Вирок
від 24.11.2023 по справі 554/8321/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 24.11.2023Справа № 554/8321/23 Провадження № 1-кп/554/1840/2023

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 листопада 2023 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю: секретаря - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

обвинуваченого - ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Полтава кримінальне провадження за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Полтави, українця, громадянина України, працюючого на посаді директора ТОВ «Нафтогазрозвідка», яке наразі діяльності не здійснює, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1, ч. 3 ст. 358 КК України, -

встановив:

Відповідно до обвинувального акту від 31.08.2023 року, у невстановлений час, але не пізніше 20.03.2020 року, у невстановленої особи, виник злочинний умисел скерований на заволодіння грошовими коштами АТ «Укргазвидобування» (код ЄДРПОУ30019775), що мали перераховуватись в якості оплати робіт за договором укладеним між філією ГПУ «Полтавагазвидобування» АТ «Укргазвидобування» (код ЄДРПОУ 00153100) (далі ГПУ «Полтавагазвидобування») та підконтрольним йому суб`єктом господарської діяльності за результатами проведення тендерних закупівель.

Розуміючи, що самостійно неможливо досягти поставленої мети, вказана особа, залучила до вчинення кримінального правопорушення службових осіб ГПУ «Полтавагазвидобування», дочірнього підприємства ПРАТ «НАК «НАДРА УКРАЇНИ» «Український геологічний науково-виробничий центр» (код ЄДРПОУ01432552), (далі - ДП «Укрнаукагеоцентр»), ТОВ «Інфогео» (код ЄДРПОУ 33891398), ТОВ «НАУКОВО-ВИШУКУВАЛЬНИЙ ГЕОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» (код ЄДРПОУ 36792628) (нова назва - ТОВ «МОРНАД») (далі ТОВ «НВГЦ») та інших невстановлених органом досудового розслідування осіб.

З цією метою, невстановлена органом досудового розслідування особа, у невстановлений час та місці, як особисто так і через інших учасників організованої групи, залучила до складу вказаної групи осіб, матеріали справи щодо яких виділені в окреме провадження: директора ТОВ «Інфогео» та ТОВ «НВГЦ» Особа 1, головного геолога ГПУ «Полтавагазвидобування» Особа 2, директора департаменту досліджень свердловин та розробки родовищ дочірнього підприємства ДП «Укрнаукагеоцентр» Особа 3, головного інженера Департаменту дослідження свердловин розробки родовищ ДП «Укрнаукагеоцентр» - начальника тендерного відділу Особа 4 та інших невстановлених органом досудового розслідування осіб.

Залучення вказаних осіб обумовлювалось умовами їх життя, фактично займаними посадами та прагненням до додаткового особистого збагачення.

Після досягнення домовленості наспільну злочиннудіяльність, невстановлена органом досудового розслідування особа, за взятими на себе обов`язками організатора та керівника злочинної групи, розробила та довела співучасникам у невстановлений в ході слідства час та місці загальний план, за яким дії кожного члена групи були направлені на досягнення єдиного злочинного результату, і розмежувала між ними функції для його досягнення.

Згідно єдиного злочинного плану і розподіленим функціям, кожний з членів групи виконував конкретно відведені функції.

Розроблений план мав вибудовану структуру та поділявся на декілька етапів, де досягнення позитивного результату на початкових етапах надавало можливість впроваджувати подальші етапи плану для досягнення його кінцевої мети.

Згідно розробленогоплану учасникигрупи зчисла службовихосіб ГПУ «Полтавагазвидобування», використовуючи службове становище, повинні були сформувати завищений розрахунок очікуваної вартості комплексних газогідродинамічних досліджень по свердловинах ГПУ «Полтавагазвидобування», шляхом залучення до формування такої вартості, підконтрольних учасникам групи товариств, які повинні були надати наперед обумовлені завищені розрахунки вартості таких робіт.

В подальшому учасники групи з числа службових осіб підконтрольних товариств, повинні були забезпечити участь у тендері підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, які також завчасно повинні виготовити документи, про наявність у них відповідної матеріально-технічної бази, необхідної для прийняття участі у тендері.

Також, учасники групи на виконання злочинного плану, завчасно домовились стосовно сум первинних та остаточних цінових пропозицій, які будуть подаватись на тендері, що повинно призвести до визначення наперед встановленого переможця тендеру з числа підконтрольних суб`єктів господарської діяльності.

В подальшому за результатами проведення тендерних торгів закупівлі, переможець з числа підконтрольних суб`єктів господарської діяльності мав підписати договір з ГПУ «Полтавагазвидобування» про надання послуг на суму, що була штучно завищена та завчасно сформована учасниками групи за рахунок контрольованого штучного завищення очікуваної вартості, без мети фактичного надання, за вартістю обумовленою договором.

При цьомурозроблений план передбачав залучення субпідрядної організації, яка мала технічне оснащення для проведення відповідних робіт та була контрольована членами групи, без належного інформування замовника, що є порушенням Закону України «Про публічні закупівлі».

Контроль наддіяльністю субпідрядноїорганізації надававможливість створитиумови прияких,договірні зобов`язаннятовариства-переможцяперед ГПУ«Полтавагазвидобування» фактично виконує підприємство-субпідрядник. При цьому було передбачено укладання договорів субпідряду на суму, суттєво меншу за фактично отриману від АТ «Укргазвидобування», що надавало можливість сформувати різницю вартості послуг та заволодіти грошовими коштами АТ «Укргазвидобування» у розмірі вказаної різниці.

В подальшому учасники групи, отриману від АТ «Укргазвидобування» різницю грошових коштів перераховували на рахунки підконтрольних суб`єктів-господарської діяльності під виглядом виконання робіт та послуг без фактичного їх здійснення.

Невстановлена органом досудового розслідування особа, діючи як організатор групи, розробила план вчинення злочину та розподілила ролі між учасниками групи, встановила чітко визначені правила поведінки в групі і забезпечувала дотримання їх учасниками групи, приймала активну участь на всіх стадіях злочинів та безпосередньо керувала діями членів створеної нею групи, здійснювала контроль за діяльністю членів групи.

Таким чином, члени групи, перебуваючи на території Полтавської області зорганізувались для спільної кримінально-карної діяльності, пов`язаної із заволодінням грошовими коштами АТ «Укргазвидобування», що виділялись як оплата за договором про надання послуг, пов`язаних з видобуванням нафти, будучи об`єднаними єдиним злочинним умислом у період з 2020 року по вересень 2022 року.

Під часдосудового розслідуваннявстановлено,що ОСОБА_4 ,в періоджовтня 2017року поберезень 2023року був засновником ТОВ «Інфогео» з часткою 90% в статутному капіталі товариства, з внеском вкладу до статутного капіталу 30600 грн.

Відповідно до статуту товариства, учасник товариства зобов`язаний, додержуватися норм, закріплених в Статуті Товариства, виконувати рішення Загальних зборів учасників та інших органів управління Товариства, виконувати свої зобов`язання перед Товариством, не розголошувати комерційну таємницю та конфіденційну інформацію про діяльність Товариства, сприяти Товариству в його діяльності шляхом особистої (або через представника) участі в управлінні справами Товариства, своєчасно вносити вклади у розмірі, порядку та засобами, передбаченими Статутом Товариства, утримуватися від будь-якої діяльності, яка може заподіяти шкоду Товариству, нести інші обов`язки, що передбачені чинним законодавством України. Однак, ОСОБА_4 , незважаючи на обізнаність із вищевказаними вимогами, вчинив кримінальні правопорушення, за наступних обставин.

На початку2020року,(більшточний часта датупід часдосудового розслідуванняне встановлено),перебуваючи натериторії м.Полтава,Особа 1,обіймаючи посадудиректора ТОВ«Інфогео» діючиза попередньоюзмовою зіншими учасниками групи, маючи на меті призначити на посаду директора товариства особу, яка б формально перебувала на вказаній посаді та підписувала всі необхідні документи, а також отримала та передала учасникам організованої групи кваліфікований електронний підпис (далі-КЕП) для подальшого його використання, бажаючи тим самим вчинити дії спрямовані на конспірацію злочинних дій та уникнення можливої відповідальності за подальші незаконні дії пов`язані з виготовленням та використанням підроблених документів виконаних за підписом або від імені директора ТОВ «Інфогео», підшукав з числа раніше йому знайомих осіб Особа 5 та запропонував останньому зайняти посаду директора ТОВ «Інфогео» без наміру здійснювати господарську діяльність, передбачену статутом вказаного товариства.

Так,Особа 1, розуміючи,що самостійнопризначити Особа5на посадудиректора ТОВ«Інфогео» неможе, повідомив засновника ТОВ «Інфогео» ОСОБА_4 що ОСОБА_6 , мав лише формально значитися на посаді директора за грошову винагороду у розмірі 6000 гривень щомісячно. При цьому, ОСОБА_6 не був повідомлений про загальний план учасників організованої групи та був використаний задля досягнення загальної мети без його відома.

Усвідомлюючи незаконність запропонованих Особою 1 дій, ОСОБА_6 , розуміючи, що він перебуватиме на посаді директора ТОВ «Інфогео», не маючи наміру здійснювати господарську діяльність передбачену статутом вказаного товариства, з корисливих мотивів, погодився на вказану пропозицію, вступивши таким чином у змову з Особою 1 та передав йому копію свого паспорта громадянина України та копію картки платника податків про присвоєння йому реєстраційного номеру облікової картки платника податків.

На підставі копій вказаних документів, ОСОБА_4 , достовірно знаючи, що ОСОБА_6 не буде виконувати обов`язки директора та вести господарську діяльність ТОВ «Інфогео», з метою виконання попередніх домовленостей з Особою 1, щодо формальної зміни директора, як засновник ТОВ «Інфогео» з 90% у статутному капіталі товариства, повідомив засновника ТОВ «Інфогео» з 10% у статутному капіталі товариства

ОСОБА_7 , про необхідність провести загальні збори товариства з метою призначення нового директора, на що останній погодився не усвідомлюючи загальний злочинний план.

Так, 20.03.2020 року ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою з

Особою 1, залучивши ОСОБА_7 як учасника ТОВ «Інфогео» до участі у загальних зборах ТОВ «Інфогео», за результатами яких складено та підписано його учасниками, завідомо неправдивий документ, а саме протокол № 1/20 Загальних зборів учасників ТОВ «Інфогео» від 20.03.2020 року, відповідно до якого Особа 5 призначено на посаду директора ТОВ «Інфогео», який має право вчиняти дії імені юридичної особи без довіреності, хоча фактично Особа 5 посаду директора не обіймав, дії від імені ТОВ «Інфогео» не вчиняв.

В подальшому 20.03.2020 року в денний час доби, Особа 1, перебуваючи у офісному приміщенні нотаріуса ОСОБА_8 , що за адресою: м. Полтава, вул. Соборності, 41, спільно з Особа 5 та ОСОБА_4 , діючи за попередньою змовою групою осіб, дав вказівку Особа 5 підписати надані йому реєстраційні документи, які містили завідомо неправдиві відомості про зміну керівника ТОВ «Інфогео» та реєстрацію цих змін.

Перебуваючи в приміщенні нотаріуса на виконання згаданої домовленості та реалізовуючи умисел, направлений на внесення неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань,Особа 5,діючи запопередньою змовоюгрупою осібз ОСОБА_4 та Особа1,не маючинаміру займатисьфінансово-господарськоюдіяльністю,усвідомлюючи протиправнийхарактер своїхдій,діючи запопередньою змовоюгрупою осіб,відповідно допопередньої домовленостіз Особа1та ОСОБА_4 ,підписав документи,що відповіднодо законуподаються дляпроведення державноїреєстрації змінвідомостей проюридичну особу, в яких зазначено завідомо неправдивівідомості,а саме, у заяві про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань зазначено завідомо неправдиві відомості, зокрема:

- у пункті 5 «Зміна керівника або відомостей про керівника юридичної особи» зроблена відмітка «Зміна керівника» та зазначено анкетні данні керівника в графі «Прізвище», «ім`я, по батькові», «дата народження», «реєстраційний номер облікової картки платника податків» щодо Особа 5.

- у пункті 6 «Зміна фізичних осіб або зміна відомостей про фізичних осіб платників податків, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори тощо» зроблена відмітка «виключено» та зазначено анкетні Особа 1, хоча фактично Особа 5 наміру здійснювати функції керівника товариства та здійснювати господарську діяльність не мав, будь-яких організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій не виконував.

Після підписання указаних реєстраційних документів, а також опису документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язане зі змінами в установчих документів» Особа 5, усвідомлюючи що вказані документи містять неправдиві відомості, діючи умисно за попередньою змовою з ОСОБА_4 та Особа 1 передав їх нотаріусу ОСОБА_8 для подальшої їх державної реєстрації, за що отримав від Особа 1 раніше обумовлену грошову винагороду у розмірі 6000 гривень.

На підставі підписаних та поданих Особа 5 реєстраційних документів ТОВ «Інфогео», які містили завідомо неправдиві відомості, державним реєстратором - приватним нотаріусом Полтавського міського нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_8 20.03.2020 року проведено державну реєстрацію внесення змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «Інфогео», що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, зміна керівника або відомостей про керівника юридичної особи, зміна фізичних осіб або зміна відомостей про фізичних осіб - платників податків, які мають право, вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори тощо, про що у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань було зроблено відповідний запис.

Таким чином, ОСОБА_4 та Особа 1, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, підбурили Особа 5 до внесення завідомо неправдивих відомостей до реєстраційних документів та їх подання у порушення законодавчих актів України, що регулюють дану сферу, а саме:

- статті 42 Господарського кодексу України, яка визначає, що підприємництво це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку;

- статті 55 Господарського кодексу України, якою встановлено, що суб`єктами господарювання є господарські організації юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку;

- статті 55-1 Господарського кодексу України, якою регламентовано, що ознаки фіктивності, що дають підстави для звернення до суду про припинення юридичної особи або припинення діяльності фізичною особою-підприємцем, в тому числі визнання реєстраційних документів недійсними є: їх зареєстровано (перереєстровано) на недійсні (втрачені, загублені) та підроблені документи; їх зареєстровано (перереєстровано) у органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління підставним (неіснуючим), померлим, безвісти зниклим особам або таким особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізовувати повноваження;

- статті 56 Господарського кодексу України, якою встановлено, що суб`єкт господарювання - господарська організація, яка може бути утворена за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу, а у випадках, спеціально передбачених законодавством, також за рішенням інших органів, організацій і фізичних осіб шляхом заснування нової господарської організації, злиття, приєднання, виділу, поділу, перетворення діючої (діючих) господарської організації (господарських організацій) з додержанням вимог законодавства;

- статті 57 Господарського кодексу України, якою встановлено, що установчими документами суб`єкта господарювання є рішення про його утворення або засновницький договір, а у випадках, передбачених законом, статут (положення) суб`єкта господарювання. В установчих документах повинні бути зазначені найменування суб`єкта господарювання, мета і предмет господарської діяльності, склад і компетенція його органів управління, порядок прийняття ними рішень, порядок формування майна, розподілу прибутків та збитків, умови його реорганізації та ліквідації, якщо інше не передбачено законом;

- статті 58 Господарського кодексу України, якою визначено, що суб`єкт господарювання підлягає державній реєстрації як юридична особа чи фізична особа-підприємець у порядку, визначеному законом;

- статті 65 Господарського кодексу України, яка регламентує, що управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу. Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів;

- статті 83 Господарського кодексу України, якою визначено, що державна реєстрація господарського товариства здійснюється відповідно до закону. Господарське товариство набуває статусу юридичної особи з дня його державної реєстрації. Зміни, які сталися в установчих документах господарського товариства і які вносяться до державного реєстру, підлягають державній реєстрації за тими ж правилами, що встановлені для державної реєстрації товариства;

- статті 89 Господарського кодексу України, якою встановлено, що управління діяльністю господарського товариства здійснюють його органи та посадові особи, склад і порядок обрання (призначення) яких визначається залежно від виду товариства, а у визначених законом випадках учасники товариства;

- статті 128 Господарського кодексу України, яка визначає, що громадянин може здійснювати підприємницьку діяльність: безпосередньо як підприємець або через приватне підприємство, що ним створюється. Громадянин здійснює управління заснованим ним приватним підприємством безпосередньо або через керівника, який наймається за контрактом;

- статті 50 Цивільного кодексу України, якою встановлено, що право на здійснення підприємницької діяльності, яку не заборонено законом, має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа здійснює своє право на підприємницьку діяльність за умови її державної реєстрації в порядку, встановленому законом;

- статті 81 Цивільного Кодексу України, за якою юридична особа приватного права створюється на підставі установчих документів відповідно до статті 87 цього Кодексу;

- статті 87 Цивільного кодексу України якою встановлено: для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлений інший порядок їх затвердження. Установчим документом товариства є затверджений учасниками статут або засновницький договір між учасниками, якщо інше не встановлено законом. Товариство, створене однією особою, діє на підставі статуту, затвердженого цією особою. Юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрації;

- статті 89 Цивільного кодексу України якою встановлено: юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Підстави для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи встановлюється законом;

- пункту 4 частини 1 статті 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» встановлено, що державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців (далі - державна реєстрація) - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, засвідчення факту наявності відповідного статусу громадського об`єднання, професійної спілки, її організації або об`єднання, політичної партії, організації роботодавців, об`єднань організацій роботодавців та їхньої символіки, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу - підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом;

- пункту 13 частини 1 статті 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців», яким встановлено, що реєстраційна справа - сукупність документів у паперовій та/або електронній формі, що подавалися для проведення реєстраційних дій;

- частини 1 статті 15 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» якою визначено, що документи, що подаються для державної реєстрації, повинні відповідати таким вимогам: заява про державну реєстрацію підписується заявником; рішення уповноваженого органу управління юридичної особи повинно бути оформлено з дотриманням вимог, встановлених законом, та відповідати законодавству; установчий документ юридичної особи, положення, регламент, список суддів постійно діючого третейського суду, статут (положення) громадського формування, що не має статусу юридичної особи, повинен містити відомості, передбачені законодавством, та відповідати законодавству; внесення змін до установчого документа юридичної особи, положення, регламенту, списку суддів постійно діючого третейського суду, статуту (положення) громадського формування, що не має статусу юридичної особи, оформляється шляхом викладення його в новій редакції;

частини 4 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців», якою встановлено, що для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, подаються такі документи: заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі; примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру, крім внесення змін до інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичної особи, у тому числі кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) її засновника, якщо засновник - юридична особа, про місцезнаходження та про здійснення зв`язку з юридичною особою; документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону; установчий документ юридичної особи в новій редакції - у разі внесення змін, що містяться в установчому документі; примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про вихід із складу засновників (учасників) та/або заява фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників), справжність підпису на якій нотаріально засвідчена, та/або договору, іншого документа про перехід чи передачу частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи, та/або рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про примусове виключення із складу засновників (учасників) юридичної особи або ксерокопія свідоцтва про смерть фізичної особи, судове рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою - у разі внесення змін, пов`язаних із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи;

- частини 4 статті 35 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців», якою визначено, що особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, що подаються для державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, несуть відповідальність, встановлену законом.

Такі дії ОСОБА_4 кваліфікуються за ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 КК України як підбурення Особа 5 до внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисному поданні для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

Окрім цього 03.12.2020 року АТ «Укргазвидобування» оголошено про проведення відкритих торгів UA-2020-12-03-006841-b з назвою 20 П-106_76210000-8 - Послуги, пов`язані з видобуванням нафти (Комплексні газоконденсатні та комплексні газогідродинамічні дослідження на родовищах ГПУ «Полтавагазвидобування»: Лот № 1 - ДК 021:2015 76210000-8 - Послуги, пов`язані з видобуванням нафти (Комплексні газоконденсатні дослідження на родовищах ГПУ «Полтавагазвидобування»); Лот № 2 - ДК 021:2015 76210000-8 - Послуги, пов`язані з видобуванням нафти (Комплексні газогідродинамічні дослідження по свердловинах ГПУ «Полтавагазвидобування») з оголошеною очікуваною вартістю 22118295,00грн. з ПДВ та оприлюднено тендерну документацію по предмету закупівлі з додатками до неї.

Зареєстрованими учасниками вказаних відкритих торгів стали

ТОВ «Інфогео», ТОВ «Юранна» ЛТД, ТОВ «СЕРВІСЕНЕРГОГРУП» та ДП «Укрнаукагеоцентр».

В подальшому зареєстрованими учасниками відкритих торгів з ідентифікатором UA-2020-12-03-006841-b, використовуючи електронний майданчик zakupki.prom.ua. здійснили завантаження до системи документи в електронному вигляді у форматі «.pdf» для підтвердження відповідності кваліфікаційним критеріям та іншім вимогам до учасників закупівель.

Окрім цього 28.12.2020 року о 09 годині 25 хвилин, Особа 1, перебуваючи на території м. Полтава, діючи за попередньою змовою з іншими учасниками організованої групи, на виконання загального плану в частині подання заздалегідь обумовленої суми первинних та остаточних цінових пропозицій, використовуючи обліковий запис ОСОБА_6 як директора ТОВ «Інфогео» в електронному майданчику zakupki.prom.ua., здійснив подачу первинної та остаточної цінової пропозиції, в розмірі 14000000 грн.

При цьому учасники організованої групи діючи умисно, згідно розподілених ролей, на виконання злочинного плану в частині подання заздалегідь обумовлених сум первинних та остаточних цінових пропозицій, використовуючи обліковий запис ТОВ «Юранна» ЛТД та

ДП «Укрнаукагеоцентр» в електронному майданчику zakupki.prom.ua., також здійснили подачу первинних та остаточних цінових пропозицій.

Так, 09.02.2021 року проведено засідання тендерного комітету АТ «Укргазвидобування» та складено протокол № 20П-106-2 про визначення учасника переможцем, відповідно до якого ТОВ «Інфогео» з ціною тендерної пропозиції за результатами аукціону 14000000 грн з ПДВ визнано переможцем по Лоту № 2 процедури відкритих торгів з оприлюдненням оголошення про проведення відкритих торгів відповідно до частини третьої статті 10 Закону щодо закупівлі 76210000-8 - Послуги, пов`язані з видобуванням нафти (Комплексні газоконденсатні та комплексні газогідродинамічні дослідження на родовищах ГПУ «Полтавагазвидобування»: Лот № 1 - ДК 021:2015 76210000-8 - Послуги, пов`язані з видобуванням нафти (Комплексні газоконденсатні дослідження на родовищах ГПУ «Полтавагазвидобування»); Лот № 2 - ДК 021:2015 76210000-8 - Послуги, пов`язані з видобуванням нафти (Комплексні газогідродинамічні дослідження по свердловинах ГПУ «Полтавагазвидобування»), № 20П-106, ідентифікатор закупівлі UA-2020-12-03-006841-b.

Окрім цього, прийнято рішення про намір укласти договір з ТОВ «Інфогео» з ціною тендерної пропозиції за результатами аукціону 14000000 грн з ПДВ по Лоту № 2 процедури відкритих торгів з оприлюдненням оголошення про проведення відкритих торгів відповідно до частини третьої статті 10 Закону щодо закупівлі 76210000-8 - Послуги, пов`язані з видобуванням нафти (Комплексні газоконденсатні та комплексні газогідродинамічні дослідження на родовищах ГПУ «Полтавагазвидобування»: Лот № 1 - ДК 021:2015 76210000-8 - Послуги, пов`язані з видобуванням нафти (Комплексні газоконденсатні дослідження на родовищах ГПУ «Полтавагазвидобування»); Лот № 2 - ДК 021:2015 76210000-8 - Послуги, пов`язані з видобуванням нафти (Комплексні газогідродинамічні дослідження по свердловинах ГПУ «Полтавагазвидобування»), № 20П-106, ідентифікатор закупівлі UA-2020-12-03-006841-b.

В свою чергу ОСОБА_4 як засновник ТОВ «Інфогео» з 90 % у статутному капіталі товариства, діючи умисно, повідомив свого знайомого ОСОБА_7 засновника ТОВ «Інфогео» з 10% у статутному капіталі товариства, про необхідність провести загальні збори товариства з метою надання згоди на укладання значного правочину відповідно до ст. ст. 30, 44 ЗУ «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» на суму 14000000 грн. з ПДВ, на що останній погодився не усвідомлюючи злочинний план.

Так, у невстановлений час, але не пізніше 16.02.2021 року ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою з Особа 1, залучивши ОСОБА_7 як учасниками ТОВ «Інфогео» до участі у загальних зборах ТОВ «Інфогео», за результатами яких складено та підписано його учасниками, протокол № 1 Загальних зборів учасників ТОВ «Інфогео» від 19.02.2021 року, відповідно до якого виконавчому органу товариства надано згоду на укладання значного правочину, в який внесена завідомо неправдива інформація, а саме про факт наявної можливості у товариства провести, комплексні газогідродинамічні дослідження свердловин на родовищах ГПУ «Полтавагазвидобування», факт підписання документів директором ТОВ «Інфогео» Особа 5, та фактична дата проведення вказаних загальних зборів.

В подальшому ОСОБА_4 , перебуваючи на території м. Полтава, в невстановлений час, але не пізніше 16.02.2021 року, передав виготовлений протокол загальних зборів з внесеною до нього завідомо неправдивою інформацією Особі 1 для подальшого його завантаження до електронного майданчику.

Так, Особа 1, перебуваючи на території м. Полтава, 16.02.2021 року, використовуючи обліковий запис Особа 5 в електронному майданчику zakupki.prom.ua, здійснив завантаження до системи файл з назвою «Протокол засновників» в форматі PDF, що є сканованою копією протоколу № 1 Загальних зборів учасників ТОВ «Інфогео» від 19.02.2021 року, з внесеною до нього завідомо неправдивою інформацією, тим самим здійснив видачу завідомо неправдивого офіційного документу.

Складання вказаного протоколу загальних зборів надало можливість учасникам організованої групи в подальшому укласти договір про надання послуг між ТОВ «Інфогео» та ГПУ «Полтавагазвидобування», що в подальшому надало змогу реалізувати злочинний план по заволодінню грошовими коштами АТ «Укргазвидобування».

Такі дії ОСОБА_4 кваліфікуються за ч. 3 ст. 358 КК України як підроблення іншого офіційного документу, який видається особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права, з метою використання його іншою особою, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

31 серпня 2023 року у даному кримінальному провадженні було укладено угоду про визнання винуватості між прокурором третього відділу першого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_9 та обвинуваченим ОСОБА_4 в присутності захисника ОСОБА_5 , згідно з якою обвинувачений беззастережно визнав свою винуватість за ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1, ч. 3 ст. 358 КК України.

Також обвинувачений під час досудового розслідування добровільно дав показання, які викривають інших осіб у вчиненні кримінальних правопорушень та мають доказове значення, щиро розкаявся у вчиненому, критично оцінив свою злочинну поведінку, свою провину визнав повністю, а також зобов`язався для з`ясування обставин кримінальних правопорушень надати визнавальні та викривальні показання щодо інших співучасників, не судимий, не одружений, працевлаштований, на обліках нарколога та психіатра не перебуває, має міцні соціальні зв`язки.

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченого є щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінальних правопорушень. Обставин, що обтяжують його покарання не встановлено.

Сторони погодились на призначення ОСОБА_4 покарання: за ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 КК України (в редакції Закону № 642-VII від 10.10.2013 року, з урахуванням положень ч. 4 ст. 5 КК України) у вигляді 3 (трьох) років обмеження волі; за ч. 3 ст. 358 КК України у вигляді 2 (двох) років позбавлення волі. На підставі ч. 1 ст. 70, 72 КК України, за сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, остаточного призначити ОСОБА_4 покарання у вигляді 2 (двох) років позбавлення волі. Від відбування якого обвинуваченого, на підставі ст. 75 КК України, звільнити з випробуванням, із встановленням іспитового строку.

Сторони дійшли висновку, що укладення угоди про визнання винуватості надасть можливість зменшити навантаження на систему здійснення правосуддя у кримінальному провадженні, забезпечить процесуальне спрощення розгляду справи, можливість прискорення судового розгляду та зекономить бюджетні кошти на витрати пов`язані з кримінальним провадженням.

Розглядаючи питання про затвердження угоди суд виходить з наступного.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 468, ч. 4 ст. 469 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості у провадженні щодо кримінальних проступків, нетяжких та тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Кримінальні правопорушення, у вчиненні яких обвинувачений визнав себе винуватим, віднесені до нетяжких, із формальним складом, внаслідок яких шкода спрямована лише щодо державних та суспільних інтересів, а отже угода відповідає вимогам закону.

ОСОБА_4 цілком розуміє положення ч. ч. 4, 5 ст. 474 КПК України, укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не було наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Суд також враховує, що обвинувачений раніше не судимий, свою провину визнав повністю, щиро покаявся та активно сприяв розкриттю кримінальних правопорушень, обставин, що обтяжують його покарання відсутні, матеріальні збитки йому не інкримінуються, відтак, умови угоди не суперечать інтересам суспільства, оскільки покарання за своєю юридичною природою має на меті не лише кару, а й виправлення обвинуваченого та попередження нових кримінальних правопорушень.

Виходячи з викладеного, суд приходить до висновку про наявність підстав для затвердження даної угоди та призначення обвинуваченому узгодженого сторонами покарання.

Відомості про речові докази та судові витрати суду не надані, тому питання щодо них не вирішуються.

Керуючись ст. ст. 373, 374, 475 КПК України, суд, -

ухвалив:

Угоду від 31 серпня 2023 року у кримінальному провадженні № 62023000000000578 про визнання винуватості, укладену між прокурором третього відділу першого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_9 та обвинуваченим ОСОБА_4 в присутності захисника ОСОБА_5 - затвердити.

ОСОБА_10 визнати винуватим за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 (в редакції Закону № 642-VII від 10.10.2013 року, з урахуванням положень ч. 4 ст. 5 КК України) та ч. 3 ст. 358 КК України й призначити йому узгоджене покарання:

- за ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 КК України в редакції Закону № 642-VII від 10.10.2013 року, з урахуванням положень ч. 4 ст. 5 КК України) у виді 3 (трьох) років обмеження волі;

- за ч. 3 ст. 358 КК України у виді 2 (двох) років позбавлення волі.

На підставі ч. 1 ст. 70, 72 КК України за сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначити ОСОБА_4 покарання у виді 2 (двох) років позбавлення волі.

На підставіст.75ККУкраїни ОСОБА_4 від відбуванняпокараннязвільнитиз випробуваннямізвстановленняміспитового строку1(один)рік, якщо він протягом визначеного іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки.

Згідно ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_4 обов`язки: не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації; повідомляти уповноважений органзпитаньпробації про зміну місця проживання та роботи; періодично з`являтися для реєстрації в уповноважений орган з питань пробації.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених статтею 394 КПК України, до Полтавського апеляційного суду через Октябрський районний суд м. Полтави протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115164907
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —554/8321/23

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Марчук Олександр Петрович

Ухвала від 12.01.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

Ухвала від 05.01.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Харлан Н. М.

Вирок від 24.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Микитенко В. М.

Вирок від 24.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Микитенко В. М.

Ухвала від 07.09.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Микитенко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні