Ухвала
від 23.11.2023 по справі 905/423/23
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

23 листопада 2023 року м. Харків Справа № 905/423/23

Східний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів: головуючий суддя Бородіна Л.І., суддя Здоровко Л.М., суддя Лакіза В.В.,

розглянувши клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Ві енд сі груп", м.Маріуполь, Донецька область,

про участь в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою сервісу "EasyCon"

під час розгляду апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Ві енд сі груп ", м. Маріуполь, Донецька область,

на рішення Господарського суду Донецької області від 07.09.2023, ухвалене у приміщенні Господарського суду Донецької області в м.Харкові, повний текст якого складений 18.09.2023 (Сковородіна О.М.),

у справі №905/423/23

за позовом: Акціонерного товариства "Перший Український Міжнародний Банк ", м. Київ,

до відповідача-1: Товариства з обмеженою відповідальністю "Ві енд сі груп", м.Маріуполь, Донецька область,

до відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю "Авис-Восток", м. Київ,

до відповідача-3: ОСОБА_1 м. Маріуполь, Донецька область,

про солідарне стягнення 1791605,17грн,

та за зустрічним позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Ві енд сі груп", м.Маріуполь, Донецька область,

до відповідача: Акціонерного товариства "Перший Український Міжнародний Банк", м.Київ,

про розірвання договору фінансового лізингу №МБ-МРL-ФЛ-15650 від 04.11.2021,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 18.10.2023 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою ТОВ "Ві енд сі груп" на рішення Господарського суду Донецької області від 07.09.2023 у справі №905/423/23 та призначено апеляційну скаргу до розгляду на 22.10.2023 о 10:00 годині у приміщенні Східного апеляційного господарського суду.

21.11.2023 за допомогою підсистеми "Електронний суд" від ТОВ "Ві енд сі груп" надійшло клопотання про відкладення розгляду справи, в якому представник відповідача-1 за первісним позовом, адвокат Крупський Владислав Валерійович, також просить провести наступне судове засідання за його участі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою сервісу "EasyCon".

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 22.11.2023 відкладено розгляд справи №905/423/23 на 06.12.2023 о 15:00 годині у приміщенні Східного апеляційного господарського суду.

Щодо призначення наступного судового засідання в режимі відеоконференції поза приміщенням суду за допомогою сервісу "Easycon" за участі представника відповідача-1 за первісним позовом адвоката Крупського В.В., колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до частин 1, 2 статті 197 ГПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Частинами 5 та 6 ст. 42 ГПК України встановлено, що документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Частиною 6 ст. 6 ГПК України визначено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку. Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Отже, ТОВ "Ві енд сі груп" відноситься до осіб, які відповідно вказаних норм господарського процесуального законодавства зобов`язані зареєструвати Електронний кабінет у Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі).

Загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення з процесуальних питань та наслідки недотримання таких вимог визначені у статті 170 ГПК України.

За змістом пункту 1 частини першої статті 170 ГПК України будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, клопотання або заперечення, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Відповідно до ч. 2 вказаної норми письмова заява, клопотання чи заперечення підписується заявником або його представником.

Згідно з ч. 4 вказаної норми суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Суд повертає письмову заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду також у разі, якщо її подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Східним апеляційним господарським судом встановлено, що у заяві апелянта про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції на порушення вимог пункту 1 частини першої статті 170 ГПК України, відсутні відомості щодо наявності або відсутності електронного кабінету у ТОВ "Ві енд сі груп".

При цьому, відповідно до відповіді № 295450 від 23.11.2023, отриманої з модулю Електронний суд Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, встановлено відсутність Електронного кабінету у ТОВ "Ві енд сі груп", код ЄДРПОУ 42947976.

Зважаючи на те, що ТОВ "Ві енд сі груп" в порушення вимог статті 6 ГПК України в обов`язковому порядку не зареєструвало електронний кабінет в підсистемі "Електронний суд" ЄСІТС, враховуючи приписи частини четвертої статті 170 ГПК України, заява про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду підлягає поверненню заявнику без розгляду.

Керуючись статтями 3, 6, 170, 197, 234, 235 ГПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Ві енд сі груп" про участь в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою сервісу "EasyCon" повернути без розгляду.

Головуючий суддя Л.І. Бородіна

Суддя Л.М. Здоровко

Суддя В.В. Лакіза

Дата ухвалення рішення23.11.2023
Оприлюднено24.11.2023
Номер документу115125009
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору фінансового лізингу №МБ-МРL-ФЛ-15650 від 04.11.2021

Судовий реєстр по справі —905/423/23

Судовий наказ від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна Олена Миколаївна

Судовий наказ від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна Олена Миколаївна

Судовий наказ від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна Олена Миколаївна

Судовий наказ від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна Олена Миколаївна

Постанова від 06.12.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Бородіна Лариса Іванівна

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Бородіна Лариса Іванівна

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Бородіна Лариса Іванівна

Ухвала від 21.11.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Бородіна Лариса Іванівна

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Бородіна Лариса Іванівна

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Бородіна Лариса Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні