Ухвала
від 23.11.2023 по справі 375/1648/23
РОКИТНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 375/1648/23

Провадження № 2-о/375/41/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про призначення судово-психіатричної експертизи

23 листопада 2023 року смт Рокитне

Рокитнянський районний суд Київської області у складі колегії

головуючої судді Чорненької О.І.

присяжних: Мирець Т.М.,

Кошелюк О.С.,

при секретарі Киричок В.В.,

розглянувши у закритому судовому засіданні у залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Рокитнянська селищна рада Київської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернувся до суду із заявою, в якій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною, встановити над нею опіку та призначити його опікуном останньої.

Ухвалою Рокитнянського районного суду Київської області від 12 жовтня 2023 року відкрито провадження у справі та ухвалено проводити судовий розгляд справи у порядку окремого провадження.

Вимоги обґрунтовує тим, що ОСОБА_2 є його рідною сестрою, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданого Острівською сільською радою Рокитнянського району 13 травня 1985 року.

Внаслідок хвороби сестра не може висловлювати свої думки, не може самостійно приготувати собі їжу, не розуміє обставин, що відбуваються навколо неї, не може дати оцінку своїм діям чи діям оточуючих.

Рішенням виконавчого комітету Рокитнянської селищної ради Білоцерківського району Київської області за № 353 від 23 серпня 2023 року погоджено кандидатуру заявника на призначення опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у разі визнання її недієздатною та встановлення над нею опіки в судового порядку.

Крім того, заявником заявлено клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи щодо психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, натомість через канцелярію суду заявник подав клопотання про слухання справи у його відсутності та підтримав раніше заявлене клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заінтересована особа - виконавчий комітет Рокитнянської селищної ради (Орган опіки та піклування) у судове засідання свого представника не направила. Однак, до суду надіслано клопотання про розгляд справи у відсутності представника заінтересованої особи.

Частиною 1 статті 103 ЦПК України передбачено, що суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до вимог пункту 2 частини 1 статті 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Перевіривши матеріали справи, з`ясувавши думку учасників справи, висловлену у їх заявах, суд вважає необхідним призначити у справі судово-психіатричну експертизу, оскільки для з`ясування обставин, що мають істотне значення для правильного вирішення справи, необхідно встановити психічний стан особи та здатність її усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, поставивши перед експертом запитання, зазначені у клопотанні.

Відповідно до вимог пункту 5 частини 1 статті 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

У зв`язку з призначенням судово-психіатричної експертизи, провадження у даній справі підлягає зупиненню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 103, 105, 182, 252, 259, 260 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - задовольнити.

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Рокитнянська селищна рада Київської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

- чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне захворювання, якщо так, то на яке саме психічне захворювання?

- чи істотно впливає психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

- чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок наявного захворювання усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Комунального закладу Київської обласної ради "Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання" (08631, Київська область, Обухівський район, смт Глеваха, вул. Вокзальна, 8).

Попередити судових експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Оплату за проведення експертизи покласти на заявника ОСОБА_1 .

Надати у розпорядження експертів матеріали цивільної справи.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її постановлення до Київського апеляційного суду.

Учасник справи у разі постановлення ухвали за його відсутності має право оскаржити ухвалу в апеляційному порядку протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення суддею.

Повне найменування сторін:

заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 , місце фактичного проживання за адресою: АДРЕСА_2 , тел. моб. НОМЕР_3 , адреса електронної пошти : ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

особа, щодо якої подається заява про визнання її недієздатною: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_4 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_3 ;

заінтересована особа: Рокитнянська селищна рада Рокитнянського району Київської області, ЄДРПУО 04358997, юридична адреса: 09601, Київська область, Білоцерківський район, смт Рокитне, вул. Незалежності, 2, електронна адреса: rokytne04@ukr.net.

Головуюча суддя Олена ЧОРНЕНЬКА

Присяжні: Тетяна МИРЕЦЬ

Ольга КОШЕЛЮК

Дата ухвалення рішення23.11.2023
Оприлюднено28.11.2023
Номер документу115146409
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —375/1648/23

Рішення від 28.12.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні