Рішення
від 22.11.2023 по справі 145/1400/21
ТИВРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"22" листопада 2023 р. смт Тиврів 145/1400/21

2/145/290/2023

Тиврівський районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Ратушняка І. О.

при секретарі Крикливій М.С.,

за участі позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , Тиврівської селищної ради, Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області про скасування рішення Тиврівської селищної ради та скасування реєстрації земельної ділянки в ДЗК, -

встановив:

ОСОБА_1 та ОСОБА_3 звернулися до суду із заявою, в якій вказують, що їм на праві власності належить земельна ділянка площею 0,0220 га, з кадастровим номером 0524555100:01:010:0061, призначена для ведення особистого селянського господарства, розташована в АДРЕСА_1 .

Вони хочуть зареєструвати своє право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Для цього необхідно, щоб інформація про належну їм земельну ділянку була зареєстрована в ДЗК. Однак земельна ділянка з кадастровим номером 0524555100:01:010:0061 відсутня у Державному земельному кадастрі в зв`язку з її помилковим перенесенням до архівного шару.

При завантаженні електронного документа на їхню земельну ділянку з кадастровим номером 0524555100:01:010:0061 через внесення архівних даних до ДЗК, видає критичну помилку - 100% накладення на земельну ділянку 0524555100:01:010:0127, яка належить ОСОБА_4 .

Земельна ділянка з кадастровим номером 0524555100:01:010:0127, яка належить відповідачці, внесена до ДЗК 28.11.2018 на підставі Технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), 10.09.2018 ДП «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою».

Фактично у них з відповідачем склався порядок користування земельними ділянками, визначені межі земельних ділянок та встановлені межові знаки, спору щодо меж між їхніми суміжними земельними ділянками немає. Але при виготовленні технічної документації із землеустрою на земельну ділянку, яка належить відповідачу допущені помилки у встановленні координат ділянки. Тому при внесенні даних про їхню земельну ділянку до ДЗК площі земельних ділянок накладаються одна на одну.

Вони набули права власності на земельну ділянку з кадастровим номером 0524555100:01:010:0061 на законних підставах, відповідно до чинного на той час законодавства, раніше, ніж власниця земельної ділянки з кадастровим номером 0524555100:01:010:0127.

Помилка, допущена при виготовленні технічної документації на земельну ділянку з кадастровим номером 0524555100:01:010:0127, затвердження цієї документації рішенням органу місцевого самоврядування, внесення інформації про земельну ділянку з кадастровим номером 0524555100:01:010:0127 на підставі неправильної технічної документації до ДЗК, а також помилкове перенесення їхньої земельної ділянки до архівного шару, позбавляє їх права розпорядитися належним їм на праві власності нерухомим майном.

Просять скасувати рішення 40 сесії 7 скликання Тиврівської селищної ради Тиврівського району Вінницької області від 20.12.2018, № 373 «Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) гр. ОСОБА_4 ", та скасувати державну реєстрацію земельної ділянки (запис про державну реєстрацію земельної ділянки від 28.11.2018) кадастровий номер земельної ділянки 0524555100:01:010:0127, площею 0,0887, зареєстровану відділом у Тиврівському районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області.

В судовому засіданні позивачка ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала, просить їх задоволити з підстав, наведених в позовній заяві.

Позивач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, згідно наданої заяви просить розгляд справи проводити у його відсутності, позовні вимоги підтримує, просить їх задоволити.

Представник відповідача Тиврівської селищної ради Рудик Н.В. позов не визнала, вважає, що позивачем обрано неналежний спосіб захисту, тому просить в задоволенні позову відмовити.

Відповідач ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилася, хоча про дату і час судового засідання повідомлена у порядку, встановленому законом. Причин неявки суду не повідомила, заяв про відкладення розгляду справи чи розгляду у її відсутності не надходило. Відзив не подано.

Представник відповідача ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області в судове засідання не з`явився, хоча про дату і час судового засідання повідомлений у порядку, встановленому законом.

Згідно наданого відзиву у позові просить відмовити в повному обсязі, оскільки позивачами обраний неналежний спосіб захисту порушеного права, що виявляється в наступному. Однією з позовних вимог позивачів є скасування державної реєстрації земельної ділянки. 15.01.2019 ОСОБА_5 згідно інформації Державному реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності було зареєстровано право власності на земельну ділянку з кадастровим номером: 0524555100:01:010:0127 площею 0,0887 га (№ запису 29933327).

Скасування державної реєстрації земельної ділянки допускається виключно з одночасним припиненням таким рішенням усіх речових прав, їх обтяжень, зареєстрованих щодо такої земельної ділянки (абз.2 ч.13 ст.79-1 Земельного кодексу України). Однак позивачами заявлена лише позовна вимога щодо скасування реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі. Тому вважає даний спосіб захисту неналежним, оскільки викладені позивачами позовні вимоги не відновлять їх порушеного права.

Суд, вислухавши учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст. 14 Конституції України право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Відповідно до ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Громадяни для задоволення своїх потреб можуть користуватися об`єктами права державної та комунальної власності відповідно до закону. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ст.317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

Відповідно до ч.1, ч.2 ст. 321 ЦК України власникові належить право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає з закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ч.2 ст.116 ЗК України набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Згідно ч. 3 ст. 152 ЗК України захист захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом: а) визнання прав; б) відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав; в) визнання угоди недійсною; г) визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування; ґ) відшкодування заподіяних збитків; д) застосування інших, передбачених законом, способів.

Відповідно до ч.1 ст.155 ЗК України у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Згідно ч.1 ст. 393 ЦК України правовий акт органу державної влади, органу влади АРК або органу місцевого самоврядування, який не відповідає закону та порушує права власника, за позовом власника майна визнається судом незаконним та скасовується.

Відповідно до ч.10 ст. 24 ЗУ «Про Державний земельний кадастр» державна реєстрація земельної ділянки скасовується Державним кадастровим реєстратором, який здійснює таку реєстрацію, у разі ухвалення судом рішення про скасування державної реєстрації земельної ділянки.

Відповідно до п. 4 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» ЗУ «Про державний земельний кадастр», у разі якщо після перенесення інформації про земельні ділянки з Державного реєстру земель до Державного земельного кадастру виявлені помилки у визначенні площ та/або меж земельних ділянок (розташування в межах земельної ділянки частини іншої земельної ділянки; невідповідність меж земельної ділянки, вказаних у Державному реєстрі земель, її дійсним межам; невідповідність площі земельної ділянки, вказаної у Державному реєстрі земель, її дійсній площі у зв`язку із зміною методів підрахунку (округлення); присвоєння декільком земельним ділянкам однакових кадастрових номерів), такі помилки за згодою власника земельної ділянки, користувача земельної ділянки державної чи комунальної власності можуть бути виправлені на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) або за матеріалами інвентаризації земель. Зміна меж земельної ділянки при виправленні вказаних помилок допускається за письмовим погодженням з особами, яким належить право власності (а щодо земель державної та комунальної власності - право користування) на суміжні земельні ділянки. Відсутність згоди власника земельної ділянки, користувача земельної ділянки державної чи комунальної власності на виправлення вказаних помилок не є підставою для відмови у перенесенні відомостей про відповідну земельну ділянку до Державного земельного кадастру, надання відомостей про земельну ділянку з Державного земельного кадастру. Про виявленні помилки центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, письмово безоплатно повідомляє власників (користувачів) земельних ділянок.

Судом встановлено, що позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_3 є співвласниками земельної ділянки площею 0,0220 га з кадастровим номером 0524555100:01:010:0061, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , що стверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯЛ №229190, виданим 07.07.2011 (а.с.6-7), на підставі рішення Тиврівської селищної ради 22 сесії 5 скликання від 26.11.2009; свідоцтвами про право на спадщину від 05.12.2007 (а.с.11, 12), відповідно до яких позивачі отримали у спадщину від ОСОБА_6 житловий будинок з господарськими будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1 ; технічним паспортом на будинок за вказаною адресою (а.с.13-16).

Земельна ділянка з кадастровим номером 0524555100:01:010:0061 відсутня у Державному земельному кадастрі в зв`язку з її помилковим перенесенням до архівного шару. При завантаженні електронного документа про земельну ділянку 0524555100:01:010:0061 через внесення архівних даних до ДЗК видає критичну помилку - 100% накладення на земельну ділянку 0524555100:01:010:0127, що стверджується листом ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області №718/415-20-0.34 від 18.08.2020 (а.с.10) та не заперечується відповідачами.

Власником земельної ділянки з кадастровим номером 0524555100:01:010:0127 є ОСОБА_4 , що стверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно (а.с.18-19).

У позивачів з відповідачкою ОСОБА_4 склався порядок користування земельними ділянками, визначені межі земельних ділянок та встановлені межові знаки, спору щодо меж між їхніми суміжними земельними ділянками немає. Але при виготовленні технічної документації із землеустрою на земельну ділянку, яка належить відповідачу допущені помилки у встановленні координат ділянки. Тому при внесенні даних про їхню земельну ділянку до ДЗК площі земельних ділянок накладаються одна на одну.

Суд вважає, що посилання відповідачів Тиврівської селищної ради та ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області про відмову в позові з наведених у відзиві обставин, є безпідставним, оскільки припинення права на земельну ділянку є наслідком скасування державної реєстрації земельної ділянки, а тому суд позов підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 4,7,10,12,13,18,76,81,141,200,263-265,268,273 ЦПК України, ст.ст. 203, 317, 321, 328, 393 ЦК України, ст.ст.116, 152, 155 ЗК України, ЗУ «Про державний земельний кадастр», суд -

ухвалив:

Позов задоволити.

Скасувати рішення 40 сесії 7 скликання Тиврівської селищної ради Тиврівського району Вінницької області № 373 від 20.12.2018 «Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) гр. ОСОБА_4 ".

Скасувати державну реєстрацію земельної ділянки (запис про державну реєстрацію земельної ділянки від 28.11.2018) кадастровий номер земельної ділянки 0524555100:01:010:0127, площею 0,0887 га, зареєстровану відділом у Тиврівському районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня складання рішення в повному обсязі, тобто з 30 листопада 2023 року.

Учасник справи, якому повне судове рішення не буде вручене у день його складання або проголошення, має право на поновлення строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційну скаргу на рішення суду буде подана протягом тридцяти днів з дня отримання копії повного судового рішення.

Суддя Ратушняк І. О.

Дата ухвалення рішення22.11.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115318401
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —145/1400/21

Постанова від 21.03.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Постанова від 21.03.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Рішення від 22.11.2023

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Ратушняк І. О.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Ратушняк І. О.

Ухвала від 27.01.2022

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Ратушняк І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні