Ухвала
від 24.11.2023 по справі 617/1048/18
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 617/1048/18 Номер провадження 22-ц/814/4679/23Головуючий у 1-й інстанції Косик С.М. Доповідач ап. інст. Дорош А. І.

У Х В А Л А

24 листопада 2023 року м. Полтава

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Полтавського апеляційного суду в складі:

головуючого судді: Дорош А. І.

суддів: Лобова О. А., Триголова В. М.

вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження у справі за апеляційною скаргою Головного управління Держгеокадастру у Харківській області

на рішення Машівського районного суду Полтавської області від 24 серпня 2023 року

у справі за позовом Заступника прокурора Харківської області в інтересах держави в особі Державного агентства лісових ресурсів України, ДП «Вовчанське лісове господарство» до ОСОБА_1 , Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, третя особа: Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру про визнання незаконними та скасування рішення органу виконавчої влади, визнання недійсним договору оренди землі, повернення земельної ділянки, -

В С Т А Н О В И Л А:

Рішенням Машівського районного суду Полтавської області від 24 серпня 2023 року позов Заступника прокурора Харківської області в інтересах держави в особі Державного агентства лісових ресурсів України, ДП «Вовчанське лісове господарство» до ОСОБА_1 , Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, третя особа: Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру про визнання незаконними та скасування рішення органу виконавчої влади, визнання недійсним договору оренди землі, повернення земельної ділянки задоволено.

Повний текст рішення складено 29 серпня 2023 року.

Не погодившись з даним рішенням суду першої інстанції, його в апеляційному порядку оскаржило Головне управління Держгеокадастру у Харківській області, направивши 25 вересня 2023 року апеляційну скаргу на електронну пошту Полтавського апеляційного суду, тобто в строки, передбачені ст. 354 ЦПК України.

Ухвалою Полтавськогоапеляційного судувід 16жовтня 2023року апеляційнускаргу Головного управління Держгеокадастру у Харківській області на рішення Машівського районного суду Полтавської області від 24 серпня 2023 року - залишено без руху. Надано строк для усунення недоліків, але не більше ніж десять днів з дня отримання копії ухвали. Роз`яснено, що вразі невиконання у десятиденний термін вимог ухвали апеляційну скаргу буде визнано неподаною та повернуто апелянту.

Копію вказаної ухвали суду апеляційної інстанції було направлено на електронну адресу Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, що зазначена відповідачем в апеляційній скарзі: kharkiv@land.gov.ua. Крім того, Головне управління Держгеокадастру у Харківській області має зареєстрований електронний кабінет в системі «Електронний суд», тобто має доступ до матеріалів справи в електронному вигляді.

Відповідно до ч.5 ст. 272 ЦПК України учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності у особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення якщо така адреса відсутня.

Днем вручення судового рішення є день вручення судового рішення під розписку; день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи; день поставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення (ч.6 ст. 272 ЦПК України).

Згідно довідки про доставку електронного листа, документ в електронному вигляді «Ухвала без руху» від 16.10.2023 р. по справі № 617/1048/18 було надіслано 24.10.2023 14:29:29 одержувачу на його електронну адресу ІНФОРМАЦІЯ_1 Документ доставлено до електронної скриньки: 24.10.2023 14:38:16.

З врахуванням викладеного, колегія суддів вважає, що направлення копії ухвали Полтавського апеляційного суду від 16 жовтня 2023 року на електронну адресу відповідача Головного управління Держгеокадастру у Харківській області є належним повідомленням учасника справи про ухвалення зазначеного судового рішення про залишення апеляційної скарги без руху.

Водночас, колегія суддів також звертає увагу на те, що вжиття заходів для прискорення процедури розгляду є обов`язком не тільки для держави, а й усіх осіб, які беруть участь у справі. Заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватись від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання (див. mutatis mutandis рішення у справі "Юніон Аліментаріа Сандерс С.А. проти Іспанії" (Case of Union Alimentaria Sanders S.A. v. Spain) від 07.07.89, N 11681/85)).

Сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження (див. mutatis mutandis, рішення у справах "Олександр Шевченко проти України" (Case of Aleksandr Shevchenko v. Ukraine) від 26.04.2007, N 8371/02 та "Трух проти України" (Trukh v. Ukraine) від 14.10.2003, заява N 50966/99)).

Таким чином, сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів для прискорення процедури розгляду. Скаржник, подавши апеляційну скаргу, з метою добросовісного користування процесуальними правами учасника судового процесу згідно з вимогами ст. 44 ЦПК України повинен виявляти інтерес до відомого йому провадження, зокрема, щодо руху поданої ним скарги та результату розгляду її судом.

На зацікавлену сторону покладається обов`язок проявляти належну увагу в захисті своїх інтересів та вживати необхідних заходів, щоб ознайомитись з подіями процесу (рішення ЄСПЛ "Богонос проти Росії" від 05.02.2004).

Згідно матеріалів справи встановлено, що станом на 24 листопада 2023 року відповідачем Головним управлінням Держгеокадастру у Харківській області недоліки апеляційної скарги, встановлені ухвалою Полтавського апеляційного суду від 16 жовтня 2023 року усунуті не були.

Відповідно до частини другої статті 357 ЦПК України у разі якщо апеляційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу, про що суддею постановляється відповідна ухвала.

За змістом статті 185 ЦПК України, якщо заявник не усунув недоліки скарги у строк, встановлений судом, скарга вважається неподаною і повертається заявнику.

На підставі викладеного, оскільки у відведений судом строк, станом на 24 листопада 2023 року, недоліки апеляційної скарги не усунуто, апеляційна скарга підлягає поверненню заявнику.

Одночасно Полтавський апеляційний суд роз`яснює, що повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню зі скаргою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

Керуючись ст. ст.185, 356, 357 ЦПК України, Полтавський апеляційнийсуд, -

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Харківській області на рішення Машівського районного суду Полтавської області від 24 серпня 2023 року визнати неподаною та повернути особі, яка її подала.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Судді: А. І. Дорош О. А. Лобов В. М. Триголов

Дата ухвалення рішення24.11.2023
Оприлюднено29.11.2023
Номер документу115202283
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —617/1048/18

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Рішення від 24.08.2023

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Рішення від 24.08.2023

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 06.04.2023

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 24.10.2022

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 15.07.2021

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Глоба М. М.

Ухвала від 23.12.2020

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Глоба М. М.

Постанова від 03.12.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Постанова від 03.12.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні