Ухвала
від 24.11.2023 по справі 909/890/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/890/23

УХВАЛА

24.11.2023 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Горпинюка І.Є., за участі секретаря судового засідання Феденько Н.М., учасників справи: представника позивача адвоката Прилепи Р.А., представника відповідача Акціонерного товариства "Перший український міжнародний банк" адвоката Награбовського О.В., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні клопотання представника позивача адвоката Прилепи Р.А. про витребування доказів (вх. № 12945/23 від 08.11.2023) у справі № 909/890/23 за позовом Товариства з додатковою відповідальністю "Коломийський ДОЗ" до відповідачів: Акціонерного товариства "Перший український міжнародний банк"; Товариства з обмеженою відповідальністю "Шешори-Еко", за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Акціонерного товариства "Перший український міжнародний банк" - державного реєстратора Лисецької селищної ради Тисменицького району, Івано-Франківської області, ОСОБА_1 ; на стороні відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Шешори-Еко" - приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу - Коваль Катерини Олександрівни про визнання протиправними і скасування рішень державного реєстратора та витребування майна із чужого незаконного володіння,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з додатковою відповідальністю "Коломийський ДОЗ" через підсистему Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи "Електронний суд" звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Акціонерного товариства "Перший український міжнародний банк" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Шешори-Еко" про визнання протиправними і скасування рішень державного реєстратора та витребування майна із чужого незаконного володіння.

Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 02.10.2023 позовну заяву Товариства з додатковою відповідальністю "Коломийський ДОЗ" залишено без руху та встановлено строк для усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 13.10.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 909/890/23; суд ухвалив здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначити на 10.11.2023. Також, цією ухвалою суд залучив до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: на стороні відповідача - Акціонерного товариства "Перший український міжнародний банк" державного реєстратора Лисецької селищної ради Тисменицького району, Івано-Франківської області, ОСОБА_1 ; на стороні відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Шешори-Еко" приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу, Коваль Катерину Олександрівну.

31.10.2023 від відповідача Акціонерного товариства "Перший український міжнародний банк" надійшов відзив на позовну заяву (вх. № 15697/23), який суд приєднав до матеріалів справи.

08.11.2023 від представника позивача через підсистему Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи "Електронний суд" надійшло клопотання про витребування доказів (вх. № 12945/23).

Підготовче судове засідання 10.11.2023 у даній справі не відбулося з огляду оголошення повітряної тривоги (з 10:30 год. до 14:07 год.). За наведеного, 10.11.2023 суд постановив ухвалу, якою підготовче засідання відклав на 24.11.2023.

У підготовче судове засідання 24.11.2023 з`явилися (в режимі відеоконференції) представник позивача адвокат Прилепи Р.А. та представник відповідача Акціонерного товариства "Перший український міжнародний банк" адвокат Награбовського О.В. Представники інших учасників справи у підготовче засідання не з`явилися, хоча про дату, час та місце судового засідання були повідомлені належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

Як вказано вище, 08.11.2023 відповідач представник позивача подав до суду клопотання про витребування доказів, в якому просить суд витребувати з Косівської районної державної адміністрації оригінал або належним чином засвідчену копію реєстраційних справ (всіх документів, що містяться в реєстраційних справах) щодо об`єктів нерухомого майна: за реєстраційним номером 15115626236, а саме: нежитлові будівлі (санаторій - профілакторій "Шешори"), що знаходиться за адресою: Івано-Франківська обл., Косівський р-н, с. Шешори, вул. Савицького Р., 13; за реєстраційним номером 15041826236, а саме: нежитлові будівлі санаторію - профілакторію "Шешори", що знаходиться за адресою: Івано-Франківська обл., Косівський р-н, с. Шешори, вул. Савицького Р., 13-А.

В обґрунтування зазначеного клопотання позивач покликається на те, що предметом розгляду даної справи є визнання протиправними і скасування рішень державного реєстратора та витребування майна із чужого незаконного володіння, а тому, на думку представника позивача, для повного, всебічного та об`єктивного розгляду цієї справи, підтвердження та встановлення усіх обставин, необхідно витребувати у Косівської районної державної адміністрації реєстраційні справи щодо спірних об`єктів нерухомого майна.

Неможливість отримати самостійно вказані докази позивач обґрунтовує тим, що представником ТДВ "Коломийський ДОЗ" адвокатом Прилепою Р.А. 27.09.2023 направлявся відповідний адвокатський запит № 2309/27 до Косівської районної державної адміністрації. Проте, відповіді на надісланий запит адвокату не надано, зазначені вище копії реєстраційних справ не надіслані.

При цьому, представник позивача звертає увагу, що відповідно до ч. 6 ст. 17 ЗУ "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за судовим рішенням. Суб`єкт державної реєстрації прав, що забезпечує зберігання реєстраційних справ у паперовій формі, зобов`язаний зробити опис вилучених документів, забезпечити виготовлення копій документів, що вилучаються з реєстраційної справи, пронумерувати, прошити та завірити їх печаткою. До реєстраційної справи долучається копія судового рішення про витребування документів, супровідний лист або документ, яким суд уповноважив особу на їх одержання, а також опис вилучених документів. Вилучені з реєстраційної справи документи надсилаються поштовим відправленням до суду або передаються безпосередньо особі, уповноваженій судом на їх одержання.

У підготовчому засіданні представник позивача підтримує подане клопотання про витребування доказів із зазначених у ньому підстав та просить суд його задовольнити.

Представник відповідача у підготовчому засіданні заперечує проти задоволення клопотання про витребування доказів, оскільки вважає, що витребовувані докази наявні у позивача і повинні були бути подані разом з позовною заявою.

Відповідно до п.7 ч.2 ст.182 ГПК України, у підготовчому засіданні суд вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання.

Розглянувши клопотання позивача про витребування доказів, заслухавши представників сторін, суд дійшов такого висновку.

Питання витребування доказів унормовано статтею 81 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України).

Відповідно до ч.1 ст. 81 ГПК України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Приписами ч. 2 ст. 81 ГПК України встановлено, що у клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Клопотання позивача відповідає вимогам зазначеної вище процесуальної норми.

Згідно з п.4 ч.5 ст.13 ГПК України, суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

В контексті викладеного, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, підтвердження та встановлення усіх обставин, враховуючи що представник позивача довів суду вжиття заходів для самостійного одержання доказів та неможливість їїх одержання, в тому числі, за адвокатським запитом, суд дійшов висновку про задоволення клопотання позивача про витребування доказів та, враховуючи неможливість вирішення усіх питань визначених ч.2 ст.182 ГПК України у даному підготовчому засіданні, відкладення підготовчого засідання.

Відповідно до ч.3 ст.177 ГПК України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

З огляду на вищевикладене, за власною ініціативою суд продовжує строк підготовчого провадження на 30 днів.

Керуючись статтями 13, 81, 182, 183, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

клопотання представника позивача адвоката Прилепи Р.А. про витребування доказів (вх. № 12945/23 від 08.11.2023) задовольнити.

Витребувати у Косівської районної державної адміністрації (78600, Івано-Франківська область, м. Косів, Майдан Незалежності, 11; ідентифікаційний код юридичної особи: 24686114) оригінал або належним чином засвідчену копію реєстраційних справ (всіх документів, що містяться в реєстраційних справах) щодо об`єктів нерухомого майна:

- за реєстраційним номером 15115626236, а саме: нежитлові будівлі (санаторій - профілакторій "Шешори"), що знаходиться за адресою: Івано-Франківська обл., Косівський р-н, с. Шешори, вул. Савицького Р., 13;

- за реєстраційним номером 15041826236, а саме: нежитлові будівлі санаторію - профілакторію "Шешори", що знаходиться за адресою: Івано-Франківська обл., Косівський р-н, с. Шешори, вул. Савицького Р., 13-А.

Встановити Косівській районній державній адміністрації строк для подання до суду витребуваних доказів - 10 (десять) календарних днів з дня вручення цієї ухвали.

Суд роз`яснює, що відповідно до ч. 7, 8, 9 ст. 81 ГПК України, будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів - до 11.01.2024 .

Підготовче засідання відкласти на 20.12.2023 о 10:30 год.

Судове засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області за адресою: вул. Грушевського, 32, м. Івано-Франківськ, 76018, зал судових засідань № 8.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення щодо даної ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Повний текст ухвали складений та підписаний 27.11.2023.

Суддя І.Є. Горпинюк

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення24.11.2023
Оприлюднено28.11.2023
Номер документу115192642
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про приватну власність щодо витребування майна із чужого незаконного володіння

Судовий реєстр по справі —909/890/23

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 01.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Рішення від 01.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 24.11.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 24.11.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні