Ухвала
від 05.02.2021 по справі 589/2699/20
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/2699/20

Провадження № 2/589/250/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 лютого 2021 року Шосткинський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого - судді Лєвші С.Л.,

з участю секретаря судового засідання - Товпиги А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Шостка Сумської області в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Товариство з обмеженою відповідальністю Шосткажитлосервіс про встановлення порядку користування квартирою,-

ВСТАНОВИВ:

12 серпня 2020 року позивач ОСОБА_1 звернулася до Шосткинського міськрайонного суду Сумської області з позовом до ОСОБА_2 , в якому просить встановити порядок користування квартирою АДРЕСА_1 , а саме:

- виділити їй у користування кімнату площею 13,0 кв.м, що позначена на плані технічного паспорта № 3;

- виділити відповідачу у користування кімнату площею 17,7 кв.м, що позначена на плані технічного паспорта № 2;

- залишити у спільному користуванні коридор, площею 7,9 кв.м, що позначений на плані технічного паспорта № 1; кухню, площею 5,5 кв.м, що позначена на плані технічного паспорта №4; вбиральню, площею 1,1 кв.м, що позначена на плані технічного паспорта № 5; ванну кімнату площею 2,8 кв.м, що позначена на плані технічного паспорта № 6.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, до суду надала заяву у якій просить провести судове засідання за її відсутності, позовні вимоги підтримала в повному обсязі. Не заперечує проти повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи відповідно до Конвенції Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 року. (а.с.27)

Суд, дослідивши заяву позивача, вивчивши матеріали справи дійшов наступних висновків.

Як вбачається з матеріалів прави відповідач ОСОБА_2 є громадянином Республіки Молдова, зареєстрований та проживає в місті Кишинів Республіка Молдова.

Відповідно до ч.1 ст. 80 Закону України Про міжнародне приватне право від 23 червня 2005 року №2709-IV, у разі, якщо при розгляді справи з іноземним елементом у суду виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд може направити відповідне доручення компетентному органу іноземної держави в порядку, встановленому процесуальним законом України або міжнародним договором України.

Частиною 1 ст. 498 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) передбачено, що у разі, якщо в процесі розгляду справи суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, суд України може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Відповідно до ч. 2 ст. 498 ЦПК України, доручення суду України надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Згідно абзацу 2 п. 8.2. Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України 27.06.2008 №1092/5/54 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 02.07.2008 за №573/15264, розділу VIII Особливості виконання Конвенції про правову допомогу та правові відносини в цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року та Протоколу до неї 1997 року , у відносинах з Республікою Білорусь, Республікою Казахстан, Республікою Таджикистан, Республікою Вірменія, Російською Федерацією та Республікою Молдова статті Конвенції 1993 року, змінені Протоколом до неї 1997 року, застосовуються у редакції цього Протоколу.

В п. 8.4. даного розділу зазначено, що з урахуванням статті 17 Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року в редакції Протоколу 1997 року, доручення чи документи за результатами виконання доручень складаються російською мовою. У разі, якщо зазначені документи складені українською мовою, до них додаються засвідчені переклади російською мовою.

Відповідно до п. 2.2 вищевказаної Інструкції, у разі надіслання судом України доручення для виконання за кордоном, цивільна справа, у зв`язку з якою складається доручення, призначається до розгляду з урахуванням розумних строків пересилання документів та виконання направленого доручення за кордоном. У разі можливості судом України призначається дата наступного судового засідання, на яке може прибути особа, що викликається.

За вказаних обставин, з метою забезпечення розгляду даної цивільної справи слід направити судове доручення компетентному суду (органу) Республіки Молдова про вручення відповідачу ОСОБА_2 копії позовної заяви та доданих до неї документів по даній справі, копії ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі, повідомлення про день судового засідання, а також для відібрання від ОСОБА_2 письмових пояснень по суті спору (відзиву на позов), в яких він має висловити свою позицію щодо визнання позову, або висловити заперечення проти позову у разі невизнання позову, або визнання його частково.

При цьому, враховуючи вимоги п. 8 ч. 1 ст. 252, п.12 ч.1 ст. 253 ЦПК України, суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу Республіки Молдова на судове доручення про надання правової допомоги.

Керуючись ст.187, 253, 258-260, 498 ЦПК України,суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Відкласти судове засідання у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Товариство з обмеженою відповідальністю Шосткажитлосервіс про встановлення порядку користування квартирою на 22 вересня 2021 року на 10 годину 30 хвилин (резервна дата 22 листопада 2021 року на 10 годину 30 хвилин), про що повідомити сторони.

Доручити компетентному суду (органу) Республіки Молдова відповідно до Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року та Протоколу до неї 1997 року вручити відповідачу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , копію позовної заяви та доданих до неї документів, копію ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та копію ухвали про відкриття провадження у справі.

У разі відсутності відповідача ОСОБА_2 за зареєстрованою адресою місця проживання, повістку вручити повнолітньому члену його сім`ї, а також встановити місце його проживання або тимчасового перебування, місце роботи у визначений законодавством спосіб, або іншу адресу, за якою може бути вручено повістку.

Повідомити ОСОБА_2 про дату судового засідання о 10 годині 30 хвилин 22 вересня 2021 року та резервну дату судового засідання о 10 годині 30 хвилин 22 листопада 2021 року, що має відбутися в приміщені Шосткинського міськрайонного суду Сумської області за адресою: Україна, Сумська область, місто Шостка, вулиця Свободи, будинок 63.

Допитати відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина Республіки Молдова, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , по суті позовних вимог, та поставити наступні запитання:

- Чи визнає відповідач позов? Повністю або частково, в якій частині?

- У разі наявності заперечень, витребувати у нього письмові докази, які підтверджують його заперечення (письмові докази мають бути складені російською або українською мовами).

- Чи бажає бути присутнім при розгляді справи? Чи не заперечує проти розгляду справи у його відсутності? Якщо відповідач бажає бути присутнім при розгляді справи, то на які засоби зв`язку (факс, телефон, електронна пошта, тощо) йому може бути надіслано судову повістку про виклик в суд?

- Які інші фактичні обставини, що можуть мати значення для вирішення спору, може повідомити відповідач? Чи бажає надати суду докази по справі?

Протокол допиту відповідача ОСОБА_2 та документи, які можуть бути надані відповідачем, а також інші документи, складені у зв`язку з даним дорученням направити до Шосткинського міськрайонного суду Сумської області (місце знаходження: Україна, 41100, Сумська область, місто Шостка, вулиця Свободи, будинок 63) для приєднання до матеріалів справи.

У разі, неможливості виконання судового доручення - повідомити про обставини, які перешкоджають його виконанню.

Зупинити провадження у справі №589/2699/20, провадження №2/589/250/21, до надходження відповіді від компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги.

Копію ухвали для відома направити учасникам справи, які беруть участь у справі.

Ухвала в частині зупинення провадження може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом пяти днів з дня її проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутніми під час проголошення ухвали протягом п`яти днів з дня отримання її копії.

В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області С.Л.Лєвша

СудШосткинський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення05.02.2021
Оприлюднено09.02.2021
Номер документу94717145
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —589/2699/20

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 05.02.2021

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 13.08.2020

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 13.08.2020

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 05.02.2021

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 13.08.2020

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні