Ухвала
від 23.11.2023 по справі 609/56/23
ШУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 609/56/23

1-в/609/20/2023

23 листопада 2023 року Шумський районний суд Тернопільської області в складі: головуючої судді: ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання: ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 , особи, стосовно якої вирішується питання про припинення примусових заходів медичного характеру ОСОБА_4 , захисника - адвоката ОСОБА_5 , законного представника ОСОБА_6 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вм.Шумськ заяву лікаря-психіатра Комунального некомерційного підприємства Шумської міської ради «Шумська міська лікарня» ОСОБА_7 про припинення застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_4 ,

ВСТАНОВИВ:

23жовтня 2023року доШумського районногосуду Тернопільськоїобласті надійшовлист зКомунального некомерційногопідприємства Шумськоїміської ради«Шумська міськалікарня»,підписаний директором ОСОБА_8 та лікарем-психіатром ОСОБА_7 , з проханням винести ухвалу про припинення застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_4 , 1992р.н., жителя с. Ходаки, Шумської ОТГ, Кременецького району у зв`язку з відсутністю підстав для продовження амбулаторної примусової психіатричної допомоги. Справу просили слухати без їх участі з врахуванням поданих документів.

Прокурор вважає, що є підстави для припинення надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку ОСОБА_4

ОСОБА_4 , його захисник та законний представник також підтримали клопотання лікаря-психіатра про припинення амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Заслухавши осіб, які брали участь у справі, вивчивши матеріали справи, суд вважає, що заяву слід задовольнити з наступних підстав.

Судом встановлено, що 06 жовтня 2022 року ОСОБА_4 , вчинив суспільно-небезпечне діяння, передбачене ч. 4 ст. 185 КК України, а саме таємне викрадення чужого майна (крадіжку), вчинена в умовах воєнного стану, який введено відповідно до Указу Президенту України №64/2022 від 24.02.2022, (зі змінами, внесеними Указами від 14 березня 2022 року №133/2022, затвердженим Законом України від 15 березня 2022 року №2119-ІХ, від 18 квітня 2022 року №259/2022, затвердженим Законом України від 21 квітня 2022 року №2212-ІХ), від 17 травня 2022року №341/2022 та від 12 серпня 2022 року № 573/2022, затвердженим Законом України від 15 серпня 2022 року №2500-IX), продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 23 серпня 2022 року строком на 90 діб.

Разом з цим, встановлено, що ОСОБА_4 на період часу, до якого відносяться інкриміновані йому діяння, страждав на вроджену патологію інтелектуального недорозвитку у вигляді легкої розумової відсталості, синдром емоційно-вольової нестійкості, що досягає рівня недоумства, тому він не міг розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до ухвали Шумського районного суду Тернопільської області від 23 березня 2023 року до ОСОБА_4 було застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді амбулаторної примусової психіатричної допомоги, виконання якої постановлено здійснювати КНП Шумської міської ради «Шумська міська лікарня».

Відповідно до Висновку комісії лікарів-психіатрів поліклінічного відділення КНП «Шумська міська лікарня» ШМР № 981 від 20.10.2023 вбачається, що за час перебування на АППД ОСОБА_4 систематично відвідував лікаря-психіатра поліклінічного відділення, отримував амбулаторне лікування. Стан пацієнта покращився, хворий усвідомлює скоєне ним правопорушення, приводів в поліцію не мав, скарг від сусідів не надходило, соціально-небезпечних дій не виявляв. На підставі ст. 12 та ст. 19 Закону України «Про психіатричну допомогу» комісія лікарів-психіатрів у складі голови комісії ОСОБА_9 та членів лікарів-психіатрів ОСОБА_7 та ОСОБА_10 прийшла до висновку припинити ОСОБА_4 заходи медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги примусового порядку.

Відповідно до вимог ч. ч. 2, 3 ст.514КПК України зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється, якщо особа, яка вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності, видужала або якщо внаслідок змін у стані її здоров`я відпала потреба в раніше застосовуваних заходах медичного характеру. Розгляд питання про продовження, зміну чи припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється за письмовою заявою представника медичного закладу (лікаря-психіатра), де тримається дана особа, у передбаченомустаттею 95 Кримінального кодексу Українита статтею 512цього Кодексу порядку. До письмової заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Згідно ст.12Закону України«Про психіатричнудопомогу» амбулаторна психіатрична допомога може надаватися без усвідомленої згоди особи або без згоди її законного представника у разі встановлення у неї тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона завдасть значної шкоди своєму здоров`ю у зв`язку з погіршенням психічного стану у разі ненадання їй психіатричної допомоги. Амбулаторна психіатрична допомога особі без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника надається лікарем-психіатром в примусовому порядку за рішенням суду. У разі необхідності продовження надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку понад 6 місяців лікар-психіатр повинен надіслати до суду за місцем проживання особи заяву про продовження надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку. До заяви, в якій повинні бути викладені підстави надання особі амбулаторної психіатричної допомоги без її усвідомленої згоди та без згоди її законного представника, передбачені частиною другою цієї статті, додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність продовження надання особі такої допомоги. В подальшому продовження надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку проводиться кожного разу на строк, який не може перевищувати 6 місяців.Надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку припиняється за рішенням комісії лікарів-психіатрів у разі видужання особи або такої зміни стану її психічного здоров`я, що не потребує надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку, або за рішенням суду про відмову в продовженні надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку, або за рішенням суду про задоволення заяви фізичної особи чи її законного представника про припинення надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку. Клопотання про припинення надання особі амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку може направлятися до суду особою, якій надається ця допомога, або її законним представником через 3 місяці з часу ухвалення судом рішення про надання або продовження надання особі такої допомоги.

Статтею 19Закону України«Про психіатричнудопомогу» передбачено, що продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника психіатричного закладу, який надає особі таку психіатричну допомогу на підставі висновку комісії лікарів-психіатрів.

Відповідно до ч. 2 ст. 95 КК України, особи, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру, підлягають огляду комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення або про зміну застосування такого заходу. У разі відсутності підстав для припинення або зміни застосування примусового заходу медичного характеру представник закладу з надання психіатричної допомоги (лікар-психіатр), який надає особі таку психіатричну допомогу, направляє до суду заяву, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність продовження застосування примусового заходу медичного характеру. У разі необхідності продовження застосування примусового заходу медичного характеру понад 6 місяців представник закладу з надання психіатричної допомоги (лікар-психіатр), який надає особі таку психіатричну допомогу, повинен направити до суду за місцем знаходження закладу з надання психіатричної допомоги заяву про продовження застосування примусового заходу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність продовження надання особі такої психіатричної допомоги. В подальшому продовження застосовування примусового заходу медичного характеру проводиться кожного разу на строк, який не може перевищувати 6 місяців.

Висновком комісії лікарів-психіатрів доведено відсутність підстав для продовження надання ОСОБА_4 примусових заходів медичного характеру у виді амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

З огляду на вищевикладене, враховуючи те, що ОСОБА_4 звільнений від кримінальної відповідальності за скоєні в стані неосудності суспільно-небезпечні діяння, передбачені ч. 4 ст. 185 КК України, і до нього застосовані примусові заходи медичного характеру у вигляді амбулаторної примусової психіатричної допомоги, за висновком комісії лікарів-психіатрів № 981 від 20 жовтня 2023 року рекомендовано припинення амбулаторного примусового психіатричного лікування, суд вважає, що заява директора Комунального некомерційного підприємства Шумської міської ради «Шумська міська лікарня» про припинення застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_4 підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. 95 КК України, ст.512, 514, 539 КПК України, ст.19 Закону України «Про психіатричну допомогу», суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву лікаря-психіатра Комунального некомерційного підприємства Шумської міської ради «Шумська міська лікарня» ОСОБА_7 про припинення застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_4 задовольнити.

Припинити застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної примусової психіатричної допомоги відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя с. Ходаки Шумської ОТГ Кременецького району Тернопільської області, за ухвалою Шумського районного суду Тернопільської області від 23 березня 2023 року.

Ухвала може бути оскаржена до Тернопільського апеляційного суду через Шумський районний суд Тернопільської області протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя: ОСОБА_11

Дата ухвалення рішення23.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115118766
СудочинствоКримінальне
Сутьприпинення застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_4

Судовий реєстр по справі —609/56/23

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 22.11.2023

Кримінальне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 14.11.2023

Кримінальне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 23.10.2023

Кримінальне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 23.03.2023

Кримінальне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 22.03.2023

Кримінальне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 21.02.2023

Кримінальне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 07.02.2023

Кримінальне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 30.01.2023

Кримінальне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні