Ухвала
від 30.10.2023 по справі 589/2699/20
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/2699/20

Провадження № 2/589/31/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 жовтня 2023 року Шосткинський міськрайонний суд Сумської області в особі:

головуючого судді Лєвши С.Л.,

з участю секретаря судового засідання Новик О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Товариство з обмеженою відповідальністю «Шосткажитлосервіс»,

- про встановлення порядку користування квартирою,-

ВСТАНОВИВ:

12 серпня 2020 року позивач ОСОБА_1 звернулася до Шосткинського міськрайонного суду Сумської області з позовом до ОСОБА_2 , в якому просить встановити порядок користування квартирою АДРЕСА_1 , а саме:

- виділити їй у користування кімнату площею 13,0 кв.м, що позначена за №3 на плані технічного паспорта;

- виділити відповідачу у користування кімнату площею 17,7 кв.м, що позначена за №2 на плані технічного паспорта;

- залишити у спільному користуванні коридор, площею 7,9 кв.м, що позначений за №1 на плані технічного паспорта; кухню, площею 5,5 кв.м, що позначена за №4 на плані технічного паспорта; вбиральню, площею 1,1 кв.м, що позначена за №5 на плані технічного паспорта; ванну кімнату площею 2,8 кв.м, що позначена за №6 на плані технічного паспорта.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, про час, дату та місце його проведення повідомлена, надала заяву, в якій просить відкласти розгляд справи на іншу дату, позовні вимоги підтримує в повному обсязі. (а.с.190)

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце його проведення повідомлений. 04 жовтня 2021 року через компетентний суд мун. Кишинєу (Кишинів) Республіки Молдова подав заяву, в якій просить розглядати справу тільки в його присутності або присутності його представника - адвоката, якого просить залучити через орган (установу), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги в Україні, який знає законодавство цієї країни. Також, зазначив, що має інвалідність І групи. (а.с.135, 136)

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Товариство з обмеженою відповідальністю «Шосткажитлосервіс» в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце його проведення повідомлений, надав заяву в якій просить провести судове засідання за його відсутності, у вирішенні справи покладається на розсуд суду. (а.с.189)

У відповідності до ч.2 ст.247 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), у зв`язку з розглядом справи за відсутності сторін фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши заяву ОСОБА_2 , матеріали справи, суд прийшов до наступного.

Як вбачається із заяви поданої ОСОБА_2 до місцевого суду мун. Кишинєу (Кишинів) Республіки Молдова, у ОСОБА_2 не має можливості відвідувати судові засідання у іноземній країні, оскільки хворіє на дитячий церебральний параліч із супутніми захворюваннями та має першу групу інвалідності з дитинства, що підтверджується Свідоцтвом про інвалідність та придатність до праці, серія НОМЕР_2. Враховуючи зазначене, ОСОБА_2 просить суд призначити йому адвоката із територіального офісу для надання йому безоплатної правничої допомоги в Україні.

Згідно із п.2 ч.2 ст.13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» від 2 червня 2011 року за №3460-VI (далі - Закон №3460-VI), безоплатна вторинна правнича допомога включає здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Відповідно до ч.3 ст.14 Закону №3460-VI, особи, які перебувають під юрисдикцією іноземної держави, з якою Україна уклала відповідний міжнародний договір, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу на підставах та в порядку, передбачених відповідним міжнародним договором України.

Згідно із ч.1 ст.18 Закону №3460-VI, звернення про надання одного з видів правничих послуг, передбачених частиною другою статті 13 цього Закону, подаються особами, які досягли повноліття, або їх представниками до центру з надання безоплатної правничої допомоги в письмовій формі за місцем фактичного проживання таких осіб незалежно від реєстрації місця проживання чи місця перебування особи або за місцезнаходженням органу, що здійснює дізнання, досудове розслідування, суду, слідчого судді, що розглядають справу.

Відповідно до ст.44 Договору між Україною і Республікою Молдова про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах №238/94-ВР від 10.11.94, для отримання звільнення від витрат або призначення безкоштовного процесуального захисту потрібно надати довідку про особистий, сімейний та майновий стан заявника. Таку довідку видає компетентний орган тієї Договірної Сторони, на території якої має місце проживання або перебування заявник.

Згідно із ст.45 Договору між Україною і Республікою Молдова про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах №238/94-ВР від 10.11.94, громадянин однієї Договірної Сторони, який має намір просити суд іншої Договірної Сторони про безкоштовний процесуальний захист, може звернутися з письмовою заявою або усно, що має бути оформлено протоколом, у відповідний суд за місцем свого проживання або перебування. Цей суд пересилає відповідному суду іншої Договірної Сторони клопотання разом з довідкою, зазначеною в статті 44.

Клопотання, зазначене в пункті 1, можна подати одночасно з позовом або заявою про порушення справи.

Вивчивши заяву ОСОБА_2 про надання йому безоплатної вторинної правничої допомоги та підтверджуючи документи, відповідно до п.1 ч.1 ст.14 Закону №3460-VI, суд вважає що заява останнього є обґрунтованою.

Враховуючи вказане вище, та те що ОСОБА_2 перебуває під юрисдикцією іноземної держави - Республіка Молдова, з якою Україна уклала відповідний міжнародний договір, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, є суб`єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу, та не має можливості самостійно захистити свої права, свободи та законні інтереси, суд вважає, що заява останнього про призначення йому адвоката з числа адвокатів з безоплатної вторинної правничої допомоги підлягає задоволенню, а тому суд приходить до висновку про необхідність залучення адвоката відповідачу ОСОБА_2 протягом розгляду цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Товариство з обмеженою відповідальністю «Шосткажитлосервіс» про встановлення порядку користування квартирою.

У зв`язку з наведеним, суд вважає за необхідне відкласти розгляд даної справи.

Дата судового засідання визначається з урахуванням завантаженості судді та графіку судових засідань, у справах призначених до розгляду раніше.

Керуючись ст. 62, 258-260 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання ОСОБА_2 про призначення безоплатної вторинної правової допомоги задовольнити.

Доручити Шосткинському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги вирішити питання про призначення адвоката для надання безоплатної вторинної правничої допомоги відповідачу: громадянину Республіка Молдова ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 , Е-mail ІНФОРМАЦІЯ_2 , тел.: НОМЕР_1 ) для розгляду цивільної справи №589/2699/20 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Товариство з обмеженою відповідальністю «Шосткажитлосервіс», про встановлення порядку користування квартирою.

Відкласти судове засідання у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Товариство з обмеженою відповідальністю «Шосткажитлосервіс» про встановлення порядку користування квартирою, на 02 лютого 2024 року на 14 годину 15 хвилин, яке відбудеться в залі судових засідань Шосткинського міськрайонного суду Сумської області за адресою: 41100, Сумська область, м. Шостка, вул. Свободи, 63.

Копію даної ухвали направити керівнику Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області С.Л.Лєвша

Дата ухвалення рішення30.10.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115238266
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин

Судовий реєстр по справі —589/2699/20

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 05.02.2021

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 13.08.2020

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 13.08.2020

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 05.02.2021

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 13.08.2020

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні