Ухвала
від 03.11.2023 по справі 953/8529/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/8529/23

н/п 1-кс/953/7882/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" листопада 2023 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вприміщенні судум.Харкова клопотання слідчого СУГУНП в Харківській областікапітана поліції ОСОБА_3 по кримінальному провадженню №12023220000000428 від 20.04.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191КК України,-

встановив:

До Київського районного суду м. Харкова надійшло клопотання слідчого СУГУНП в Харківській областікапітана поліції ОСОБА_3 по кримінальному провадженню №12023220000000428 від 20.04.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191КК України, в якому просить надати слідчому СУ ГУНП в Харківській областікапітану поліції ОСОБА_3 , тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення їх копій, які перебувають у володінні Благодійної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за юридичною адресою: АДРЕСА_1 , а саме:договори, додаткові угоди, додатки до договорів, акти приймання-передачі виконаних робіт, акти приймання виконаних робіт тощо, податкові накладні, реєстр виданих та отриманих податкових накладних, виписки про рух коштів на банківських рахунках або платіжних доручень; видаткові касові ордери; товарно-транспортні накладні, сертифікати відповідності (якості, стандартизації), технічні паспорти та інші документи, які складалися під час виконання договірних зобов`язань, та являються невід`ємною частиною проведених фінансово-господарських операцій тощо, за період 2020-2023 роки.

Клопотання погоджено із прокурором.

Слідчий у судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності.

Представник Благодійної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у судове засідання не з`явився, повідомлявся про розгляд даного клопотання.

Як зазначено у ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

За положеннями ч.1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці належать відомості, конфедеційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

З наданихдокументів вбачається,що 11.04.2023 на адресу СУ ГУНП в Харківській області надійшла заява журналіста видавництва « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_4 , згідно якої у 2022 році ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за результатами тендерних процедур укладено договори на виконання робіт у Харківській області з наступними благодійними організаціями: «Благо», 100% життя Харків та« ІНФОРМАЦІЯ_4 ». Договори укладені за напрямками роботи:

??? ІНФОРМАЦІЯ_5 , які мають стосунки з чоловіками;

??? ІНФОРМАЦІЯ_5 серед представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ осіб, які надають сексуальні послуги за винагороду;

???Послуги з профілактики ВІЛ серед представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ-людей, які вживають наркотичні засоби ін`єкційним шляхом (ЛВІН) у Харківській області.

Так на початку 2022 року БО « ІНФОРМАЦІЯ_4 » уклала договір з ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » щодо проведення робіт з профілактики ВІЛ у Харківській області. Навесні 2022 року даній благодійній організації були сплачені грошові кошти за виконання таких робіт.

Крім того, за третій квартал 2022 року БО « ІНФОРМАЦІЯ_4 » взагалі безпідставно отримало від ДУ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » грошові кошти в розмірі більше4 млн. грн. за неіснуючим контрактом.

Так, факт виконання робіт фіксується фотоматеріалами та розміщенням їх в мережі Інтернет. Це жодним чином не відображає кількісні чи якісні характеристики робіт.

Також слід зауважити, що вищевказані заходи спрямовані на поліпшення охорони здоров?я громадян, в тому числі профілактика ВІЛ серед представників груп підвищеного ризику, фінансується безпосередньо за рахунок коштів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, а отже, заподіюється шкода не тільки державі Україна, а й міжнародним організаціям.

Відомості за вказаним фактом слідчим управлінням ГУНП в Харківській області внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за

№12023220000000428 від 20.04.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

В ході проведення досудового розслідування, було направлено запит до ГУ ДПС у Харківській області з метою отримання інформації, що стосується Благодійної організації « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), у тому числі щодо відкритих рахунків в банківських установах.

Згідно відповіді із ІНФОРМАЦІЯ_6 та аналізу наданих податкових накладних, встановлено, що вищевказані заходи спрямовані на поліпшення охорони здоров?я громадян, в тому числі профілактика ВІЛ серед представників груп підвищеного ризикуза договорами субпідряду на замовлення Благодійної організації « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) виконувались Благодійною організацією « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

03.07.2023 на адресу Благодійної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) було направлено запит (вих.№ 16062/119-24-2023 від 03.07.2023), з метою отримання належним чином завірених копій документів щодо взаємовідносин та взаєморозрахунківБлагодійної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) із Благодійною організацією « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а саме: договори, додаткові угоди, додатки до договорів, проекти, календарні плани виконання робіт, акти приймання-передачі виконаних робіт, акти приймання виконаних робіт, довідки про вартість виконаних робіт та витрати, документів щодо взаєморозрахунків (чеки, квитанції, платіжні доручення) тощо, за період 2020-2023 роки.

На теперішній час жодної відповіді та документів від Благодійної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) на адресу СУ ГУНП в Харківській області не надходило.

З урахуваннямнаведеного,слідчий суддявважає,що доведенонаявність достатніхпідстав вважати,що документи,які можутьперебувати уволодінні Благодійної організації« ІНФОРМАЦІЯ_1 »,мають суттєвезначення длядосудового розслідування,оскільки уних містятьсявідомості,які укомплексному вивченнідадуть змогупідтвердити чиспростувати фактвчинення кримінальнихправопорушень,встановити таідентифікувати осіб,які йоговчинили,ці відомостіможуть бутивикористані якдокази укримінальному провадженні№12023220000000428, іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначених документів, враховуючи банківську таємницю.

Таким чином, вищезазначені обставини дають слідчому судді підстави для висновку про наявність передбачених ст. 132, ч. 5 ст. 163 та ч. 6 ст. 163 КПК України підстав для часткового задоволення клопотання слідчого.

Разом з тим, слідчий суддя вважає за необхідне зменшити період документів тимчасовий доступ до яких просить слідчий , оскільки згідно клопотання та доданих документів привласнення службовими особами благодійних організацій державних коштів відбувалось у 2022 році.

Також в частині клопотання про надання тимчасового доступу до інших документів,які складалисяпід часвиконання договірнихзобов`язань,та являютьсяневід`ємною частиноюпроведених фінансово-господарськихоперацій тощо,за період2020-2023роки, суд вважає, що в цій частині клопотання слід відмовити, оскільки слідчим не обґрунтовано та не конкретизовано зазначений період та у свою чергу не буде забезпечено меж тимчасового доступу.

Відповідно до ч.1 ст. 164 КПК України в ухвалі слідчого судді про тимчасовий доступ до речей та документів має бути зазначена, в тому числі ПІБ особи, якій надається право тимчасового доступу.

Враховуючи викладене, слідчий суддя вважає за необхідне надати право тимчасового доступу слідчому СУ ГУНП в Харківській областікапітану поліції ОСОБА_3 по кримінальному провадженню №12023220000000428 від 20.04.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191КК України.

Керуючись ст.ст. 132, 160, 162, 163 КПК України,-

постановив:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому СУ ГУНП в Харківській областікапітану поліції ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю вилучення їх копій, які перебувають у володінні Благодійної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за юридичною адресою: АДРЕСА_1 , а саме:договори, додаткові угоди, додатки до договорів, акти приймання-передачі виконаних робіт, акти приймання виконаних робіт тощо, податкові накладні, реєстр виданих та отриманих податкових накладних, виписки про рух коштів на банківських рахунках або платіжних доручень; видаткові касові ордери; товарно-транспортні накладні, сертифікати відповідності (якості, стандартизації), технічні паспорти, які складалися під час виконання договірних зобов`язань, та являються невід`ємною частиною проведених фінансово-господарських операцій, за період 2022-2023 роки.

В решті клопотання відмовити.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Встановити строк дії ухвали два місяці до 03.01.2024р.включно.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення03.11.2023
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу115158231
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —953/8529/23

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Власова Ю. Ю.

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Власова Ю. Ю.

Ухвала від 21.02.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Власова Ю. Ю.

Ухвала від 18.12.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Власова Ю. Ю.

Ухвала від 18.12.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Власова Ю. Ю.

Ухвала від 18.12.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Власова Ю. Ю.

Ухвала від 03.11.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

Ухвала від 03.11.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні