Ухвала
від 29.11.2023 по справі 695/4003/23
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 695/4003/23

У Х В А Л А

про відкриття провадження

29 листопада 2023 року суддя Чорнобаївського районного суду Черкаської області Кваша І.М., вивчивши позовну заяву ОСОБА_1 до виконавчого комітету Іркліївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області, ОСОБА_2 , про визнання недійсним та скасування рішення суб`єкта владних повноважень,-

встановив:

Адвокат Яцюк М.В. як представник позивача ОСОБА_1 (далі - позивач, адреса: АДРЕСА_1 ) звернувся до Чорнобаївського районного суду Черкаської області з позовною заявою до виконавчого комітету Іркліївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області (далі - відповідач-1, адреса: Черкаська область, Золотоніський район, с. Іркліїв, вул. Соборності, 2), ОСОБА_2 (далі - відповідач-2, адреса: АДРЕСА_1 ), про визнання недійсним та скасування рішення суб`єкта владних повноважень.

Після усунення недоліків позовна заява відповідає вимогам статтей 175-177 ЦПК України. Даний позов підсудний Чорнобаївському районному суду Черкаської області. Інші підстави, визначені статтями 185-186 ЦПК України, для повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження відсутні. Тому її слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Враховуючи відсутність відповідного клопотання позивача, з огляду на положення ч. 4

ст. 19 ЦПК України, оцінюючи перелічені у ч. 3 ст. 274 ЦПК України критерії, які суд враховує при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження, суд дійшов висновку, що дана справа повинна бути розглянута за правилами загального позовного провадження.

Одночасно з позовом подано клопотання про витребування у виконавчого комітету Іркліївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області рішення щодо зняття з реєстрації місця проживання ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 , яке в силу ст. 84 ЦПК України підлягає задоволенню, оскільки вказані документи мають значення для правильного вирішення справи.

Разом із позовом надійшло клопотання представника позивача про відстрочення оплати судового збору до винесення рішення.

В обгрунтування вказаного клопотання зазначалося, що позивач має незадовільний фінансовий стан, який не дозволяє сплатити судовий збір для захисту її конституційних прав.

Питання про відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати регулюється Законом України «Про судовий збір».

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі, або звільнити від його сплати, якщо розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

Згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 136 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

При зверненні до суду з вимогою про відстрочення, розстрочення чи звільнення від сплати судового збору, особа повинна додати до такої заяви належні документи на підтвердження обставин, які слугують підставами, передбаченими чинним законодавством, для задоволення такого роду клопотань. Водночас відсутність таких доказів чи їх неналежність є підставою для відмови в задоволенні заяви про відстрочення, розстрочення чи звільнення від сплати судового збору.

Єдиною підставою для відстрочення чи розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати фізичної особи є врахування судом її майнового стану.

Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно з положеннями ст. 12 ЦПК України, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Відповідно до положень п. 29 Постанови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17.10.2014 року "Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах" відповідно до статті 8 Закону №3674-VI та статті 82 ЦПК єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи. Клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

На підтвердження скрутного матеріального становища позивача до позовної заяви додано такі документи: довідки з Чорнобаївського управління Золотоніської філії Черкаського обласного центру зайнятості, за якими ОСОБА_1 не перебуває на обліку станом на 25 серпня 2023 року, а також, що вона звернулася щодо пошуку роботи, проте враховуючи висновок ЛКК №37 від 11.04.2022 та стан її здоров`я, підходящі вакансії відсутні; довідку про неотримання допомоги, згідно з якою ОСОБА_1 на обліку в управлінні соціального захисту населення Золотоніської райдержадміністрації не перебуває, та ніяких видів соціальної допомоги не отримує; відомості з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про джерела/суми виплачених доходів та утриманих податків станом на 25.08.2023, за якою ОСОБА_1 за період з 3 кварталу 2022 року по 2 квартал 2023 року доходів не отримувала; індивідуальні відомості про застраховану особу (Форма ОК-5 та Форма ОК-7) .

З метою недопущення порушення права заявника на доступ до правосуддя, суд, враховуючи обставин вказані заявником, вважає за необхідне задовольнити подане нею клопотання, та відстрочити сплату судового збору у розмірі 1073,60 грн. до ухвалення судового рішення у справі.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 19, 28, 175, 177, 187, 274, 276 ЦПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання ОСОБА_1 про відстрочення сплати судового збору- задовольнити.

Відстрочити ОСОБА_1 сплату судового збору при пред`явленні нею позовної заяви про визнання недійсним та скасування рішення суб`єкта владних повноважень до ухвалення судового рішення.

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до виконавчого комітету Іркліївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області, ОСОБА_2 , про визнання недійсним та скасування рішення суб`єкта владних повноважень.

Розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання по названій справі на 21 грудня 2023 року о 09-00 год в приміщенні Чорнобаївського районного суду Черкаської області за адресою: смт. Чорнобай,

вул. Центральна, 134, зал судових засідань № 2.

В підготовче засідання викликати учасників процесу.

Визначити строк для подання відповідачем відзиву на позов, а третіми особами пояснень - 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження. Роз`яснити, що копія відзиву чи пояснень та доданих до них документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву(пояснень) до суду.

Згідно ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Витребувати у виконавчого комітету Іркліївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області належним чином завірену копію рішення щодо зняття з реєстрації місця проживання ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Сторони можутьотримати інформаціющодо даноїсправи вмережі Інтернетна офіційномувеб-порталісудової владиУкраїни завеб-адресоюсторінки: https://court.gov.ua/sud2322/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

Суддя І.М. Кваша

Дата ухвалення рішення29.11.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115325097
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин

Судовий реєстр по справі —695/4003/23

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Рішення від 12.04.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Рішення від 12.04.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні