Постанова
від 21.11.2023 по справі 642/120/19
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 642/120/19 Номер провадження 22-ц/814/4042/23Головуючий у 1-й інстанції Яковенко Н.Л. Доповідач ап. інст. Абрамов П. С.

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2023 року м. Полтава

Полтавський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Головуючого судді: Абрамова П.С.,

Суддів: Одринської Т.В., Пікуля В.П.,

за участю секретаря судового засідання - Сальної Н.О.,

розглянувши впорядку спрощеного провадження зповідомленням учасниківсправи апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Київського районного суду м. Полтави від 14 червня 2023 року

у справізапозовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , треті особи Міжрайонний ВДВС по Холодногірському та Новобаварському районах м. Харків Головного територіального управління юстиції у Харківській області, ТОВ «Юридична фірма «Баярд», приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Мараєва Яна Володимирівна, приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Макушева Наталія Віталіївна про визнання фіктивних договорів купівлі-продажу недійсними

УСТАНОВИВ:

короткого змісту позовних вимог і рішення суду першої інстанції;

Ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 14 червня 2023 року позов ОСОБА_1 залишено без розгляду з підстав, передбачених пунктом 3 частини 1 статті 257 ЦПК України.

короткого змістувимог апеляційноїскарги; узагальненихдоводів особи,яка подалаапеляційну скаргу; узагальнених доводів та заперечень інших учасників справи;

Із вказаною ухвалою не погодився позивач ОСОБА_1 та оскаржив її в апеляційному порядку.

В апеляційній скарзі прохав ухвалу Київського районного суду м. Полтави від 14 червня 2023 року скасувати, а справу повернути до місцевого суду для продовження розгляду.

Вказував на порушення місцевим судом норм процесуального права. Зазначив, що він неодноразово подавав до суду заяви про розгляд справи за його відсутності, інтересу до розгляду справи він не втратив, тому його неявка в судові засідання не є підставою для залишення позову без розгляду.

встановлених судомпершої інстанціїта неоспоренихобставин,а такожобставин,встановлених судомапеляційної інстанції,і визначенихвідповідно доних правовідносин;доводів,за якимисуд апеляційноїінстанції погодивсяабо непогодився звисновками судупершої інстанції; мотивів прийняття або відхилення кожного аргументу, викладеного учасниками справи в апеляційній скарзі та відзиві на апеляційну скаргу;

Судом установлено, що справа знаходиться в провадженні суду з 2019 року.

Відповідно до розпорядження голови Верховного Суду від 14.03.2022 № 7/0/9-22 змінено територіальну підсудність судових справ Ленінського районного суду м. Харкова на Київський районний суд м. Полтави.

Ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 06.03.2023 справу прийнято в провадження Київського районного суду м. Полтави, призначено судове засідання з розгляду справи.

Справа призначалася судом до розгляду на 04.05.2023 та на 14.06.2023, але позивач жодного разу в судові засідання не з`явився.

Про дату, час та місце проведення судового засідання позивач повідомлений належним чином (том 5 а.с. 58, 85).

Не з`являючись в судові засідання, позивач не подавав до Київського районного суду м. Полтави заяв про розгляд справи без участі.

Статтею 131 ЦПК Українипередбачено, що учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з`явилися в судове засідання без поважних причин.

Одним з основних засад цивільного судочинства є неприпустимість зловживання процесуальними правами.

За змістом ст. 44ЦПК Україниучасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

У розумінні ЦПК Українипозивач - це особа, на захист прав, свобод та інтересів якої подано позов до суду. Тому, будучи ініціатором судового розгляду справи, позивач насамперед має активно, не зловживаючи, використовувати власні процесуальні права. При цьому визначальними процесуальними обов`язками позивача є забезпечення представництва власних інтересів при розгляді цивільної справи.

Позивач не повідомив суд про причини своєї неявки.

Позивач не був позбавлений можливості звернутися до суду з заявою про розгляд справи без участі, про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, але своїм правом не скористався.

Залишаючи позовну заяву без розгляду місцевий суд дійшов висновку , що позивач в судове засідання неодноразово не з`явився, має місце повторна неявка в судове засідання, що в силу норм ст. ст.223,257 ЦПК Українимає наслідком залишення позову без розгляду.

Перевіривши законність та обґрунтованість ухвали місцевого суду в межах доводів апеляційної скарги, апеляційний суд дійшов таких висновків.

Відповідно до ч. 5ст. 223 ЦПК Україниу разі повторної неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Згідно з п. 3 ч. 1ст. 257 ЦПК Українисуд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо належним чином повідомлений позивач повторно не з`явився в судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає розгляду справи.

Конструкція зазначених норм процесуального права дає суду можливість не розглядати позовну заяву особи і повернути її без розгляду її автору, що має вигляд застосування до особи, яка ініціювала позовне провадження, своєрідної форми відповідальності за дії, пов`язані з неявкою на засідання суду. Логіка цих норм така, що якщо позивач два і більше разів не з`явився в судове засідання на судові виклики, не повідомив причин неявки й не висловив свою позицію щодо можливості розгляду справи без його участі, не постав перед судом і не переконав його у тому, що відповідач щодо нього чинив протиправно чи незаконно, то тоді такими діями він фактично сигналізує про свою нехіть до спору.

Законодавче формулювання «… якщо неявка перешкоджає розгляду справи» означає, що суд може розглянути позов по суті, однак не зобов`язаний цього робити. Це законодавче формулювання змістовно викладено у вигляді умови, яка в кожному конкретному випадку (правовій ситуації, казусові) повинна оцінюватися окремо в межах відповідних спірних правовідносин, які диктують її застосування.

Як вбачається з матеріалів справи 12січня 2022 року позивач ОСОБА_1 подавав до Ленінського районного суду м. Харкова, в провадженні якого перебувала справа, заяву про розглядсправи зайого відсутності (хоча заява датована 12.12.2022 року). (а.с. 13-15 т.5)

Залишаючи позовну заяву ОСОБА_1 без розгляду, місцевий суд зазначеній заяві правової оцінки не надав.

Апеляційний суд зазначає, що, в даному випадку, заява позивача ОСОБА_1 про розгляд справи без його участі, яка була подана до Ленінського районного суду м. Харкова, після передачі справи до Київського районного суду м. Полтави, зберегла своє значення, тобто волевиявлення позивача не змінилось із зміною підсудності справи.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 20 липня 2023 року у справі № 9901/439/21 (провадження № 11-155заі22), зазначила про можливість залишення позову без розгляду у разі надходження заяви позивача про розгляд справи без його участі за умови, що його заява була розглянута судом та суд дійшов висновку щодо неможливості розгляду справи по суті.

Згідно з довідкою секретаря судового засідання 04.05.2023 вбачається, що фіксування судового процесу технічними засобами не здійснювалося у зв`язку з неявкою сторін у справі. (а.с. 71 т. 5)

З протоколу судового засідання 04.06.2023 та ухвали суду від 04.06.2023 вбачається, що питання чиперешкоджає неявкапозивача розглядусправи занаявними вматеріалах доказами, місцевим судом не вирішувалося.

Апеляційний суд не має повноважень зробити висновки чи неявка позивача перешкоджала розгляду справи по суті.

Таким чином, місцевий суд передчасно залишив позов без розгляду.

висновків за результатами розгляду апеляційної скарги з посиланням на норми права, якими керувався суд апеляційної інстанції;

Згідно з п. 6 ч. 1 ст. 374 ЦПК України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право скасувати ухвалу, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Відповідно доп.4ч.1ст.379ЦПК Українипідставами дляскасування ухвалисуду,що перешкоджаєподальшому провадженнюу справі,і направленнясправи дляпродовження розглядудо судупершої інстанціїє: порушення норм процесуального права чи неправильне застосування норм матеріального права, які призвели до постановлення помилкової ухвали.

Оскільки за результатом апеляційного перегляду нове рішення не ухвалювалось і не змінювалось, а скасовано ухвалу суду першої інстанції з направленням справи на продовження розгляду, підстави розподілу судових витрат апеляційним судом у порядку ч. 13 ст. 141 ЦПК України відсутні.

Керуючись п. 6 ч. 1 ст. 374, п. 4 ч. 1 ст. 379, ст. ст. 381, 382, 383, 384 ЦПК України

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 - задовольнити.

Ухвалу Київського районного суду м. Полтави від 14 червня 2023 року скасувати, а справу направити до місцевого суду для продовження розгляду.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття і може бути оскаржена протягом тридцяти днів з дня її проголошення, шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції, яким є Верховний Суд.

У разі оголошення лише вступної та резолютивної частини судового рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, строк на касаційне оскарження обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст постанови складено 21 листопада 2023 року.

Головуючий суддя П.С. Абрамов

Судді В.П. Пікуль

Т.В. Одринська

СудПолтавський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення21.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115135936
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —642/120/19

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Рішення від 19.01.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Постанова від 21.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 28.07.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 09.06.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні