Ухвала
від 22.11.2023 по справі 906/1225/21
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

"22" листопада 2023 р. Справа № 906/1225/21

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючий суддя Юрчук М.І.

суддя Крейбух О.Г.

суддя Павлюк І.Ю.

секретар судового засідання Кушнірук Р.В.

за участю представників сторін:

позивача: представник Ліпська-Романченко Г.Д. - адвокат

відповідача: представник Балабон В.О. - адвокат

під час розгляду у відкритому судовому засіданні у режимі відеоконференції апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "БК Сучасні Технології" (вх.3893/23 від 31.08.2023) на рішення Господарського суду Житомирської області від 17.05.23 у справі № 906/1225/21

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "БК Сучасні Технології"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "СВП Майстер"

третя особа яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Департамент регіонального розвитку Житомирської обласної державної адміністрації

про стягнення 3104911,20 грн.

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Північно-західного апеляційного господарського суду перебуває апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю "БК Сучасні Технології" на рішення Господарського суду Житомирської області від 17.05.2023 у справі № 906/1225/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "БК Сучасні Технології" до Товариства з обмеженою відповідальністю "СВП Майстер", третя особа яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Департамент регіонального розвитку Житомирської обласної державної адміністрації про стягнення 3104911,20 грн.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 11.10.2023, відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "БК Сучасні Технології" на рішення Господарського суду Житомирської області від 17.05.2023 у справі №906/1225/21. Розгляд апеляційної скарги призначено на 22.11.2023 о 14:30 год.

Ухвалами Північно-західного апеляційного господарського суду від 20.11.2023 та від 22.11.2023 задоволено клопотання представника відповідача адвоката Балабона В.О та представника позивача адвоката Ліпської-Романченко Г.Д. про участь в судовому засіданні 22.11.2023 о 14:30 год. у справі №906/1225/21 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

До участі у судовому засіданні 22.11.2023 в режимі відеоконференції, згідно ухвал суду, долучилися зазначені вище представники позивача (апелянта) та відповідача.

Головуючим суддею оголошено про відкриття судового засідання у даній справі, та перевірено явку учасників процесу.

Розгляд апеляційної скарги по суті не розпочато через технічні проблеми із зв`язком у режимі відеоконференції за участю представника відповідача адвоката Балабона В.О., які виникли через не правильне налаштування та не відповідність встановленого у представника технічного обладнання, яке б могло забезпечити належну технічну можливість участі останнього у даному судовому засіданні в режимі відеоконференції (відсутність зображення).

Враховуючи дані обставини, представник відповідача - Балабон В.О., заявив усне клопотання яким просив суд відкласти розгляд даної справи. У разі відкладення - наступне судове засідання представник просив провести у режимі відеоконференції за його участю.

Представник позивача (апелянта) не заперечила проти відкладення, та поклалася у вирішенні даного питання на розсуд суду. Також просила врахувати раніше подане клопотання про проведення судового засідання у даній справі у режимі відеоконференції за її участю.

У зв`язку із наведеними обставинами, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду апеляційної скарги, колегія суддів вважає за можливе відкласти розгляд апеляційної скарги у даній справі.

При цьому, судом апеляційної інстанції в ухвалі про відкладення вирішується питання щодо зміни назви правонаступництва відповідача у даній справі, враховуючи наступні обставини.

01.11.2023 на адресу Північно-західного апеляційного господарського суду від представника Товариства з обмеженою відповідальністю "МАЙСТЕРБУД ЛТД" адвоката Балабона Вадима Олександровича заява про ознайомлення з матеріалами справи №906/1225/21 в електронному вигляді (внесення РНОКПП, надання доступу до електронної справи).

Так, у вказаній заяві адвокат повідомив про зміну найменування відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "СВП Майстер" на Товариство з обмеженою відповідальністю "МАЙСТЕРБУД ЛТД". До заяви додано витяг ЄДРПОУ.

З доданого Витягу ЄДРПОУ станом на 17.05.2023 вбачається, що 17.05.2023 проведено реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу: зміна керівника або відомо сей про керівника юридичної особи. Зміна найменування юридичної особи. Зміни до установчих документів, які не пов`язані з внесенням змін до відомостей про юридичну осіб , що містяться в ЄДРПОУ.

Вказаний витяг підтверджує, що відбулася зміна найменування відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "СВП Майстер" (код ЄДРПОУ 35100184) на - Товариство з обмеженою відповідальністю "МАЙСТЕРБУД ЛТД" (код ЄДРПОУ 35100184).

Наведені зміни щодо найменування Товариства внесені до Реєстру на підставі ухваленого 15.05.2023 рішення Загальних зборів учасників ТОВ "СВП Майстер", яке оформлено протоколом №1505/2023 -1 від 15.05.2023, та на яких учасники Товариства, вирішили, зокрема, змінити найменування Товариства з обмеженою відповідальністю "СВП Майстер" на - Товариство з обмеженою відповідальністю "МАЙСТЕРБУД ЛТД".

За приписами статті 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Також апеляційним судом, враховуються чинні роз`яснення постанови пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" № 18 від 26.12.2011 (пункту 1.4) з подальшими змінами та доповненнями, за приписом статті 25 ГПК у разі, зокрема, реорганізації суб`єкта господарювання у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі його правонаступника. Господарським судам необхідно враховувати, що сама лише зміна найменування юридичної особи не означає її реорганізації, якщо при цьому не змінюється організаційно-правова форма даної особи. Зміна типу акціонерного товариства з приватного на публічне не є його реорганізацією (стаття 5 Закону України "Про акціонерні товариства"). Водночас зміна найменування юридичної особи тягне за собою необхідність у державній реєстрації змін до установчих документів, порядок проведення якої викладено у статті 29 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців". У разі коли така зміна сталася у процесі вирішення спору господарським судом, про неї обов`язково зазначається в описовій частині рішення (при цьому у мотивувальній частині, за необхідності, також зазначається нове найменування учасника судового процесу - наприклад, у разі задоволення позову до нього) або в ухвалі, якою закінчується розгляд справи.

Таким чином, з наявних у справі документів, які подані відповідачем на підтвердження статусу юридичної особи вбачається, що відповідач Товариство з обмеженою відповідальністю "СВП Майстер" (код ЄДРПОУ 35100184) змінив лише назву (найменування) на Товариство з обмеженою відповідальністю "МАЙСТЕРБУД ЛТД" (код ЄДРПОУ 35100184) не змінюючи організаційно-правової форми.

Враховуючи, що відповідні зміни сталися на час прийняття судом першої інстанції оскаржуваного рішення 17.05.2023 (повний текст складено 29.05.2023). у даній справі, а також норми законодавства суд апеляційної інстанції вважає за необхідне під час апеляційного провадження замінити відповідача його правонаступником у даній справі - Товариство з обмеженою відповідальністю "МАЙСТЕРБУД ЛТД" та врахувати дані зміни в найменуванні відповідача в подальшому розгляді справи.

Частиною 3 статті 216 ГПК України про відкладення розгляду справи або перерву в судовому засіданні, місце, дату і час нового судового засідання або продовження судового засідання суд повідомляє під розписку учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів, які були присутніми в судовому засіданні. Учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не прибули або яких суд вперше залучає до участі в судовому процесі, повідомляються про судове засідання ухвалами.

Судом апеляційної інстанції у даному судовому засіданні 22.11.2023 відкладається розгляд апеляційної скарги у даній справі на 29.11.2023 о 14:30 год. Зазначена дата судового засідання не перевищує строк, встановлений статтею 273 ГПК України.

Згідно частини 8 статті 202 ГПК України про відкладення розгляду справи постановляється ухвала.

При цьому, колегією суддів клопотання представників позивача та відповідача про їх участь у наступному судовому засіданні у даній справі в режимі відеоконференції

За змістом частин 1, 3 статті 197 ГПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Керуючись статтями 52, 197, 202, 216, 233, 234, 235, 273 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Замінити відповідача у даній справі Товариство з обмеженою відповідальністю "СВП Майстер" (код ЄДРПОУ 35100184) на його процесуального правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю "МАЙСТЕРБУД ЛТД" (код ЄДРПОУ 35100184).

2. Розгляд апеляційної скарги відкласти на "29" листопада 2023 р. об 14:30 год. у приміщенні Північно-західного апеляційного господарського суду за адресою: 33001 м. Рівне вул. Яворницького, 59 у залі судових засідань №3(ВКЗ).

3. Забезпечити представнику Товариства з обмеженою відповідальністю "МАЙСТЕРБУД ЛТД" адвокату Балабону Вадиму Олександровичу та представнику Товариства з обмеженою відповідальністю "БК Сучасні Технології" адвокату Ліпській-Романченко Ганні Дмитрівні проведення судового засідання "29" листопада 2023 р. о 14:30 год. в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, з використанням власних технічних засобів.

4. Відеоконференція буде проведена Північно-західним апеляційним господарським судом (33001, м. Рівне, вул. Яворницького, 59) у залі судових засідань № 3(ВКЗ) за допомогою додатку EASYCON, який може бути встановлений за веб-посиланням vkz.court.gov.ua.

5. Попередити сторін у справі, що ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

6. Явка повноважних представників учасників провадження у справі у судове засідання - на їх власний розсуд. Неявка учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

7. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями.

8. Копія ухвали надсилається учасникам провадження у справі через систему "Електронний суд".

Головуючий суддя Юрчук М.І.

Суддя Крейбух О.Г.

Суддя Павлюк І.Ю.

Дата ухвалення рішення22.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115124979
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 3104911,20 грн

Судовий реєстр по справі —906/1225/21

Постанова від 05.12.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 29.11.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 11.10.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 26.07.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Ухвала від 06.07.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні