Ухвала
від 28.11.2023 по справі 233/5946/23
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 Справа № 233/5946/23

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 листопада 2023 року Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області в складі: Головуючої судді Каліуш О. В., присяжних Місюра Л. А., Мережко С. І., за участі секретаря судового засідання Франчук А. О., заявника ОСОБА_1 , представника заінтересованої особи ОСОБА_2 , представника особи, щодо якої вирішується питання про визнання недієздатною - адвоката Косенка С. В., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки і піклування виконавчого комітету Костянтинівської міської ради про визнання фізичної особи недієздатною і встановлення опіки,

У С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, заінтересована особа Орган опіки і піклування виконавчого комітету Костянтинівської міської ради про визнання фізичної особи недієздатною і встановлення опіки, в якій просить:

- визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною;

- призначити його, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заяви заявник послався на те, що ОСОБА_3 є його бабою. ОСОБА_3 є особою похилого віку, у 2022 році перенесла хворобу на COVID-19, після хвороби її стан погіршився, на теперішній час баба потребує стороннього догляду, насилу пересувається в межах кімнати, потребує постійного підтримуючого лікування і догляду. 01.08.2023 ОСОБА_3 була оглянута комісією ЛКК, яка визначила, що остання за станом здоров`я має потребу визнання недієздатності та встановлення опіки.

ОСОБА_3 самостійно не може за собою доглядати, безпорадна в побуті, не розуміє значення своїх дій та не може керувати ними. Не може самостійно набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати та нести відповідальність.

Частиною 1 статті 298 ЦПК України передбачено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Матеріали справи містять Довідку ЛКК № 103 від 01.08.2023 Комунального некомерційного підприємства «Обласна клінічна психіатрична лікарня м. Слов`янськ №3», відповідно до якої ОСОБА_3 , 1951 року народження, потребує позбавлення дієздатності та призначення опікуна, Діагноз: F 03.

Враховуючи, що наявні достатні дані про психічній розлад здоров`я ОСОБА_3 , суд вважає за необхідне призначити у справі судово-психіатричну експертизу для з`ясування психічного стану ОСОБА_3 , оскільки вирішення питання про те, чи може вона розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує спеціальних знань в області психіатрії.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Тож проведення судово-психіатричної експертизи можливо доручити експертам Запорізької філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» - державної спеціалізованої установи.

Пунктом 5 частини 1 статті 252 ЦПК України передбачена можливість судом за власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення експертизи.

Відповідно до п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

З огляду на наведені положення закону, провадження у справі належить зупинити на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст.103-105, 252, ст.298 ч.1, 353 ч.1 п.п.12,14 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Призначити у справі судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити такі питання:

1.Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженка села Бобрівка Понировського району Курської області, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , на психічну хворобу?

2.Якщо так, чи розуміє ОСОБА_3 в силу свого психічного розладу здоров`я значення своїх дій, чи може керувати ними та чи потребує встановлення над нею опіки?

3.Чи може ОСОБА_3 за станом свого здоров`я приймати участь у судовому засіданні?

Проведення експертизи доручити експертам Запорізької філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (ЄДРПОУ 44792952, за адресою: 69033, Запорізька область, м. Запоріжжя, вул. Оріхівське шосе, 10-А (на території КНП «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради), телефон: 0612-96 71 87).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.384 КК України - за завідомо неправдивий висновок експерта; за ст.385 КК України - за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Для проведення експертизи направити експертній установі копію цієї ухвали.

Надати у розпорядження експертів медичні документи ОСОБА_3 , які знаходяться у розпорядженні Комунальне некомерційне підприємство «Обласна клінічна психіатрична лікарня м. Слов`янськ», диспансерне відділення №2 м. Костянтинівки (85113, Донецька область, м. Костянтинівка, вул. Європейська, 17).

Зобов`язати ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_2 ; тел.: НОМЕР_1 або НОМЕР_2) у разі необхідності доставити ОСОБА_3 до Запорізької філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» за адресою: 69033, Запорізька область, м. Запоріжжя, вул. Оріхівське шосе, 10-А (на території КНП «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради) у визначені експертами дату та час.

Провадження по справі зупинити на час проведення судово-психіатричної експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення28.11.2023
Оприлюднено29.11.2023
Номер документу115215079
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною і встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —233/5946/23

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні