Ухвала
від 11.01.2024 по справі 335/8772/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/8772/23 2/335/264/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2024 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м.Запоріжжя ускладі головуючого судді Гашук К.В., за участю секретаря судового засідання Куян О.С., розглянувши у підготовчому судовому засіданні, матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 , в особі представника-адвоката Стариченка Миколи Петровича, до Федорівської сільської ради Пологівського району Запорізької області, про визнання права власності на житловий будинок за набувальною давністю,-

ВСТАНОВИВ:

14.09.2023 у провадження Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя надійшла позовна заява ОСОБА_1 , в особі представника-адвоката Стариченка М.П., до Федорівської сільської ради Пологівського району Запорізької області, в якій позивач просить визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , за набувальною давністю.

Ухвалою судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 15.09.2023 позовну заяву ОСОБА_1 прийнято до розгляду за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

Також, вказаною ухвалою витребувано з відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Запорізькій області Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) копію актового запису про смерть ОСОБА_2 , який був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

04.10.2023 на адресу суду з відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Запорізькій області Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) надійшла копія актового запису про смерть ОСОБА_2 .

09.11.2023 судом витребувано від Третьої Запорізької державної нотаріальної контори витяг (інформаційну довідку) із Спадкового реєстру про наявність (відсутність) спадкової справи/свідоцтва про спадщину після смерті ОСОБА_2 .

27.11.2023 від Третьої Запорізької державної нотаріальної контори на адресу суду надійшла інформаційна довідка зі Спадково реєстру №74804688 від 20.11.2023, відповідно до якої після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , Пологівською державною нотаріальною конторою 15.06.1994 заведено спадкову справу №194, номер у спадковому реєстрі 597870.

Ухвалою суду від 29.11.2023 витребувано у Запорізького обласного державного нотаріального архіву інформацію про наявність спадкової справи №194, яка заведена 15.06.1994 Пологівською державною нотаріальною конторою після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , номер у спадковому реєстрі 597870.

18.12.2023 на адресу суду надійшла відповідь Запорізького обласного державного нотаріального архіву, відповідно до якої спадкова справа, заведена 15.06.1994 Пологівською державною нотаріальною конторою після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , номер у спадковому реєстрі 597870, на підставі заяви ОСОБА_3 , однак свідоцтво про спадщину не видано, матеріали спадкової справи до нотаріального архіву не передані.

11.01.2023 на адресу суду надійшло клопотання представника позивача адвоката Стариченка М.П. про витребування у органах ДРАЦ інформації щодо наявності або відсутності у ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , дітей, зокрема відповідних актових записів про народження дітей, оскільки самостійно отримати вказану інформацію представник позивача не має можливості.

Підготовче судове засідання з розгляду вказаної справи було неодноразово відкладено, востаннє на 11.01.2024.

У судове засідання учасники справи не з`явились.

Враховуючи неявку учасників справи, суд вважає можливим вирішити питання про витребування доказів, за відсутності учасників справи, без фіксування судового засідання технічними засобами, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши клопотання про витребування доказів та матеріали справи, суд доходить до висновку, що воно підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Вирішуючи клопотанняпредставника позивача,судом враховуютьсяположення ч.1,ч.2ст.84 ЦПК України, відповідно до яких учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Зважаючи на обов`язок суду, відповідно до п. 4, п. 5 ч. 5 ст. 12 ЦПК України, сприяти учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом, запобігати зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживати заходів для виконання ними їхніх обов`язків, враховуючи неможливість представником позивача самостійно отримати інформацію вказану у клопотанні, для з`ясування всіх обставин справи, визначення належного кола відповідачів, суд дійшов висновку про необхідність задоволення заявленого клопотання та витребування у Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Запорізькій області Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) витягів з Державного реєстру актів цивільного стану про народження дітей батьком яких зазначено ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також щодо укладення ним шлюбу.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 13, 81, 84, 258-261 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 адвоката Стариченка М.П. про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Запорізькій області Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) витяг з Державного реєстру актів цивільного стану щодо актового запису про народження дітей, батьком яких зазначено ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Витребувати у Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Запорізькій області Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) витяг з Державного реєстру актів цивільного стану щодо актового запису про укладення шлюбу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Роз`яснити, що вказані докази повинні бути надані безпосередньо до суду завчасно до підготовчого судового засідання, яке призначено судом на 21.02.2024.

Роз`яснити, що особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбаченіЦПК України.Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя К.В. Гашук

Дата ухвалення рішення11.01.2024
Оприлюднено23.01.2024
Номер документу116428748
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —335/8772/23

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні