Ухвала
від 01.12.2023 по справі 276/2216/23
ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Справа № 276/2216/23

Провадження № 2/292/287/23

У Х В А Л А

01 грудня 2023 року смт Пулини

СуддяЧервоноармійського районного суду Житомирської області Рябенька Т.С., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Океан"</a>, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Сазонова Олена Миколаївна та державний виконавець Хорошівського відділу державної виконавчої служби у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) Глубока Анна Петрівна про визнання виконавчого напису приватного нотаріуса таким, що не підлягає виконанню,

В С Т А Н О В И Л А :

29.11.2023 на адресу Червоноармійського районного суду Житомирської області за підсудністю з Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ТОВ "Фінансова компанія "Океан", треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Сазонова О.М. та державний виконавець Хорошівського відділу державної виконавчої служби у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) Глубока А.П. про визнання виконавчого напису приватного нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, в якому позивачка визнати таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис № 7658 від 09.02.2022, вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Сазовоною О.М. про стягнення з ОСОБА_1 на користь ТОВ "Фінансова компанія "Океан" заборгованості за кредитним договором в сумі 36613, 97 грн та стягнути з відповідача на її користь витрати по сплаті судового збору та на правову допомогу.

До матеріалів позовної заяви долучено клопотання позивачки про відстрочення сплати судового збору, яке вона мотивує тим, що має складний фінансовий стан, оскільки самотужки утримує двох дітей, працює, але останнім часом хворіє, інших видів доходу не має. Враховуючи викладене, просить суд відстрочити їй сплату судового збору до ухвалення судового рішення у справі.

Дослідивши дане клопотання та додані до нього матеріали, суддя дійшла такого висновку.

Згідно із частинами першою та третьою статті 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. Відповідно до ст. 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Дана стаття Закону України "Про судовий збір" визнає вичепний перелік умов, за яких суд може відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк.

За приписами зазначених норм відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення розміру судового збору чи звільнення від сплати судового збору є правом суду, а відповідна заява сторони розглядається, виходячи із визначених стороною обставин, що унеможливлюють сплату судового збору.

Згідно п. 29 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ України «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» від 17.10.2014 № 10 єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім`ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім`ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо). Клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі статтею 10 ЦПК повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Разом з цим, вказані позивачкою обставини про те, що вона хворіє, інших видів доходу не має, самостійно утримує двох неповнолітніх дітей, не підтверджені будь-якими доказами, і не можуть слугувати підставою для відстрочення сплати судового збору.

Враховуючи вищевикладене, суддя приходить до висновку, що позивачкою до вказаного клопотання не додано належних та достатніх доказів її скрутного матеріального становище, що є умовою для відстрочення сплати судового збору, тому не знаходить правових підстав для задоволення клопотання.

Позовна заява за змістом і формою повинна відповідати ст. ст. 175,177 ЦПК України. Відповідно до ч. 4ст. 177 ЦПК Українидо позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону. Згідно з положеннями ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» станом на день подачі позову розмір ставки судового збору із позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою або фізичною особою - підприємцем, становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1073 грн 60 коп).

Відповідно до ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом пяти днів з дня

надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Виходячи з вищевикладеного, позивачці необхідно надати строк на усунення недоліків, а саме - сплати судового збору в сумі 1073 грн 60 коп за позовну вимогу немайнового характеру.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.136, 175, 177, 185, 353 ЦПК України, Законом України "Про судовий збір", суддя

У Х В А Л И Л А :

У задоволенні клопотання позивачки ОСОБА_1 про відстрочення сплати судового збору відмовити. Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Океан"</a>, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Сазонова Олена Миколаївна та державний виконавець Хорошівського відділу державної виконавчої служби у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) Глубока Анна Петрівна про визнання виконавчого напису приватного нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, залишити без руху, про що повідомити позивачку. Надати позивачці ОСОБА_1 строк в межах п"яти днів з дня вручення копії ухвали суду для усунення зазначених в ній недоліків. Роз"яснити позивачці, що якщо відповідно до ухвали суду у встановлений строк вимоги ухвали суду будуть виконані, позовна заява буде вважатися поданою в день первісного її подання, а інакше заява буде вважатися неподаною і повернута позивачці. Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Т.С. Рябенька

Дата ухвалення рішення01.12.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115323281
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису приватного нотаріуса таким, що не підлягає виконанню

Судовий реєстр по справі —276/2216/23

Рішення від 24.01.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Рябенька Т. С.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Рябенька Т. С.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Рябенька Т. С.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

БОБЕР Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні