Ухвала
від 28.11.2023 по справі 903/521/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

про зупинення провадження у справі

28 листопада 2023 року Справа № 903/521/23

Господарський суд Волинської області у складі:

головуючого судді Гарбара Ігоря Олексійовича

секретар судового засідання Гандзілевська Яна Вікторівна

за відсутністю представників сторін

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Луцьку у приміщенні Господарського суду Волинської області №903/521/23 за позовом Товариства з обмежено відповідальністю «АРТ-ЕКСПРЕС Україна» до Kreatнvny RAJ, S.R.O. про стягнення 53365,38 євро, що еквівалентно 2110446,02 грн.,

ВСТАНОВИВ:

19.05.2023 Товариство з обмежено відповідальністю «АРТ-ЕКСПРЕС Україна» надіслало на адресу суду позов до Kreatнvny RAJ, S.R.O. про стягнення 53365,38 євро, що еквівалентно 2110446,02 грн.

Заява обґрунтована не виконанням відповідачем взятих на себе зобов`язань згідно контракту №091118 від 09.11.2018.

Ухвалою суду від 26.05.2023 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження. Провадження у справі зупинено до надходження відповіді від компетентного органу іноземної держави на судове доручення про вручення виклику до суду чи інших документів.

16.06.2023 судом надіслано нотаріально завірені копії перекладу на словацьку мову ухвали суду від 26.05.2023 та позовної заяви з додатками, прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів, короткий виклад документа, що підлягає врученню, на адресу Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky (Міністерство юстиції Словацької Республіки) Odbor medzinбrodnйho prбva sъkromnйho a procesnйho (Відділ міжнародного приватного права) Raиianska, 71, 813 11, BRATISLAVA, Slovakia) для вручення документів відповідачу: Kreatнvny RAJ, S.R.O., Vansovej 13/6533, 08001 Preљov (Креативний рай ТзОВ: Вансовей 13/6533, 08001 Прешов).

02.10.2023 на адресу суду повернулось повідомлення про вручення відповідних процесуальних документів, які надсилались судом до компетентного органу.

Ухвалою суду від 22.11.2023 провадження у справі поновлено.

Представник позивача 28.11.2023 подав клопотання, в якому просить суд розгляд справи проводити за відсутності представника.

У визначений судом день та час сторони своїх представників в засідання суду не направили.

Суд зазначає, що завданнями підготовчого провадження є, зокрема, остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів, вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті (ч.1 ст.177 ГПК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 177 ГПК України підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Згідно ч. 1 ст. 195 ГПК України суд має розпочати розгляд справи по суті не пізніше ніж через шістдесят днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження - не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку.

Відповідно до ч. 2 ст. 185 ГПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Враховуючи відсутність будь-яких клопотань та заяв, а також відсутність повідомлень сторін про намір вчинити дії, строк вчинення яких обмежений підготовчим провадженням, суд доходить висновку, що на даний час виконано завдання підготовчого провадження, що має наслідком закриття підготовчого провадження.

Суд враховує, що серед принципів господарського судочинства є, зокрема, верховенство права, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальність сторін, розумність строків розгляду справи судом.

Одночасно, застосовуючи відповідно до ч. 1 ст. 4 ГПК України, ст. 17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини при розгляді справи ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, суд зазначає, що право особи на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку кореспондується з обов`язком добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (п.35 рішення від 07.07.1989р. Європейського суду з прав людини у справі Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії (Alimentaria Sanders S.A. v. Spain).

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду неефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч. 1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (параграфи 66, 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 р. у справі Смірнова проти України).

Згідно з п. 3 ч. 2 ст. 185 ГПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Приймаючи до уваги, що в підготовчому засіданні були вирішені питання, зазначені у ч.2 ст. 182 ГПК України, з огляду на відсутність підстав для відкладення підготовчого засідання та оголошення в ньому перерви, суд вважає за необхідне закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті.

Відповідно до ст. 365 ГПК України іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Частиною 1 статті 367 ГПК України передбачено, що у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно, зокрема, вручити документи на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами (ч. 2 ст. 367 ГПК України).

Порядок передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном регулюється Гаазькою Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965 року, до якої Україна приєдналася 19.10.2000 року, прийнявши відповідний нормативний акт - Закон України "Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах".

Згідно з даним актом, центральним органом, уповноваженим складати підтвердження про вручення документів, отримувати документи, які передаються консульськими каналами тощо, є Міністерство юстиції України та його територіальні управління юстиції.

Якщо документ має бути вручений відповідно до частини першої ст. 5 вказаної Конвенції, то Центральний Орган може вимагати, щоб документ був складений або перекладений офіційною мовою або однією з офіційних мов запитуваної держави.

Відповідно до ч. 2 п. b) ст. 15 Конвенції кожна договірна держава може заявити, що суддя, незалежно від положень частини першої цієї статті, може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення підтвердження про доставку, у разі, якщо виконані всі наступні умови, зокрема, з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи і який становить щонайменше шість місяців.

Компетентним органом Словацької Республіки у розумінні ст. ст. 2, 6 та 18 Конвенції є Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky (Міністерство юстиції Словацької Республіки) Odbor medzinбrodnйho prбva sъkromnйho a procesnйho (Відділ міжнародного приватного права) Raиianska, 71, 813 11, BRATISLAVA, Slovakia

Зважаючи на необхідність вручення судових та позасудових документів, суд прийшов до висновку про наявність підстав для зупинення провадження у даній справі, скерування необхідних документів до Центрального Органу, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, зокрема, Міністерству юстиції Словацької Республіки (Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky (Міністерство юстиції Словацької Республіки) Odbor medzinбrodnйho prбva sъkromnйho a procesnйho (Відділ міжнародного приватного права) Raиianska, 71, 813 11, BRATISLAVA, Slovakia) для вручення документів відповідачу: Kreatнvny RAJ, S.R.O., Vansovej 13/6533, 08001 Preљov (Креативний рай ТзОВ: Вансовей 13/6533, 08001 Прешов).

За таких обставин, суд вважає за необхідне зобов`язати позивача надати до суду нотаріально засвідчений переклад на словацьку мову даної ухвали у справі №903/521/23, з метою подальшого направлення відповідачу по даній справі копії вищезазначеної ухвали.

Керуючись ст.ст. 120, 182, 185, 232-235 ГПК України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1.Закрити підготовче провадження, розгляд справи по суті призначити на "05" березня 2024 р. на 10:15 год. У разі, якщо документи не буде вручено своєчасно, суд признає резервну дату засідання на 19.03.2024 о 10:00 год.

Судове засідання відбудеться в приміщенні господарського суду Волинської області (пр. Волі, 54а, м. Луцьк,43010) в залі судових засідань №103.

2. Провадження у справі зупинити до надходження відповіді від компетентного органу іноземної держави на судове доручення про вручення виклику до суду чи інших документів.

3. Зобов`язати позивача в строк до 15.12.2023 надати суду три примірники нотаріально засвідченого перекладу на словацьку мову ухвали Господарського суду у справі № 903/521/23 від 28.11.2023 та прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів.

4. Направити через Господарський суд Волинської області нотаріально завірену копію перекладу на словацьку мову ухвали суду від 28.11.2023 та прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів, короткий виклад документа, що підлягає врученню, на адресу Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky (Міністерство юстиції Словацької Республіки) Odbor medzinбrodnйho prбva sъkromnйho a procesnйho (Відділ міжнародного приватного права) Raиianska, 71, 813 11, BRATISLAVA, Slovakia) для вручення документів відповідачу: Kreatнvny RAJ, S.R.O., Vansovej 13/6533, 08001 Preљov (Креативний рай ТзОВ: Вансовей 13/6533, 08001 Прешов).

Ухвала суду підписана 30.11.2023.

Ухвала суду може бути оскаржена в частині зупинення до Північно-західного апеляційного господарського суду відповідно до ст. 255-256, п. 17.5 Перехідних положень ГПК України.

Суддя І. О. Гарбар

Дата ухвалення рішення28.11.2023
Оприлюднено01.12.2023
Номер документу115296739
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань зовнішньоекономічної діяльності із залученням іноземних інвестицій

Судовий реєстр по справі —903/521/23

Судовий наказ від 04.01.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Рішення від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 08.06.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 26.05.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні