Ухвала
від 20.11.2023 по справі 477/3084/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа №477/3084/23

Провадження №2/477/986/23

УХВАЛА

про передачу цивільної справи за підсудністю

20 листопада 2023 року м. Миколаїв

Суддя Жовтневого районного суду Миколаївської області Саукова А. А., вивчивши матеріали позовної заяви керівника Миколаївської окружної прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою, здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача: Приватно-орендне сільськогосподарське підприємство «Свобода» про конфіскацію земельної ділянки,

ВСТАНОВИЛА:

13 листопада 2023 року керівник Миколаївської окружної прокуратури звернувся доЖовтневого районного суду Миколаївської області з позовною заявою, в якій просить конфіскувати у власність держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області (ЄДРПОУ 39825404) земельну ділянку ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) із кадастровим номером 4825784700:06:000:0022 площею 4,4448 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої в межах Шевченківської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області (колишня Центральна сільська рада Снігурівського району Миколаївської області).

Положеннями ст. 27 ЦПК України передбачено, що позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування.

Відповідно до ст. 30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

З позовної заяви та долучених матеріалів вбачається, що відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , земельна ділянка розташована на території Центральної сільської ради Снігурівського району Миколаївської області.

Розпорядженням КМУ від 12 червня 2020 року №719-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Миколаївської області» Центральна сільська рада Снігурівського району Миколаївської області, до складу якого входило с. Вавилове, включена до Шевченківської територіальної громади Миколаївської області.

Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року №807-IX у Миколаївській області утворено Миколаївський район (з адміністративним центром у місті Миколаїв) у складі територій Березанської селищної, Веснянської сільської, Воскресенської селищної, Галицинівської сільської, Коблівської сільської, Костянтинівської сільської, Куцурубської сільської, Миколаївської міської, Мішково-Погорілівської сільської, Нечаянської сільської, Новоодеської міської, Ольшанської селищної, Очаківської міської, Первомайської селищної, Радсадівської сільської, Степівської сільської, Сухоєланецької сільської, Чорноморської сільської, Шевченківської сільської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Цією ж постановою у Миколаївській області ліквідовано: Арбузинський, Баштанський, Березанський, Березнегуватський, Братський, Веселинівський, Вітовський, Вознесенський, Врадіївський, Доманівський, Єланецький, Казанківський, Кривоозерський, Миколаївський, Новобузький, Новоодеський, Очаківський, Первомайський, Снігурівський.

Перші вибори Шевченківської сільської територіальноїгромади проведені 25 жовтня 2020 року.

У день набуття повноважень Шевченківської сільської ради Миколаївської області, територія якої затверджена вищезазначеним розпорядженням КМУ, припинено повноваження Центральної сільської рада Снігурівського району Миколаївської області.

Отже, з цього часу с. Вавилове Центральної сільськоїрада Снігурівськогорайону Миколаївськоїобласті територіально та юрисдикційно віднесені до Шевченківської сільської ради (Шевченківської ОТГ) новоствореного Миколаївського району, а не колишнього Вітовського району Миколаївської області.

Згідно з пунктом 3-1 Розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій та статус суддів» до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року № 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX.

Таким чином, за адміністративно-територіальним поділом до колишнього Вітовського району Миколаївської області с. Вавилове та території Центральної сільської рада Снігурівського району Миколаївської області, в тому числі станом на 17 липня 2020 року (дата визначена пунктом 3-1 Розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій та статус суддів»), не входили, у той час як юрисдикція Жовтневого районного суду Миколаївської області розповсюджується лише на територію колишнього Вітовського району Миколаївської області.

Оскільки, спірна земельна ділянка територіально розташована в межах колишнього Снігурівського району Миколаївської області, на який поширюється юрисдикція Снігурівського районного суду Миколаївської області, суд дійшов висновку про непідсудність вказаної цивільної справи Жовтневому районному суду Миколаївської області.

Враховуючи, що дана справа не підсудна Жовтневому районному суду Миколаївської області, суд приходить до висновку про передачу матеріалів позовної заяви керівника Миколаївської окружної прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою, здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача: Приватно-орендне сільськогосподарське підприємство «Свобода» про конфіскацію земельної ділянки до Снігурівського районного суду Миколаївської області за територіальною підсудністю.

У відповідності до положень ч. ч. 1, 2 статті 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються і справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Керуючись ст.ст. 27, 31, 32 України, суд

УХВАЛИЛА:

Цивільну справу за позовом керівника Миколаївської окружної прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою, здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача: Приватно-орендне сільськогосподарське підприємство «Свобода» про конфіскацію земельної ділянки, передатидо Снігурівського районного суду Миколаївської області за територіальною підсудністю.

Копію ухвали про передачу справи за підсудністю направити сторонам.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою ЦПК України підсудністю з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду, шляхом подачі в 15-денний строк, з дня винесення ухвали, апеляційної скарги.

Суддя А. А. Саукова

Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115237450
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —477/3084/23

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Саукова А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні