Ухвала
від 01.12.2023 по справі 583/5438/23
ОХТИРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 583/5438/23

2/583/943/23

У Х В А Л А

про залишення без руху

01 грудня 2023 року Суддя Охтирського міськрайонного суду Сумської області Ярошенко Т.О., вивчивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальності «РАЙЗ ПІВНІЧ» про відшкодування майнової та моральної шкоди у вигляді упущеної вигоди внаслідок користування земельною ділянкою без установлених законом підстав,-

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача звернулася до суду з вказаним позовом, в якому просить стягнути з відповідача на користь позивача майнову шкоду у вигляді упущеної вигоди в розмірі 63997,5 грн., а також моральну шкоду в розмірі 15000 грн.

Ухвалою Охтирського міськрайонного суду від 30.10.2023 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Однак, вивчивши матеріали справи, після відкриття провадження суддя встановив, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 ЦПК України.

Згідно із ч.11 ст.187 ЦПК України суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених устаттях 175,177цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Відповідно до ч.13 ст.187 ЦПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява залишається без розгляду.

Так, позивачем в позовній заяві не наведено розрахунку майнової шкоди, яку він просить стягнути з відповідача, не вказано, яку суму коштів отримав позивач за договором оренди та за який період, не додано документів, які підтверджують дані обставини. Крім того, в позовній заяві не зазначено, за який конкретно період просить стягнути упущену вигоду позивач. Не вказано, яка методика застосовувалася при нарахуванні упущеної вигоди, а також не зазначено правові підстави для стягнення таких збитків, якщо такі завдано і за який період.

Слід зазначити, що позивач нараховує розмір упущеної вигоди шляхом множення на три розмір орендної плати за укладеним договором.

Пред`явлення вимоги про відшкодування неодержаних доходів (упущеної вигоди) покладає на позивача обов`язок довести, що ці доходи (вигода) не є абстрактними, а дійсно були б отримані в разі укладення та належного виконання договору і тільки неправомірні дії відповідача стали єдиною і достатньою причиною, яка позбавила можливості позивача отримати прибуток. До позову не додано документів, які б свідчили про реальну можливість отримання зазначених позивачем доходів, тобто, що він міг і повинен був отримати визначені доходи, і тільки неправомірні дії відповідача стали єдиною причиною, яка позбавила можливості отримати прибуток,не додано документів, які б підтверджували факт вжиття ним певних заходів щодо одержання таких доходів, окрім звернення до суду про визнання недійсним договору оренди.

Отже, позивач має обгрунтувати в позові заявлені вимоги у відповідності до положень ст. 175 ЦПК України.

Додана позивачем копія рішення Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 14.11.2022, на яке позивач посилається в позовній заяві, є нечитабельною.

З огляду на викладене, вважаю за необхідне залишити позовну заяву без руху та запропонувати позивачу усунути вказані недоліки.

Роз`яснити, що в іншому разі позовна заява буде залишена без розгляду.

Крім того, слід зазначити, що 30.11.2023 року від представника ТОВ «РАЙЗ ПІВНІЧ» надійшло клопотання про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції. Однак, суд не вбачає підстав для задоволення вищевказаного клопотання, оскільки ухвалою Охтирського міськрайонного суду від 30.10.2023 року призначеного розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження за наявними у справі матеріалами без проведення судового засідання та без виклику учасників справи. При цьому суд не вбачає підстав для розгляду справи з викликом сторін, враховуючи характер спірних відносин, предмет та підстави позову, та одночасно роз`яснює сторонам подавати всі заперечення чи пояснення у справу і письмовій формі з обов`язковим направленням копії іншій стороні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.175, 177, 185,187 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальності «РАЙЗ ПІВНІЧ» про відшкодування майнової та моральної шкоди у вигляді упущеної вигоди внаслідок користування земельною ділянкою без установлених законом підстав залишити без руху з підстав, викладених у мотивувальній частині ухвали, запропонувавши позивачу протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали усунути вказані недоліки.

Роз`яснити позивачу, що в разі, якщо у вказаний строк недоліки позовної заяви не будуть усунуті, позовна заява буде залишена без розгляду.

Копію ухвали надіслати позивачу.

В задоволенні клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальності «РАЙЗ ПІВНІЧ» про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції відмовити.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі 583/5438/23 на офіційному веб-порталі судової влади України за веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud1813/.

Ухвала не підлягає оскарженню.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Охтирського

міськрайонного суду: Т.О.Ярошенко

СудОхтирський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення01.12.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115335297
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —583/5438/23

Постанова від 20.06.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Рішення від 28.12.2023

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ярошенко Т. О.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ярошенко Т. О.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ярошенко Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні