Постанова
від 14.12.2010 по справі 2а-12337/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

14.12.2010

< копія >

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 листопада 2010 р. Справа № 2а-12337/10/0470

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Ільков В.В. < Текст >

розглянувши у письмовом у провадженні у місті Дніпро петровську адміністративну справу за адміністративним позовом Відділення виконавч ої дирекції Фонду соціальног о страхування від нещасних в ипадків на виробництві та пр офесійних захворювань Украї ни у Верхньодніпровському ра йоні Дніпропетровської обла сті до Виробничого об' єдна ння житлово-комунального гос подарства про стягнення недо їмки по сплаті страхових вне сків та пені, -

ВСТАНОВИВ:

Відділення виконавчо ї дирекції Фонду соціального страхування від нещасних ви падків на виробництві та про фесійних захворювань Україн и у Верхньодніпровському рай оні Дніпропетровської облас ті звернулось до Дніпропетро вського окружного адміністр ативного суду з адміністрати вним позовом до Виробничого об' єднання житлово-комунал ьного господарства про стягн ення недоїмки за страховими внесками та пенею у загальні й сумі 4584,07 грн.

В обґрунтування позову заз начено, що відповідно до розр ахункової відомості про нара хування та перерахування стр ахових внесків та витрачання коштів Фонду соціального ст рахування від нещасних випад ків на виробництві та профес ійних захворювань України за ІІ квартал 2010 року за Виробнич им об' єднанням житлово-кому нального господарства виник ла недоїмка зі сплати страхо вих внесків у загальній сумі 268,21 грн. (з урахуванням частков ого стягнення суми заборгова ності по рішенню господарськ ого суду Дніпропетровської о бласті від 11.03.2008р.), що є порушенн ям вимог ст. 45 Законом України «Про загальнообов' язкове д ержавне соціальне страхуван ня від нещасного випадку на в иробництві та професійного з ахворювання, які спричинили втрату працездатності» № 1105-XIV від 23.09.1999р. Крім того, за несвоєч асну сплату страхових внескі в відповідачу була нарахован а пеня у сумі 4315,86 грн., яка також є несплаченою, що і стало підс тавою для звернення з даним п озовом до суду.

Позивач в судове засідання не з' явився, про день, час та місце розгляду справи був по відомлений належним чином ві дповідно до вимог ч. 8 ст. 35 КАС У країни, надав до суду 27.10.2010р. кло потання про розгляду справи без його участі в порядку пис ьмового провадження.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином відповідно до вимог ч. 8 ст. 35 КА С України, що підтверджуєтьс я повідомленням про вручення поштового відправлення, зап еречень проти позову не нада в.

За даних обставин суд, керую чись положеннями ч. 6 ст.128 КАС У країни, вважає за можливе роз глянути справу за відсутност і сторін в порядку письмовог о провадження.

Дослідивши матеріали спра ви, дослідивши подані до суду докази, оцінивши їх за своїм в нутрішнім переконанням, що ґ рунтується на всебічному, по вному та об' єктивному розгл яді у судовому процесі всіх о бставин справи, суд встанови в наступне.

Відносини, що виникають між суб'єктами системи державне соціальне страхування від н ещасного випадку на виробниц тві та професійного захворюв ання, які спричинили втрату п рацездатності, регулюються З аконом України «Про загально обов' язкове державне соціа льне страхування від нещасно го випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працез датності» від 23.09.1999, № 1105-XIV (далі - З акон № 1105-XIV).

Відповідно до матеріалів с прави Виробниче об' єднання житлово-комунального господ арства є страхувальником з о бов' язкового державного ст рахування від нещасних випад ків, який зареєстрований та п еребуває на обліку як страху вальник у відділенні виконав чої дирекції Фонду соціально го страхування від нещасних випадків на виробництві та п рофесійних захворювань Укра їни у Верхньодніпровському р айоні Дніпропетровської обл асті за № 0403000013 та є платнико м страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захворю вань України.

Згідно з ч. 3 ст. 6 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне соціальне страхув ання від нещасного випадку н а виробництві та професійног о захворювання, які спричини ли втрату працездатності» ст рахувальниками є роботодавц і, а в окремих випадках - застр аховані особи; страховиком є Фонд соціального страхуванн я від нещасних випадків на ви робництві та професійних зах ворювань України.

Відповідно до ч. 1 ст.15 Закону України «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування від нещасного випа дку на виробництві та профес ійного захворювання, які спр ичинили втрату працездатнос ті» передбачено що страхуван ня від нещасного випадку зді йснює Фонд соціального страх ування від нещасних випадків - некомерційна самоврядна організація, що діє на підста ві статуту, який затверджуєт ься її правлінням.

Згідно ст. 16 Закону № 1105-XIV Управ ління Фондом соціального стр ахування від нещасних випадк ів здійснюється на паритетні й основі державою, представн иками застрахованих осіб і р оботодавців. Безпосереднє уп равління Фондом соціального страхування від нещасних ви падків здійснюють його правл іння та виконавча дирекція.

Статтею 46 Закону № 1105-XIV встано влено, що Фонд соціального ст рахування від нещасних випад ків провадить збір та акумул ювання страхових внесків, ма є автономну, незалежну від бу дь-якої іншої, систему фінанс ування. Кошти на здійснення с трахування від нещасного вип адку не включаються до склад у Державного бюджету України , використовуються виключно за їх прямим призначенням і з араховуються на єдиний центр алізований рахунок Фонду соц іального страхування від нещ асних випадків в установах б анків, визначених Кабінетом Міністрів України для обслуг овування коштів Державного б юджету України, або спеціалі зованого банку, який обслуго вує фонди соціального страху вання.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 45 Зако ну України "Про загальнообов ' язкове державне соціальне страхування від нещасного в ипадку на виробництві та про фесійного захворювання, які спричинили втрату працездат ності" передбачено, що робото давець, як страхувальник, зоб ов'язаний, зокрема, подавати з вітність робочому органу вик онавчої дирекції Фонду соціа льного страхування від нещас них випадків у строки, в поряд ку та за формою, що встановлен і цим Фондом.

Згідно з ч. 2 ст. 46 зазначеного Закону одним із джерел фінан сування Фонду від нещасних в ипадків є внески роботодавці в.

Відповідно до ст. 47 Закону № 1 105-ХIV розмір страхового внеску для кожного підприємства об числюється Фондом у відсотка х до сум фактичних витрат на о плату праці найманих працівн иків, що включають витрати на виплату основної та додатко вої заробітної плати, на інші заохочувальні і компенсацій ні виплати. Також розмір стра хового внеску залежить від к ласу професійного ризику вир обництва, до якого віднесено підприємства. Розрахунок ро зміру страхового внеску для кожного підприємства провад иться Фондом соціального стр ахування від нещасних випадк ів відповідно до Порядку виз начення страхових тарифів дл я підприємств, установ та орг анізацій на загальнообов'язк ове соціальне страхування ві д нещасного випадку на вироб ництві та професійного захво рювання, що затверджується К абінетом Міністрів України. Визначаючи розмір страховог о внеску Фонд розраховує йог о таким чином, щоб сума страхо вих внесків страхувальників до Фонду забезпечувала покр иття витрат Фонду, пов' язан их із здійсненням соціальног о страхування від нещасного випадку.

Статтею 52 цього ж закону, пер едбачено, що страхувальник н есе відповідальність за шкод у, заподіяну застрахованому або Фонду соціального страху вання від нещасних випадків внаслідок невиконання своїх обов'язків із страхування ві д нещасного випадку, відпові дно до закону.

Розрахунок розміру страхо вого внеску для кожного підп риємства провадиться Фондом соціального страхування від нещасних випадків відповідн о до Порядку визначення стра хових тарифів для підприємст в, установ та організацій на з агальнообов'язкове соціальн е страхування від нещасного випадку на виробництві та пр офесійного захворювання, що затверджується Кабінетом Мі ністрів України.

Згідно із Законом України « Про страхові тарифи на загал ьнообов' язкове державне со ціальне страхування від неща сного випадку на виробництві та професійного захворюванн я, які спричинили втрату прац ездатності» Виробничому об' єднанню житлово-комунальног о господарства визначено стр аховий тариф в розмірі 0,57% від ф актичних витрат на оплату пр аці найманим працівникам, як і підлягають обкладанню пода тком з доходів фізичних осіб .

15.07.2010р. відповідач подав до Ві дділення виконавчої дирекці ї Фонду соціального страхува ння від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Верхнь одніпровському районі Дніпр опетровської області розрах ункову відомість про нарахув ання та перерахування страхо вих внесків та витрачання ко штів Фонду соціального страх ування від нещасних випадків на виробництві та професійн их захворювань України за ІІ квартал 2010 року відповідно до якої, з урахуванням сум, які с тягуються позивачем з відпов ідача в судовому порядку в ін ших судових справах (№ 2-а-7639/09/0470, р ішення господарського суду Д ніпропетровської області № 9 /189 від 27.06.2005р., № А12/3 від 07.02.2007р., № А20/11 ві д 11.03.2008р. - стягнення недоїмки у сумі 15679,99 грн. та пені у сумі 2840,01 г рн.), у відповідача існує недої мка зі сплати страхових внес ків у сумі 268,21 грн. та зі сплати п ені у сумі 4315,86 грн.

Зазначений борг не оскарже ний відповідачем ні у судово му ні у адміністративному по рядку, тому є узгодженим. Відп овідачем зазначена сума не с плачена в результаті чого ви никла заборгованість.

Отже, сума заборгованості в ідповідача на теперішній час за вказаний період складає: н едоїмка - 268,21 грн., пеня - 4315,86 грн.

Згідно зі статтею 47 Закону № 1105-XIV страхові внески є цільови м платежем.

Статтею 67 Конституції Украї ни встановлено, що кожен зобо в'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, в становлених законом.

Статтею 55 Закону передбачен о, що спори щодо суми страхови х внесків, а також щодо розмір у шкоди та прав на її відшкоду вання, накладення штрафів та з інших питань вирішуються в судовому порядку.

Приймаючи до уваги викладе не та враховуючи, що на час роз гляду справи сума боргу відп овідачем добровільно не спла чена, відповідних доказів су ду не надано, суд дійшов висно вку, що позовні вимоги є обґру нтованими, а тому підлягають задоволенню в повному обсяз і.

Відповідно до ч.4 ст.94 Кодексу адміністративного судочинс тва України у справах, в яких п озивачем є суб'єкт владних по вноважень, а відповідачем - фі зична чи юридична особа, судо ві витрати, здійснені позива чем, з відповідача не стягуют ься.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 86, 94, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Відділення виконавчої дир екції Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України у Ве рхньодніпровському районі Д ніпропетровської області д о Виробничого об' єднання ж итлово-комунального господа рства про стягнення заборго ваності - задовольнити.

Стягнути з Виробничого об' єднання житлово-комунальног о господарства на користь Ві дділення виконавчої дирекці ї Фонду соціального страхува ння від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Верхнь одніпровському районі Дніпр опетровської області недої мку зі сплати страхових внес ків у сумі 268 (двісті шістдесят вісім) грн. 21 коп. та пені у сумі 4315 (чотири тисячі триста п' ят надцять) грн. 86 коп.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропет ровського апеляційного адмі ністративного суду шляхом по дання апеляційної скарги чер ез Дніпропетровський окружн ий адміністративний суд з од ночасним направленням копії апеляційної скарги особою, я ка її подає, до суду апеляційн ої інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі складення постанови у повно му обсязі, а також прийняття п останови у письмовому провад женні апеляційна, скарга под ається протягом десяти днів з дня отримання копії постан ови.

У разі якщо справа розгляда лась судом за місцезнаходжен ням суб'єкта владних повнова жень і він не був присутній у с удовому засіданні під час пр оголошення судового рішення , але його було повідомлено пр о можливість отримання копії постанови суду безпосереднь о у суді, то десятиденний стро к на апеляційне оскарження п останови суду обчислюється з наступного дня після закінч ення п'ятиденного строку з мо менту отримання суб'єктом вл адних повноважень повідомле ння про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду набирає за конної сили відповідно до ви мог ст. 254 Кодексу адміністрат ивного судочинства України.

Суддя < (підпис ) >

< Список >

< Список >

< Список > В.В Ільков

< Текст >

Дата ухвалення рішення14.12.2010
Оприлюднено20.12.2010
Номер документу12875205
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-12337/10/0470

Ухвала від 20.11.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

Ухвала від 25.08.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Ухвала від 20.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

Ухвала від 04.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

Ухвала від 28.09.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Ухвала від 23.08.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Ухвала від 21.10.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

Ухвала від 11.10.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

Постанова від 14.12.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні