Постанова
від 28.11.2023 по справі 710/249/23
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження 22-ц/821/1515/23Головуючий по 1 інстанціїСправа №710/249/23 Категорія: 310030000 Сивокінь С.С. Доповідач в апеляційній інстанції Гончар Н. І.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 листопада 2023 рокум. Черкаси

Черкаський апеляційний суд у складі колегії суддів:

Гончар Н.І.,Новікова О.М., Фетісової Т.Л.

секретар Новицька Н.О.

учасники справи:

позивач ОСОБА_1 ;

відповідач ОСОБА_2 ;

особа, яка подала апеляційну скаргу представник ОСОБА_1 адвокат Беспала Наталка Олександрівна;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження апеляційну скаргу представника ОСОБА_1 адвокатаБеспалої НаталкиОлександрівни на рішення Шполянського районногосуду Черкаськоїобласті від 11липня 2023року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про зменшення розміру стягуваних аліментів,

в с т а н о в и в:

21.02.2023 року ОСОБА_1 звернувся в суд з вищезазначеним позовом в якому просить зменшити розмір стягуваних із нього аліментів на користь ОСОБА_3 , на утримання доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з частки всіх видів його заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 31.03.2016 року і по 28.01.2023 року, на 1/6 частку його заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку з моменту звернення до суду з цим позовом до досягнення дитиною повноліття.

В обґрунтування позову вказує, що 26.07.2016 року рішенням Маловисківського районного суду Кіровоградської області у цивільній справі №392/441/16-ц, яке набрало законної сили 18.09.2016 року, було вирішено стягнути на утримання доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 аліменти у розмірі частки заробітку (доходу) щомісячно, починаючи з 31.03.2016 року і по ІНФОРМАЦІЯ_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 у позивача народилась ще одна дитина ОСОБА_5 .

Позивач вважає, що сума стягуваних аліментів є великою для матеріального утримання його дитини від першого шлюбу, оскільки 19.01.2023 року судовим наказом Маловисківського районного суду Кіровоградської області було стягнуто із ОСОБА_1 на користь ОСОБА_6 аліменти на утримання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 в розмірі 1/4 частки всіх видів доходів (заробітку), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку починаючи з 09.01.2023 і до досягнення донькою повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Рішенням Шполянського районного суду Черкаської області від 11.07.2023 року у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 відмовлено повністю.

Вирішуючи спір та ухвалюючи рішення про відмову у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 , суд першої інстанції виходив з необґрунтованості позовних вимог, зазначивши, що позивач не довів належними доказами, що він дійсно не має можливості сплачувати аліменти на користь відповідача на утримання дитини у визначеному судом розмірі.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, ОСОБА_1 через свого представника адвоката Беспалої Н.О. подав апеляційну скаргу в якій просить рішення Шполянського районного суду Черкаської області від 11 липня 2022 року скасувати, ухвалити нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити, зменшити розмір стягуваних із ОСОБА_1 аліментів на користь ОСОБА_3 , на утримання доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з частки всіх видів його заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 31.03.2016 року і по 28.01.2023 року, на 1/6 частку його заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку з моменту звернення до суду з цим позовом до досягнення дитиною повноліття.

Апеляційна скарга мотивована тим, що рішення суду першої інстанції є незаконним, необґрунтованим та таким, що підлягає скасуванню у зв`язку з невідповідністю висновків суду викладених у рішенні, обставинам справи, недоведеністю обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими, та неправильним застосуванням норм матеріального права та порушення норм процесуального права.

Сторони в судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду апеляційної скарги були повідомлені належним чином.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 367 ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Відповідно до положень ч.ч.1, 2, 5 ст.263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Заслухавши доповідь, вивчивши та обговоривши наявні докази по справі, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду в межах вимог та доводів апеляційної скарги, апеляційний суд дійшов таких висновків.

При розгляді справи встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 мають спільну дитину ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , що підтверджується свідоцтвом про народження № НОМЕР_1 .

Заочним рішенням Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 26.07.2016 стягнуто із ОСОБА_1 на користь ОСОБА_3 , на неповнолітню доньку ОСОБА_4 , аліменти у розмірі частки заробітку (доходу) щомісячно, починаючи з 31.03.2016 року і до 28.01.2033 року. Стягнуто із ОСОБА_1 на користь ОСОБА_3 кошти на її утримання (аліменти) у розмірі 1/6 частки заробітку (доходу) щомісячно, починаючи з 31 березня 2016 року та до досягнення донькою ОСОБА_4 , трьохрічного віку. (а.с. 9).

Відповідно до судового наказу від 19.01.2023 року у справі № 392/7/23 виданого Маловисківським районним судом Кіровоградської області, стягнуто із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , на користь ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , аліменти на утримання доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в розмірі частки всіх видів доходів (заробітку), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, починаючи з 09.01.2023 року і до досягнення донькою повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_5 . (а.с.10).

Відповідно до свідоцтва про народження серія НОМЕР_2 від 03.03.2020 року, виданого Маловисківським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Дніпро), ІНФОРМАЦІЯ_3 народилась ОСОБА_5 , актовий запис №21. Батьками записані ОСОБА_1 , ОСОБА_6 (а.с.8).

Звертаючись в суд з даним позов, ОСОБА_1 як на підставу для зміни розміру аліментів вказує про погіршення його матеріального стану через народження другої дитини від іншого шлюбу.

Такими є фактичні обставини справи, встановлені судом, які сторонами під сумнів не ставляться.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач у даній справі порушує перед судом питання про зменшення розміру аліментів, визначених рішенням суду від 26.07.2016 року у розмірі його доходів, до 1/6 частини його доходів у зв`язку із зміною його сімейного стану через народження другої дитини у іншому шлюбі.

Вказане питання має таку правову регламентацію.

Відповідно достатті 51 Конституції Українитастатті 180 СК Українибатьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

У частині першій статті 3 Конвенції про права дитини визначено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Відповідно до частин першої та другої статті 27 Конвенції про права дитини держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Згідно зі статтею 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Відповідно до статей 150, 180 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, матеріально утримувати дитину до повноліття.

Згідно з положеннями статті 181 СК України способи виконання батьками обов`язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Частина третя статті 181 СК України визначає, що за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Частиною першої статті 192 СК України встановлено, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або за домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим кодексом.

У пункті 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справи щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» судам роз`яснено, що розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв`язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров`я когось із них.

У постанові Верховного Суду України від 05.02.2014 у справі № 6-143цс13 зроблено висновок, що розмір аліментів, визначений рішенням суду, не вважається незмінним. Отже, у зв`язку із значним покращенням матеріального становища платника аліментів матір дитини може подати до суду заяву про збільшення розміру аліментів. Значне погіршення матеріального становища батька може бути підставою для його вимоги про зменшення розміру аліментів.

Звертаючись у даній справі до суду з позовом про зміну (зменшення) розміру аліментів, позивач посилався на те, що у нього змінився сімейний стан (народилася ще одна дитини від іншого шлюбу), у зв`язку з чим і погіршився його матеріальний стан.

У постанові Верховного суду від 10 жовтня 2023 року у справі № 682/2454/22-ц зазначено, що «зміна сімейного стану, незалежно від зміни матеріального стану є підставою для зміни розміру аліментів. Зазначена обставина відповідно до положень ст. 192 СК України є самостійною підставою для зміни розміру аліментів. Так, конструкція зазначеної статті визначає альтернативні підстави для застосування положень про зміну розміру аліментів. Це зокрема, зміна матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках передбачених цим Кодексом».

Отже, вказаний правовий висновок Верховного Суду говорить про те, що у разі народження іншої дитини у другому шлюбі після ухвалення рішення суду про стягнення аліментів, у батька є підстави для зміни розміру аліментів.

На вищезазначене, суд першої інстанції уваги не звернув, не надав належної правової оцінки даному факту, та прийшов до помилкового висновку про відмову у задоволенні позовних вимог з підстав того, що позивач не надав доказів погіршення свого матеріального становища, розміру своїх доходів та матеріального становища, оскільки як зазначено вище, зміна сімейного стану, незалежно від зміни матеріального стану є підставою для зміни розміру аліментів.

Так, статтею 192 СК України передбачено можливість зміни раніше встановленого розміру аліментів за наявності доведених у судовому порядку підстав, а саме: зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Аналіз цієї норми права дає підстави для висновку що підставами зміни розміру аліментів є як зміна матеріального, так і зміна сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров`я когось із сторін, є самостійними підставами для зменшення або збільшення розміру аліментів.

При цьому такі положення закону не виключають одночасне настання обох підстав для зміни розміру аліментів: і зміни сімейного і зміни матеріального стану. Однак, зміна сімейного стану є самостійною, не залежною від зміни матеріального стану підставою для зміни розміру аліментів.

Відповідно до частини третьої статті 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Таким чином, матеріалами справи підтверджується обґрунтованість заявлених позовних вимог, адже на час визначення згідно рішення суду від 26 липня 2016 року розміру аліментів на утримання доньки ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , які стягуються з позивача у вигляді частки заробітку (доходу), він не мав іншої дитини, однак на даний час його сімейний стан змінився, адже в нього наразі є ще одна дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка також потребує утримання з боку позивача.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 374 ЦПК України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право скасувати судове рішення повністю або частково і ухвалити у відповідній частині нове рішення або змінити рішення.

Враховуючи те, що рішення суду першої інстанції постановлене із порушенням норм процесуального та матеріального права, при неповному з`ясуванні обставин, що мають значення для правильного вирішення спору, колегія суддів приходить до висновку про необхідність задоволення апеляційної скарги представника ОСОБА_1 адвоката Беспалої Н.О., скасування рішення суду та ухвалення нового судового рішення про задоволення позовних вимог ОСОБА_1 .

Керуючись статтями 374, 376, 381-384 ЦПК України, апеляційний суд

п о с т а н о в и в:

Апеляційну скаргу представника ОСОБА_1 адвоката Беспалої Наталки Олександрівни задовольнити.

Рішення Шполянського районногосуду Черкаськоїобласті від 11липня 2023року скасувати, прийняти нову постанову.

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Зменшити розмір аліментів, що підлягають стягненню з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 на користь ОСОБА_8 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 на підставі рішення Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 26 липня 2016 року у справі № 392/441/16-ц на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_9 з 1/4 до 1/6 частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, щомісячно з дня набрання рішення законної сили і до досягнення ОСОБА_4 повноліття.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до суду касаційної інстанції з підстав та на умовах, викладених у статті 389 ЦПК України.

Судді

СудЧеркаський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення28.11.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115294424
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —710/249/23

Постанова від 28.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 01.09.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Рішення від 11.07.2023

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Рішення від 11.07.2023

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні