Ухвала
від 24.11.2023 по справі 334/10847/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 24.11.2023

Справа № 334/10847/23

Провадження № 2-о/334/467/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відкриття провадження

24 листопада 2023 року суддя Ленінського районного суду м. Запоріжжя Коломаренко К.А., розглянувши матеріали цивільної справи

за заявою Комунальної установи «Запорізький дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради, в інтересах ОСОБА_1 ,

заінтересована особа: Районна адміністрація Запорізької міської ради по Дніпровському району, як орган опіки та піклування,

про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опіки, -

ВСТАНОВИВ:

24 листопада 2023 року до Ленінського районного суду міста Запоріжжя надійшла заява Комунальної установи «Запорізький дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради, в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа: Районна адміністрація Запорізької міської ради по Дніпровському району, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опіки.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24.11.2023 року визначено для розгляду справи головуючого суддю Коломаренко К.А.

24.11.2023 року матеріали справи фактично передані на розгляд судді.

Заява підсудна Ленінському районному суду міста Запоріжжя.

Заява подана з додержанням вимог ст. 297 ЦПК України.

Підстави для залишення заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі, передбачені ст.ст. 185, 186 ЦПК України, відсутні.

Оцінивши зміст та характер заявлених вимог, суд доходить висновку про необхідність відкрити провадження у справі та призначити її до судового розгляду.

03 серпня 2023 року набув чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» від 10 квітня 2023 року N 3022-IX.

Вказаними змінами передбачено, що розгляд справ, зокрема про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи стосовно якої розглядається справа.

Відповідно до частини 1 статті 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Відповідно до пункту 24 частини 1 статті 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» 02 червня 2011 року N 3460-VI (з останніми змінами) визначено, що право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб, а саме особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Відповідно до положень частини 1 статті 13 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» безоплатна вторинна правнича допомога - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» визначено, що безоплатна вторинна правнича допомога включає такі види правничих послуг: - здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; - складення документів процесуального характеру.

Положенням про Запорізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, затвердженим наказом Координаційного центру з надання правової допомоги від 22 лютого 2019 року визначено, що Центр забезпечує представництво інтересів вищезазначених категорій осіб в судах, а юрисдикція Центру розповсюджується на всю територію міста Запоріжжя, Запорізької області та Оріхівської, Преображенської, Малотокмачанської територіальних громад Пологівського району.

Враховуючи, що розгляд справ, зокрема про визнання фізичної особи недієздатною, проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи стосовно якої розглядається справа, суд вважає за необхідне доручити Запорізькому місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечити представництво інтересів особи стосовно якої розглядається справа ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Керуючись ст. 187 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження по цивільній справі за заявою Комунальної установи «Запорізький дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради, в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа: Районна адміністрація Запорізької міської ради по Дніпровському району, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опіки.

Призначити справу до судового розгляду в порядку окремого провадження у судовому засіданні 14 грудня 2023 року об 11годині 30хвилин в приміщенні Ленінського районного суду м. Запоріжжя, про що повідомити учасників справи, згідно заяви.

Доручити Запорізькому місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечити представництво інтересів особи стосовно якої розглядається справа - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Забезпечити прибуття адвоката до Ленінського районного суду м. Запоріжжя на призначену дату.

Невиконання, неналежне або несвоєчасне виконання ухвали про призначення захисника тягнуть відповідальність, встановлену законом.

Розгляд справи проводити в порядку окремого провадження у судовому засіданні за участі заявника та заінтересованих осіб.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://ln.zp.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя: Коломаренко К. А.

Дата ухвалення рішення24.11.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115302231
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —334/10847/23

Рішення від 12.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Рішення від 12.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні