Ухвала
від 29.11.2023 по справі 522/6747/23
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/6747/23

Провадження по справі № 1-кс/522/6594/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 листопада 2023 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ ВП №2 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , , у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42023160000000045 від 31.01.2023, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, про надання тимчасового доступу, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні СВ ВП № 2 ОРУП № 1 ГУНП в Одеській області перебувають матеріали кримінального провадження внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023160000000045 від 31.01.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до Одеської обласної прокуратури надійшов висновок аналітичного дослідження з ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно якого вбачається, що посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », діючи за попередньою змовою з об`єктами підприємницької діяльності, в період воєнного стану, заволоділи грошовими коштами державного та місцевого бюджету, штучно завищивши вартість начебто закуплених будівельно-монтажних робіт та послуг.

В ході проведення досудового розслідування встановлено наявність договірних відносин між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ІНФОРМАЦІЯ_3 « ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що свідчать вилучені в ході проведення слідчих дій ряд документів, а саме: Договір №120 від 15.11.2021 з додатками.

19.09.2023 за кримінальним провадженням призначено судову будівельно- технічну експертизу, проведення якої доручено експертам ІНФОРМАЦІЯ_5 .

26.09.2023 на адресу Комунального підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_6 спрямовано запит щодо надання належних чином завірених копій вищезазначених документів.

12.10.2023 до ВП № 2 ОРУП № 1 ГУНП в Одеській області надійшов лист Комунального підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення « ІНФОРМАЦІЯ_4 , відповідно до якого документи, які зазначені в запиті, можливо отримати лише за ухвалою суду.

Враховуючи, що зазначені документи, мають вагоме значення для встановлення істини у кримінальному провадженні і безпосереднє значення речових доказів, відсутність доступу до них не дасть змоги прийняти законне та обґрунтоване рішення. Отримати доступ до даних документів іншим чином не представляється можливим у зв`язку з чим, необхідно отримати тимчасовий доступ до вищевказаних документів з можливістю їх вилучення у Комунальному підприємстві електричних мереж зовнішнього освітлення « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_1 .

Враховуючи неможливість іншим способом отримати відомості, які мають суттєве значення як докази у зазначеному кримінальному провадженні, а також те, що іншим способом встановити обставини, які передбачається довести за допомогою даних документів не надається можливим, правопорушення, у зв`язку з чим, у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів.

Слідчий, будучи належним чином сповіщеною про день, час та місце розгляду клопотання, в судове засідання не з`явилась, згідно поданої заяви слідчого, остання просила розглядати клопотання за її відсутності.

Дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Мотиви суду.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п.4 ч.2 ст.160 КПК України у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів повинні бути зазначені підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Згідно з п.1 ч.5 ст.163 КПК, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність підстав вважати, що ці речі або документи перебувають чи можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

До охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій (п. 3 ч. 1 ст. 162 КПК).

Враховуючи документи, доступ до яких просить орган досудового розслідування, та їх зміст, вони містять охоронювану законом таємницю.

Водночас, слідчим доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Згідно зі ст. 84 КПК доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів, є у тому числі, речові докази і документи.

Докази повинні бути належними. Належними є докази, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів (ст. 85 КПК).

Обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, визначені у ст. 91 КПК. До них, зокрема, відносяться: подія кримінального правопорушення час, місце, спосіб та інші обставини його вчинення; винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення.

З дослідженого клопотання встановлено, що в провадженні ВП №2 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області перебувають матеріали кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023160000000045 від 31.01.2023, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

У клопотанні доведено, що в разі отримання тимчасового доступу до документів, необхідних для проведення слідчий дій, експертного дослідження в рамках кримінального провадження, може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий звернувся із клопотанням.

25.09.2023 до ВП № 2 ОРУП № 1 ГУНП в Одеській області надійшло клопотання експерта про надання додаткових матеріалів, а саме:

- проектно-кошторисну та первинно звітну і виробничу документацію форми КБ-2в, КБ-3, відомості списання матеріалів, журналу виконання робіт, актів огляду прихованих робіт, актів на закриття прихованих робіт, виконавчих схем, креслень за договором №120 від 15.11.2021, укладеним між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та КП ЕМЗО « ІНФОРМАЦІЯ_4 »;

- проектну документацію (робочий проект) в повному обсязі за договором №120 від 15.11.2021, укладеним між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та КП ЕМЗО « ІНФОРМАЦІЯ_4 »;

- в електронному вигляді акти приймання виконаних будівельних робіт, локальний кошторис за договором №120 від 15.11.2021, укладеним між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та КП ЕМЗО « ІНФОРМАЦІЯ_4 »;

- експертні звіти щодо розгляду кошторисної частини проектної документації за договором №120 від 15.11.2021, укладеним між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та КП ЕМЗО « ІНФОРМАЦІЯ_4 »;

- документи про затвердження проектно-кошторисної документації за договором №120 від 15.11.2021, укладеним між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та КП ЕМЗО « ІНФОРМАЦІЯ_4 »;

- сертифікати відповідності та якості матеріалів, конструкцій та виробів за договором №120 від 15.11.2021, укладеним між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та КП ЕМЗО « ІНФОРМАЦІЯ_4 »;

Наявні у кримінальному провадженні матеріали дають достатні підстави вважати, що документи, які знаходяться у володінні Комунального підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення « ІНФОРМАЦІЯ_4 , можуть бути використані при проведенні слідчих дій, експертних досліджень (за необхідності), залученні до матеріалів кримінального провадження, а також, отримані документи допоможуть досудовому розслідуванню здійснити повне дослідження обставин кримінального правопорушення, відповідно, важливі для остаточної кваліфікації кримінального правопорушення.

Враховуючи вищевикладене, є підстави, передбачені ст.159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу до зазначених у клопотанні документів та відомостей.

Керуючись п. 4 ст. 27, ст.ст.159-166 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ ВП №2 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу задовольнити.

Надати старшому слідчому СВ відділу поліції № 2 Одеського районного управління поліції № 1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 та іншим слідчим, що знаходяться в групі слідчих у кримінальному провадженні № 42023160000000045 від 31.01.2023, тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, та знаходяться у володінні Комунального підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення « ІНФОРМАЦІЯ_4 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , а саме, можливість ознайомитися з документами та вилучити оригінали документів (здійснити їх виїмку):

проектно-кошторисну та первинно звітну і виробничу документацію форми КБ-2в, КБ-3, відомості списання матеріалів, журналу виконання робіт, актів огляду прихованих робіт, актів на закриття прихованих робіт, виконавчих схем, креслень за договором №120 від 15.11.2021, укладеним між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та КП ЕМЗО « ІНФОРМАЦІЯ_4 »;

проектну документацію (робочий проект) в повному обсязі за договором №120 від 15.11.2021, укладеним між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та КП ЕМЗО « ІНФОРМАЦІЯ_4 »;

в електронному вигляді акти приймання виконаних будівельних робіт, локальний кошторис за договором №120 від 15.11.2021, укладеним між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та КП ЕМЗО « ІНФОРМАЦІЯ_4 »;

експертні звіти щодо розгляду кошторисної частини проектної документації за договором №120 від 15.11.2021, укладеним між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та КП ЕМЗО « ІНФОРМАЦІЯ_4 »;

документи про затвердження проектно-кошторисної документації за договором №120 від 15.11.2021, укладеним між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та КП ЕМЗО « ІНФОРМАЦІЯ_4 »;

сертифікати відповідності та якості матеріалів, конструкцій та виробів за договором №120 від 15.11.2021, укладеним між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та КП ЕМЗО « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_4

29.11.2023

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення29.11.2023
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу115252699
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —522/6747/23

Ухвала від 12.09.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 06.10.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 02.08.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 02.08.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 02.08.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 22.06.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 14.06.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 14.06.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 26.04.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні