Ухвала
від 29.11.2023 по справі 335/8772/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/8772/23 2/335/3182/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 листопада 2023 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м.Запоріжжя ускладі головуючого судді Гашук К.В., за участю секретаря судового засідання Якимової О.С., розглянувши у підготовчому судовому засіданні, матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 , в особі представника-адвоката Стариченка Миколи Петровича, до Федорівської сільської ради Пологівського району Запорізької області, про визнання права власності на житловий будинок за набувальною давністю,-

ВСТАНОВИВ:

14.09.2023 у провадження Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя надійшла позовна заява ОСОБА_1 , в особі представника-адвоката Стариченка М.П., до Федорівської сільської ради Пологівського району Запорізької області, в якій позивач просить визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , за набувальною давністю.

Ухвалою судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 15.09.2023 позовну заяву ОСОБА_1 прийнято до розгляду за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання на 11.10.2023 об 11 год. 00 хв., яке було неодноразово відкладено, востаннє на 29.11.2023, встановлено учасникам справи строки для подання заяв по суті справи.

Також, вказаною ухвалою витребувано з відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Запорізькій області Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) копію актового запису про смерть ОСОБА_2 , який був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

04.10.2023 на адресу суду з відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Запорізькій області Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) надійшла копія актового запису про смерть ОСОБА_2 .

09.11.2023 судом витребувано від Третьої Запорізької державної нотаріальної контори витяг (інформаційну довідку) із Спадкового реєстру про наявність (відсутність) спадкової справи/свідоцтва про спадщину після смерті ОСОБА_2 .

27.11.2023 від Третьої Запорізької державної нотаріальної контори на адресу суду надійшла інформаційна довідка зі Спадково реєстру №74804688 від 20.11.2023, відповідно до якої після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , Пологівською державною нотаріальною конторою 15.06.1994 заведено спадкову справу №194, номер у спадковому реєстрі 597870.

На теперішній час у суду, з метою повного та всебічного розгляду справи, визначення кола спадкоємців, виникла необхідність в отриманні копії спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_2 .

Відповідно до ст. ст. 12, 13, 81 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим кодексом. Докази подаються сторонами.

Відповідно до ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, зокрема, роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або не вчинення процесуальних дій (п.3); сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом (п.4); запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків (п.5).

Згідно з ч. 2 ст. 13 ЦПК України, збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 7 ст. 81 ЦПК України, суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

З метою повного та всебічного розгляду справи по суті, враховуючи, що у суду відсутні відомості про коло спадкоємців, які звертались до нотаріальної контори для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , та чи прийнято ними спадщину на житловий будинок, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , право власності на який просить визнати за собою позивач, суд вважає за необхідне витребувати у Запорізького обласного державного нотаріального архіву інформацію про наявність спадкової справи №194, яка заведена Пологівською державною нотаріальною конторою після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , номер у спадковому реєстрі 597870, і в разі наявності вказаної спадкової справи, витребувати її копію.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 13, 81, 84, 254 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Витребувати у Запорізького обласного державного нотаріального архіву інформацію про наявність спадкової справи №194, яка заведена 15.06.1994 Пологівською державною нотаріальною конторою після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , номер у спадковому реєстрі 597870.

У разі наявності у Запорізькому обласному державному нотаріальному архіві вказаної спадкової справи, витребувати її копію.

Роз`яснити, що вказані докази повинні бути надані безпосередньо до суду завчасно до судового засідання, яке призначено судом на 22.12.2023.

Роз`яснити, що особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбаченіЦПК України.Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя К.В. Гашук

Дата ухвалення рішення29.11.2023
Оприлюднено30.11.2023
Номер документу115264413
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на житловий будинок за набувальною давністю

Судовий реєстр по справі —335/8772/23

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні