Ухвала
від 28.11.2023 по справі 201/11633/23
ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 201/11633/23

2/0187/370/23

У Х В А Л А

"28" листопада 2023 р. смт. Петриківка

Суддя Петриківського районного суду Дніпропетровської області Караул О.А., вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, перевіривши виконання вимог ст.ст.174-177 ЦПК Україниза позовною заявою ОСОБА_1 в особі представника ОСОБА_2 до ТОВ «Агроторгівельна фірма «Агро-Партнер» про визнання договору неукладеним,-

В С Т А Н О В И В :

23.11.2023 року на підставі ухвали Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 02.10.2023 надійшла цивільна справа за позовною заявою ОСОБА_1 в особі представника ОСОБА_2 до ТОВ «Агроторгівельна фірма «Агро-Партнер» про визнання договору неукладеним, в якій позивач просить суд визнати договір оренди земельної ділянки від 03.12.2019 неукладеним а також припинити та скасувати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис про право оренди земельної ділянки, яке виникло на підставі такого договору.

Суд вважає, що вищевказана позовна заява не відповідає вимогам ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви.

Так серед додатків до позовної заяви зазначено витяг із відомостями про зареєстроване право оренди земельної ділянки та ордер, однак серед роздрукованих додатків вказані документи відсутні.

Крім того необхідність додання до позовної заяви, підписаної представником позивача, довіреності чи іншого документу, що підтверджує повноваження представника позивача, встановлюється також ч. 7 ст. 177 ЦПК України.

За змістомст. 5 ЦПК Україниздійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Позивач формулюючи свої вимоги до відповідача просить скасувати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис про право оренди земельної ділянки, яке виникло на підставі такого договору.

Між цим, відповідно до на частини 3статті 26Закону України«Про державнуреєстрацію речовихправ нанерухоме майнота їхобтяжень» зазначено, що відомості про речові права, обтяження речових прав, внесені до Державного реєстру прав, не підлягають скасуванню та/або вилученню. У разі скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав на підставі судового рішення чи у випадку, передбаченому підпунктом "а" пункту 2 частини шостої статті 37цього Закону, а також у разі визнання на підставі судового рішення недійсними чи скасування документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування на підставі судового рішення державної реєстрації прав, державний реєстратор чи посадова особа Міністерства юстиції України (у випадку, передбаченому підпунктом "а" пункту 2 частини шостої статті 37цього Закону) проводить державну реєстрацію набуття, зміни чи припинення речових прав відповідно до цьогоЗакону.

Тобто, зазначена вимога позивача не відповідає пункту 4 частини 3статті 175 ЦПК України.

У зв`язку з цим, позивач має усунути виявлені недоліки надавши зазначені ним в додатках копії документів та підтвердивши повноваження представника та виклавши спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З врахуванням вищенаведеного, позовну заяву необхідно залишити без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків, який становить п`ять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

На підставі наведеного та керуючисьст. 185 ЦПК України, суддя -

П О С Т А Н О В И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 вособі представника ОСОБА_2 доТОВ «Агроторгівельнафірма «Агро-Партнер»про визнаннядоговору неукладеним- залишити без руху, надавши позивачу строк протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали суду, для усунення вказаних в мотивувальній частині ухвали недоліків.

У випадку невиконання вимог даної ухвали заява буде вважатись неподаною і підлягатиме поверненню.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:О. А. Караул

Дата ухвалення рішення28.11.2023
Оприлюднено29.11.2023
Номер документу115213702
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору неукладеним

Судовий реєстр по справі —201/11633/23

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Караул О. А.

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Караул О. А.

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Караул О. А.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Караул О. А.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Караул О. А.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Караул О. А.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Караул О. А.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Антонюк О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні