Ухвала
від 27.11.2023 по справі 916/4308/23
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про призначення справи до розгляду

27 листопада 2023 року м. ОдесаСправа № 916/4308/23Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

Головуючого судді: Таран С.В.,

Суддів: Богатиря К.В., Поліщук Л.В.,

розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_1

на ухвалу Господарського суду Одеської області №916/4308/23 від 05.10.2023, прийняту суддею Цісельським О.В., м. Одеса, про відмову у забезпеченні позову за заявою ОСОБА_1

за участю осіб, які можуть отримати статус учасників справи:

-Товариства з обмеженою відповідальністю "Рені-Лайн";

-Одноосібного товариства з обмеженою відповідальністю "Синга Шип";

-Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Медіана";

- ОСОБА_2

про забезпечення позову до подання позовної заяви

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2023 р. ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду Одеської області з заявою б/н від 02.10.2023 (вх.№4-64/23 від 03.10.2023) про забезпечення позову до подання позовної заяви, в якій просив:

-накласти арешт на частку (розмір внеску до статутного фонду - 833250 грн) Товариства з обмеженою відповідальністю "Рені-Лайн", що належить Одноосібному товариству з обмеженою відповідальністю "Синга Шип" за витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб;

-заборонити скликання загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю "Рені-Лайн" щодо затвердження статуту в новій редакції, в тому числі модельного статуту, внесення змін щодо складу засновників; проведення реєстрації змін державним реєстратором;

-заборонити директору Товариства з обмеженою відповідальністю "Рені-Лайн" - ОСОБА_2 від імені Товариства з обмеженою відповідальністю "Рені-Лайн" укладання договорів щодо господарської діяльності, що породжують господарські зобов`язання, укладання договорів з розпорядження майном (передання в оренду та відчуження) товариства, на які потрібна згода загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Рені-Лайн";

-заборонити державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вносити зміни щодо Товариства з обмеженою відповідальністю "Рені-Лайн" у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;

-заборонити до закінчення розгляду справи по суті будь-яким особам, що мають доступ до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, державним реєстраторам, в тому числі державним реєстраторам Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), нотаріусам, проводити у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також у Реєстрі громадських об`єднань реєстраційні дії стосовно Товариства з обмеженою відповідальністю "Рені-Лайн" щодо зміни або внесення відомостей про керівника юридичної особи, про інших осіб, які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, тощо, про зміни або внесення відомостей про органи управління юридичної особи, членів керівних органів, зміни щодо статусу юридичної особи, розміру статутного капіталу, відомості про ліквідацію, реорганізацію юридичної особи.

Ухвалою Господарського суду Одеської області №916/4308/23 від 05.10.2023 (суддя Цісельський О.В.) у задоволенні заяви ОСОБА_1 про забезпечення позову до подання позовної заяви б/н від 02.10.2023 (вх.№4-64/23 від 03.10.2023) відмовлено.

Не погодившись з прийнятою ухвалою, ОСОБА_1 звернувся з апеляційною скаргою, в якій просить ухвалу Господарського суду Одеської області №916/4308/23 від 05.10.2023 скасувати та задовольнити заяву про забезпечення позову до подання позовної заяви б/н від 02.10.2023 (вх.№4-64/23 від 03.10.2023).

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 09.11.2023 за вказаною апеляційною скаргою відкрито апеляційне провадження; встановлено строк для подання відзивів на апеляційну скаргу, а також будь-яких заяв чи клопотань з процесуальних питань до 24.11.2023.

В межах визначеного апеляційним господарським судом строку Одноосібним товариством з обмеженою відповідальністю "Синга Шип" подано відзив на апеляційну скаргу б/н від 22.11.2023 (вх.№3284/23/Д4 від 23.11.2023), в якому останнє просить апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, а ухвалу Господарського суду Одеської області №916/4308/23 від 05.10.2023 - без змін.

27.11.2023 до суду апеляційної інстанції від Товариства з обмеженою відповідальністю "Рені-Лайн" надійшов відзив на апеляційну скаргу б/н від 23.11.2023 (вх.№3284/23/Д5 від 27.11.2023), в якому вказане товариство просить апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, а ухвалу Господарського суду Одеської області №916/4308/23 від 05.10.2023 - без змін.

Будь-яких інших відзивів на апеляційну скаргу, а також заяв чи клопотань від учасників процесу до суду апеляційної інстанції не надходило.

Відповідно до статті 268 Господарського процесуального кодексу України після проведення підготовчих дій суддя-доповідач доповідає про них колегії суддів, яка вирішує питання про проведення додаткових підготовчих дій в разі необхідності та призначення справи до розгляду. Про дату, час та місце розгляду справи повідомляються учасники справи, якщо справа відповідно до цього Кодексу розглядається з їх повідомленням.

Підготовчі дії за апеляційною скаргою ОСОБА_1 проведені, у зв`язку з чим колегія суддів вважає за необхідне призначити дану справу до розгляду в судове засідання.

При визначенні дати судового засідання у даній справі судом апеляційної інстанції враховується наступне.

Завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави (стаття 2 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно з приписами статті 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожній фізичній або юридичній особі гарантується право на розгляд судом упродовж розумного строку цивільної, кримінальної, адміністративної або господарської справи, а також справи про адміністративне правопорушення, в якій вона є стороною.

Європейський суд з прав людини щодо критеріїв оцінки розумності строку розгляду справи визначився, що строк розгляду має формувати суд, який розглядає справу. Саме суддя має визначати тривалість вирішення спору, спираючись на здійснену ним оцінку розумності строку розгляду в кожній конкретній справі, враховуючи її складність, поведінку учасників процесу, можливість надання доказів тощо.

Поняття розумного строку не має чіткого визначення, проте розумним слід вважати строк, який необхідний для вирішення справи відповідно до вимог матеріального та процесуального законів.

При цьому Європейський суд з прав людини зазначає, що розумність тривалості провадження повинна визначатися з огляду на обставини справи та з урахуванням таких критеріїв: складність справи, поведінка заявника та відповідних органів влади, а також ступінь важливості предмета спору для заявника (рішення Європейського суду з прав людини у справах "Савенкова проти України" від 02.05.2013, "Папазова та інші проти України" від 15.03.2012).

Європейський суд щодо тлумачення положення "розумний строк" в рішенні у справі "Броуган та інші проти Сполученого Королівства" роз`яснив, що строк, який можна визначити розумним, не може бути однаковим для всіх справ, і було б неприродно встановлювати один строк в конкретному цифровому виразі для усіх випадків. Таким чином, у кожній справі виникає проблема оцінки розумності строку, яка залежить від певних обставин.

Враховуючи викладене, з метою повного та всебічного розгляду апеляційної скарги з забезпеченням принципу змагальності та надання учасникам справи необхідних умов для встановлення фактичних обставин справи, а також правильного застосування законодавства Південно-західний апеляційний господарський суд дійшов висновку про можливість розгляду апеляційної скарги ОСОБА_1 на ухвалу Господарського суду Одеської області №916/4308/23 від 05.10.2023 поза межами строку, встановленого частиною другою статті 273 Господарського процесуального кодексу України, у розумний строк, тобто такий, що є об`єктивно необхідним для забезпечення можливості реалізації учасниками процесу відповідних процесуальних прав з урахуванням запровадженого в Україні воєнного стану.

Додатково суд апеляційної інстанції вважає за можливе запропонувати учасникам процесу скористатись своїм правом та надати до Південно-західного апеляційного господарського суду заяви про розгляд справи без їх участі або заяви про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

На виконання абзацу 3 частини сьомої статті 42 Господарського процесуального кодексу України колегія суддів зазначає про обов`язок учасників процесу, що входять до переліку осіб, визначених частиною шостою статті 6 цього Кодексу, зареєструвати свій електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через вказану систему або її окрему підсистему (модуль).

Керуючись статтями 119, 120, 232-235, 270, 281 Господарського процесуального кодексу України, Південно-західний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

Розглянути апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Господарського суду Одеської області №916/4308/23 від 05.10.2023 поза межами строку, встановленого частиною другою статті 273 Господарського процесуального кодексу України, у розумний строк, достатній для забезпечення можливості реалізації учасниками процесу відповідних процесуальних прав з урахуванням запровадженого в Україні воєнного стану.

Призначити справу №916/4308/23 до розгляду на 20.12.2023 о 10:30.

Засідання відбудеться у приміщенні Південно-західного апеляційного господарського суду за адресою: 65119, м. Одеса, пр. Шевченка, 29, 3-й поверх, зал судових засідань №7, тел. (0482) 301-432, електронна адреса: inbox@swag.court.gov.ua.

Явка повноважних представників учасників процесу у судовому засіданні 20.12.2023 обов`язковою не визнається. У разі їх прибуття в засідання суду вони повинні мати документи, що підтверджують їх повноваження.

Запропонувати учасникам процесу надати до Південно-західного апеляційного господарського суду заяви про розгляд справи без їх участі або заяви про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Повідомити учасників процесу, що входять до переліку осіб, визначених частиною шостою статті 6 Господарського процесуального кодексу України, про їх обов`язок зареєструвати свій електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через вказану систему або її окрему підсистему (модуль).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя С.В. Таран

Суддя К.В. Богатир

Суддя Л.В. Поліщук

СудПівденно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення27.11.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115228282
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин

Судовий реєстр по справі —916/4308/23

Постанова від 21.02.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 17.01.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 27.11.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 09.11.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 05.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні