Ухвала
від 20.11.2023 по справі 2а-12337/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

20 листопада 2023 рокуСправа №2а-12337/10/0470

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Ільков В.В., розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області про заміну стягувача у справі за адміністративним позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області до Виробничого об`єднання житлово-комунального господарства про стягнення недоїмки по сплаті страхових внесків та пені, -

УСТАНОВИВ:

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 08.11.2010 року адміністративний позов задоволено повністю.

Стягнуто з Виробничого об`єднання житлово-комунального господарства на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області недоїмку зі сплати страхових внесків у сумі 268 (двісті шістдесят вісім) грн. 21 коп. та пені у сумі 4315 (чотири тисячі триста п`ятнадцять) грн. 86 коп.

На виконання постанови видано виконавчий лист.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 28.09.2017 року заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області в особі Верхньодніпровського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області про заміну стягувача у справі №2а-12337/10/0470, задоволено частково.

Замінено сторону у справі №2а-12337/10/0470 - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області на його правонаступника - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області в особі Верхньодніпровського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області.

Ухвалою суду від 20.06.2018 року заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області (49000, м.Дніпро, пр-т. Д. Яворницького, 93, код ЄДРПОУ 41323962) про поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання по справі №2а-12337/10/0470 за адміністративним позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області (51600, Дніпропетровська область, м.Верхньодніпровськ, пр. Леніна, 5/3, код ЄДРПОУ 24231046) до Виробничого об`єднання житлово-комунального господарства (51600, Дніпропетровська область, м. Верхньодніпровськ, вул. Слизькоухого, 26, код ЄДРПОУ 03341546) про стягнення недоїмки по сплаті страхових внесків та пені, задоволено.

Поновлено Управлінню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області (49000, м. Дніпро, пр-т. Д. Яворницького, 93, код ЄДРПОУ 41323962) строк пред`явлення виконавчого листа до виконання у справі № 2а-12337/10/0470, строком на три місяці з дня набрання цією ухвалою законної сили.

14.11.2023 року заявник звернувся до Дніпропетровського окружного адміністративного суду із заявою в якій просить суд:

- замінити стягувача по справі № 2а-12337/10/0470 з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області його правонаступником - Головним управлінням Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.

В обґрунтування заяви зазначено, що постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 08.11.2010 року у справі № 2а-12337/10/0470 стягнуто з Виробничого об`єднання житлово-комунального господарства на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області недоїмку зі сплати страхових внесків у сумі 268 (двісті шістдесят вісім) грн. 21 коп. та пені у сумі 4315 (чотири тисячі триста п`ятнадцять) грн. 86 коп. У подальшому, 30.06.2011 року позивачу видано виконавчий лист.

З 01 січня 2023 року набрали чинності зміни до Закону України від 3 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» (далі Закон № 1105-XIV). За статтею 4 Закону № 1105-XIV уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України.

З 20.06.2023 року до ЄДР внесено відомості про припинення юридичної особи - Фонду соціального страхування України (код ЄДРПОУ 40210180). Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень, а тому Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області є правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області.

Дослідивши матеріали справи та доводи поданої заяви, суд зазначає про таке.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 року №1404-VIII, виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

За приписами ч. 1, 2, 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ.

Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до частини 1 статті 379 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Так, 01 січня 2023 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 21 вересня 2022 року № 2620-IX (далі - Закон №2620-IX), яким Закон України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі - Закон № 1105-XIV), викладено в новій редакції.

Відповідно до частини 1 статті 4 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування", в редакції Закону № 2620-IX, уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку (далі - уповноважений орган управління) є Пенсійний фонд України.

Згідно пункту 2 Розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 1105-XIV припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Пунктами 6, 7 Розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону №1105-XIV передбачено, що з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, платники єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та отримувачі виплат (матеріального забезпечення) є такими, що зареєстровані (взяті на облік) Пенсійним фондом України. Їх перереєстрація не здійснюється.

Стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 № 1442 "Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України" припинено з 01 січня 2023 року, реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України, зокрема, управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області.

Згідно із пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 29.11.2022 року № 1323 "Деякі питання забезпечення здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням" залишки коштів, які утворилися на рахунках виконавчої дирекції Фонду соціального страхування та її робочих органів станом на кінець останнього банківського дня у системі електронних платежів Національного банку у 2022 році, перераховуються власниками рахунків в перший банківський день 2023 року на дохідний рахунок Пенсійного фонду України, відкритий в Державній казначейській службі для обліку коштів загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності і загальнообов`язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, з подальшим їх спрямуванням цього ж дня на видатковий рахунок Пенсійного фонду України для здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування".

Судом встановлено, що 12.05.2023 року здійснено державну реєстрацію припинення юридичної особи - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 41323962), що підтверджується відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

За наведених обставин, з урахуванням норм чинного законодавства, враховуючи, що стягувача у цій справі - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області з 01.01.2023 року припинено і правонаступником його прав та обов`язків є Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області, суд вважає, що належним стягувачем є Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області, як правонаступник Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області.

Абзацом першим частини п`ятої статті 15 Закону № 1404-VIII визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відтак, заява Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області про заміну стягувача, з урахуванням ухвали Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 28.09.2017 року, якою замінено сторону у цій справі - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області на його правонаступника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області в особі Верхньодніпровського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області, підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. ст. 248, 256, 295, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області про заміну стягувача у справі за адміністративним позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області до Виробничого об`єднання житлово-комунального господарства про стягнення недоїмки по сплаті страхових внесків та пені - задовольнити частково.

Замінити стягувача у справі № 2а-12337/10/0470 з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 41323962) в особі Верхньодніпровського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області на Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 21910427).

Ухвала набирає законної сили відповідно до ст. 256 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в порядку та строки, встановлені ст. 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя В.В. Ільков

Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115105206
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення недоїмки по сплаті страхових внесків та пені

Судовий реєстр по справі —2а-12337/10/0470

Ухвала від 20.11.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

Ухвала від 25.08.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Ухвала від 20.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

Ухвала від 04.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

Ухвала від 28.09.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Ухвала від 23.08.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Ухвала від 21.10.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

Ухвала від 11.10.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

Постанова від 14.12.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні