Ухвала
від 23.11.2023 по справі 450/4761/23
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 450/4761/23 Провадження № 1-кп/450/488/23

УХВАЛА

підготовчого судового засідання

23 листопада 2023 року Пустомитівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого-судді ОСОБА_1

секретаря судового засідання ОСОБА_2

з участю прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

особи, щодо якої вирішується питання про застосування примусового заходу медичного характеру ОСОБА_5

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Пустомити в режимі відеоконференції клопотання прокурора Пустомитівської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_3 про продовження запобіжного заходу у виді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають небезпечну поведінку особи у клопотанні про застосування примусових заходів медичного характеру у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023141430000412 від 04.07.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України щодо ОСОБА_5 , -

в с т а н о в и в:

29.09.2023 до Пустомитівського районного суду Львівської області надійшло клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру у кримінальному провадженні за ч.1 ст. 263 КК України, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023141430000412 від 04.07.2023 стосовно ОСОБА_5 .

Ухвалою суду від 03.10.2023 по вказаному клопотанні було призначено підготовче судове засідання.

У підготовчому судовому засіданні прокурор подав клопотання про продовження запобіжного заходу у вигляді поміщення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця м.Золочів, Львівської області, зареєстрованого та жителя АДРЕСА_1 , не одруженого, раніше судимого, востаннє 13.04.2020 Золочівським районним судом Львівської області за ч.3 ст. 185 КК України, до психіатричного закладу в умовах, що виключають її небезпечну поведінку.

Захисник погодився з клопотанням прокурора про продовження запобіжного заходу, ОСОБА_5 запреречив щодо продовження його перебування у психіатричному закладі в умовах, що виключають небезпечну поведінку особи.

З`ясувавши думку учасників процесу, суд приходить до наступного висновку.

Статтею 508 КПК України встановлено, що до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, можуть бути застосовані судом такі запобіжні заходи: 1) передання на піклування опікунам, близьким родичам чи членам сім`ї з обов`язковим лікарським наглядом; 2) поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають її небезпечну поведінку. Передбачені частиною першою цієї статті запобіжні заходи застосовуються судом до особи з моменту встановлення факту розладу психічної діяльності чи психічної хвороби. Застосування передбачених запобіжних заходів здійснюється згідно із загальними правилами, передбаченими цим Кодексом.

Відповідно до положень ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується. Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті. Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених цим Кодексом.

Частиною 1 статті 194 КПК України встановлено, під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Якщо при розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу прокурор доведе обставини, передбачені пунктами 1 та 2 частини першої цієї статті, але не доведе обставини, передбачені пунктом 3 частини першої цієї статті, слідчий суддя, суд має право застосувати більш м`який запобіжний захід, ніж той, який зазначений у клопотанні, а також покласти на підозрюваного, обвинуваченого обов`язки, передбачені частиною п`ятою цієї статті, необхідність покладення яких встановлена з наведеного прокурором обґрунтування клопотання. (ч. 4 ст. 194 КПК України).

В судовому засіданні встановлено, що ухвалою слідчого судді Пустомитівського районного суду Львівської області від 28.09.2023 застосовано до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у виді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку, а саме до КНП ЛОР «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня», за адресою: м. Львів, вул. Кульпарківська, 95, строком на шістдесят днів з 28.09.2023 року по 26.11.2023 року включно.

Згідно клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_5 вбачається, що останній підозрюється у вчиненні суспільно-небезпечного діяння, яке підпадає під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України, відомості про яке внесено 04.07.2023 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023141430000412.

Крім того, суд приймає до уваги і стадію даного судового провадження, в межах якого судовий розгляд ще не розпочато, в судовому засіданні не допитано свідків, не досліджено письмових доказів. В разі переховування особи, стосовно якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру, ризик якого залишається високим, стане неможливим подальше судове провадження, що також зумовлює продовження строку застосованого запобіжного заходу.

При цьому суд, враховуючи вимоги ст. 5 Конвенції «Про захист прав людини та основоположних свобод», враховує також особу, стосовно якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру, та стан його здоров`я у взаємозв`язку з можливими ризиками у справі, зокрема, що особа, стосовно якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру, може переховуватися від суду, вчинити інше кримінальне правопорушення, незаконно впливати на потерпілого та свідків.

На думку суду, наявні підстави вважати, що інший (більш м`який) запобіжний захід, передбачений ст. 508 КПК України, не зможе на даному етапі судового провадження запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України.

Крім того, суд зазначає, що клопотань про передання особи, стосовно якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру, ОСОБА_5 на піклування опікунам, близьким родичам чи членам сім`ї з обов`язковим лікарським наглядом, до суду не надходило.

Будь-яких обставин, які б свідчили про те, що даний захід забезпечення кримінального провадження не виправдовує такий ступінь втручання у права і свободи особи, стосовно якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру, судом не встановлено та сторонами не доведено, доказів про зміну стану здоров`я особи, стосовно якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру, до суду не надано.

За таких обставин, суд дійшов висновку про наявність підстав для продовження на 60 діб строку застосованого до особи, стосовно якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру, запобіжного заходу у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають небезпечну поведінку, оскільки ризики, встановлені під час розгляду клопотання прокурора, є достатніми для переконання, що більш м`який запобіжний захід не може запобігти доведеним під час розгляду ризикам та не зможе забезпечити належну процесуальну поведінку особи, стосовно якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 177, 178, 314-317, 372, 503, 508, 511, 512 КПК України, суд,-

п о с т а н о в и в:

Клопотання прокурора Пустомитівської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_3 про продовження запобіжного заходу у виді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають небезпечну поведінку особи у клопотанні про застосування примусових заходів медичного характеру у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023141430000412 від 04.07.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України щодо ОСОБА_5 , - задовольнити.

Застосувати до особи, щодо якої вирішується питання про застосування примусового заходу медичного характеру, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця м.Золочів, Львівської області, зареєстрованого та жителя АДРЕСА_1 , не одруженого, раніше судимого, востаннє 13.04.2020 Золочівським районним судом Львівської області за ч.3 ст. 185 КК України, запобіжний захід у вигляді поміщення його до закладу з надання психіатричної допомоги Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» за адресою м. Львів, вул. Кульпарківська, буд. 95, в умовах, що виключають його небезпечну поведінку, строком на 60 (шістдесят) днів, а саме до 22 січня 2024 включно.

Ухвала про застосування запобіжного заходу припиняє свою дію після закінчення строку її дії.

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

СуддяОСОБА_1

СудПустомитівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення23.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115149124
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти громадської безпеки Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами

Судовий реєстр по справі —450/4761/23

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Урдюк Т. М.

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Урдюк Т. М.

Ухвала від 11.03.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Урдюк Т. М.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Урдюк Т. М.

Ухвала від 08.01.2024

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

Ухвала від 08.01.2024

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

Ухвала від 03.10.2023

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Кукса Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні