Альфа-Банк» про відшкодування майнової шкоди,

ВСТАНОВИВ:

До Голосіївського районного суду м. Києва звернувся представник Торгово- виробничого об`єднання «Новокаховський електромеханічний завод» з зазначеним позовом.

Ухвалами Голосіївського районного суду м. Києва від 19 квітня 2023 року матеріали позовної заяви вказаної вище та заяву про забезпечення позову передано за підсудністю до Суворовського районного суду м. Одеси .

04 серпня 2023 року справа надійшла до Суворовського районного суду м. Одеси.

Після надходження цивільної справи, суддю визначено автоматизованою системою документообігу суду, відповідно до ст.ст. 14, 33 ЦПК України.

Ухвалою Суворовського районного суду м. Одеси від 07 серпня 2023 року, відповідно до рішення Вищої ради правосуддя від 30.05.2023 № 566/0/15-23 «Про відновлення роботи Херсонського міського суду Херсонської області, зміну територіальної підсудності судових справ окремих судів Херсонської області, відтермінування початку відновлення роботи Білозерського районного суду Херсонської області», позовну заяву Торгово- виробничого об`єднання «Новокаховський електромеханічний завод» передано на розгляд до Нововоронцовського районногосуду Херсонськоїобласті.

Ухвалою Нововоронцовського районногосудуХерсонськоїобласті від 13 жовтня 2023 року вищевказану позовну заяву повернуто до Суворовського районного суду м. Одеси.

Справа надійшла до Суворовського районного суду м. Одеси та передана для розгляду судді Дяченко В.Г.

Відповідно до ст.32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку встановленому ст.31 ЦПК України повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Позовна заява подана з додержанням вимог статей 175, 177 ЦПК України.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі, передбачені статтями 185-186 ЦПК України, відсутні.

Частиною другою статті 19 ЦПК України визначено, що цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Враховуючи обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, обсяг та характер доказів у справі, підстав для розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, передбачених ст. 274 ЦПК України, судом не встановлено.

Виходячи з вищезазначеного суд приходить до висновку про розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 196 ЦПК України, для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Одночасно суд зазначає, що відповідно до ч. 1ст. 79 Закону України "Про міжнародне приватне право"пред`явлення позову до іноземної держави, залучення іноземної держави до участі у справі як відповідача або третьої особи, накладення арешту на майно, яке належить іноземній державі та знаходиться на території України, застосування щодо такого майна інших засобів забезпечення позову і звернення стягнення на таке майно, - можуть бути допущені лише за згодою компетентних органів відповідної держави, якщо інше не передбачено міжнародним договором України або законом України.

Отже,Закон України «Про міжнародне приватне право» встановлює судовий імунітет щодо іноземної держави за відсутності згоди компетентних органів цієї держави на залучення її до участі у справі у національному суді іншої держави, зокрема в якості відповідача.

Проте, як роз`яснив Верховний Суд у постанові від 08.06.2022 у справі № 490/9551/19 після початку війни в Україні, а саме: з 2014, суд України, розглядаючи справу, де відповідачем визначено Російську Федерацію, має право ігнорувати імунітет цієї країни та розглядати справи про відшкодування шкоди завданої особі в результаті збройної агресії Російської Федерації за позовом, поданим саме до цієї іноземної країни.

Крім того, у зв`язку з повномасштабним вторгненням Російської Федерації на територію України 24.02.2022 року, Україна розірвала дипломатичні відносини з РФ, що унеможливлює із цієї дати направлення різних запитів і листів до посольства РФ в Україні, з огляду на припинення його роботи на території України.

Окрім цього, відповідно до постанови Верховного Суду від 14.04.2022 року у справі №308/9708/19, з огляду на наведений правовий висновок, інформування і фізичних осіб, громадян Російської Федерації, які є співвідповідачами у цьому позові не потребує здійснення та фізично неможливе, оскільки за наслідками розриву дипломатичних відносин з Російською Федерацією в даному випадку фактично припинила свою дію Інструкція про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженаНаказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України від 27.06.2008 №1092/5/54за подальшими змінами та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 02.07.2008 р. № 573/15264.

За таких обставин, враховуючи відсутність дипломатичних відносин України з РФ, що унеможливлює надсилання даної ухвали на адресу відповідачів, повідомлення відповідача про дату, час та місце проведення підготовчого засідання у даній справі буде здійснено шляхом розміщення на сайті Печерського районного суду міста Києва відповідного оголошення - повідомлення.

Керуючись ст.ст. 4, 19, 175, 177, 187, 189-200, 260, 274 ЦПК України, суддя -

У Х В А Л И В:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом Торгово- виробничого об`єднання «Новокаховський електромеханічний завод» до Держави Російська Федерація в особі Посольства Російської Федерації в Україні, Президента Російської Федерації Путіна Володимира Володимировича, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Акціонерного товариства «Альфа-Банк» про відшкодування майнової шкоди.

Призначити у справі підготовче засідання на 05 грудня 2023 року о 11 год. 00 хв., в залі судових засідань № 7 в приміщенні Суворовського районного суду м. Одеси.

Відповідачі мають право протягом п`ятнадцяти днів з дня з днярозміщення ухвалипро відкриттяпровадження усправі наофіційному веб-сайтіСуворовського районногосуду м.Однеси подати в суд відзив на позовну заяву, в якому зазначити обставини, які визнаються відповідачами, заперечення (за наявності) щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову, з якими відповідачі не погоджуються, із посиланням на відповідні докази та норми права, з долученням документів та інших доказів.

У разі ненадання відповідачами відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити справу за наявними матеріалами.

У підготовче судове засідання викликати учасників судового процесу у доступний суду спосіб.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи у доступний суду спосіб.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: https://court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення15.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115100267
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування майнової шкоди

Судовий реєстр по справі —752/6975/23

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Постанова від 12.07.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ратнікова Валентина Миколаївна

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ратнікова Валентина Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні