Постанова
від 06.04.2012 по справі 2а-13496/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 квітня 2012 р. № 2а-13496/11/1370

головуючого-судді Дем`яновського Г.С.

судді Гулкевич І.З.

судді Журомської М.В

за участі секретаря судового засідання Бугари Д.Р.

представників : позивача Лебідко Ю.І.

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в місті Львові справу за адміністративним позовом Приватного підприємства «КРЕАТЕХ`до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України про визнання незаконним рішення від 02 серпня 2011 року №2367-10 та зобовязання до вчинення дій .

в с т а н о в и в :

Приватне підприємство «КреаТех`звернулось в суд з позовною заявою до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг про визнання незаконним рішення від 02 серпня 2011 року №2367-10 ,яким залишена без розгляду заява підприємства про взяття на облік юридичної особи, а також про зобовязання відповідача внести інформацію про приватне підприємство „КреаТех до переліку юридичних осіб,які мають право надавати фінансові послуги та перебувають на обліку в Держфінпослуг та про видачу ПП „КреаТех про це Довідки , відповідно до Положення про надання окремих фінансових послуг юридичними особами-субєктами господарювання , які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами.

Позивач вважає, що комісія не навела доказів того, що документи подані позивачем для взяття на облік юридичної особи, не відповідають вимогам законодавства України, а тому залишення заяви підприємства без розгляду є незаконним. На підставі наведеного просить позов задовольни в повному обсязі.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просить позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не зявився , хоча був попереджений про день розгляду справи ,подав письмові заперечення про те, що доводи викладені в адміністративному позові Приватного підприємства «КреаТех`в підтвердження позовних вимог є такими, що необгрунтовані положеннями чинного законодавства. Просить в позові відмовити.

Заслухавши пояснення представника позивача, розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази, суд даючи правову оцінку спірним правовідносинам виходив з наступного.

Судом встановлено, що Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України рішенням від 2 серпня 2011р. за №2367-10 залишила без розгляду заяву про взяття на облік юридичної особи - приватного підприємства "КреаТех".

Відповідач в своєму рішенні посилається, що подані документи не відповідають вимогам Положення про надання окремих фінансових послуг юридичними особами суб`єктами господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, яке затверджене розпорядженням Держфінпослуг від 22 січня 2004р. №21 за зареєстрованого в Мін`юсті України 16 квітня 2004р. за №492/9091, а саме:

- довідка про фаховий рівень працівників юридичної особи від 6 липня 2011р. заповнена не за формою, встановленою додатком №4 до положення №21, оскільки не містить інформації щодо дат призначення працівників товариства, що не відповідає п.п. 3.1.6. пункту 3.1. Розділу 3 Положення про надання окремих фінансових послуг юридичними особами суб`єктами господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами;

- копія наказу юридичної особи про призначення працівника, відповідального за проведення внутрішнього фінансового моніторингу від 25 січня 2010р. №4, оформлена з порушенням вимог пункту 5.27. вимог до оформлення документів ДСТУ 4163-20003, в частині вимог до оформлення копії документа;

- заява про взяття на облік юридичної особи заповнена не за формою, встановленою додатком №2 до Положення про надання окремих фінансових послуг юридичними особами суб`єктами господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами в частині зазначення місцезнаходження згідно свідоцтва про державну реєстрацію товариства , що не відповідає п.п.3.1.1., пункту 3.1. розділу 3;

- реєстраційна картка юридичної особи заповнена не за формою, встановленою додатком №3 до Положення №21 в частині зазначення місцезнаходження не відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію Товариства, що не відповідає п.п.3.1.1., пункту 3.1. розділу 3.

В судовому засіданні встановлено , що зазначені в оспорюваному рішенні підстави для залишення заяви позивача без розгляду дійсно є підставою для винесення означеного рішення і позовні вимоги не підлягають до задоволення з наступних підстав.

З довідки про фаховий рівень працівників юридичної особи станом на 06.07.2011 року вбачається ,що в порушення встановленої Додатком 4 до Положення про надання окремих фінансових послуг юридичними особами суб`єктами господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, яке затверджено Розпорядженням Комісії від 22.01.2004 року № 21 \далі-Положення 21\ форми, в розділі 10 не зазначені дати призначення працівників на посади. Суд не приймає пояснення представника позивача про те,що дата призначення є ідентичною з датою видачі наказу ,оскільки це не доведено документально ,

Як вбачається з наявних в матеріалах справи доказів підприємство подавало оригінал наказу № 4, а не копію, який в свою чергу містить, титульну назву "приватне підприємство "КреаТех", яка підписана директором Глушко О.П., скріплена печаткою підприємства "КреаТех".

Однак п.3.1.9. розділу 3 Положення про надання окремих фінансових послуг юридичними особами суб`єктами господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами №21 зазначено, що КОПІЯ наказу юридичної особи про призначення працівника, відповідального за проведення внутрішнього фінансового моніторингу засвідчується підписом керівника та скріплюється печаткою юридичної особи. Оригінал наказу повинен перебувати у справах підприємства.

Крім цього в Свідоцтві про державну реєстрацію юридичної особи с.А01 № 719425 вказано місцезнаходження юридичної особи : Приватного підприємства „КРЕАТЕХ: 79057 ,Львівська обл.місто Львів ,вул.Коновальця будинок 103 ,офіс 414, а в поданій позивачем реєстраційній картці юридичної особи місцезнаходження юридичної особи зазначено: вулиця,будинок: „Коновальця 103,414 ,що не відповідає даним Свідоцтва ,

в заяві про взяття на облік юридичної особи місцезнаходження позивач зазначив : 79057,м.Львів вул.Коновальця, 103\414 ,що також не відповідає даним свідоцтва.

Суд не приймає посилання представника позивача на те,що вказана адреса зазначена у Статуті ПП ,оскільки якщо в статуті і Свідоцтві,яке видає орган державної реєстрації виникли розбіжності ,то вони підлягають усуненню , і в обох документах повинно бути зазначено лише одне місцезнаходження.

В п. 3.3. розділу 3 Положення про надання окремих фінансових послуг юридичними особами суб`єктами господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами №21 зазначаються вимоги до документів для взяття на облік, а саме: документи мають бути викладені державною мовою відповідно до законодавства України; документи мають відповідати вимогам законодавства України; документи мають бути підписані керівником та засвідчені печаткою юридичної особи.

В усіх документах позивача ,в тому числі і в позовній заяві , назва підприємства зазначена :КреаТех ,а в свідоцтві про державну реєстрацію та на печатці зазначено „КРЕАТЕХ ,тому суд визначає позивача за назвою, вказаною в Свідоцтві про державну реєстрацію, зазначаючи код ЄДРПОУ .

Відповідно до вимог ч.2 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України, в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Відповідно до ч. 3 ст. 2 КАС України, у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті ( вчинені ) вони:

1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України;

2) з використанням повноваження з метою, з якою це повно важення надано;

3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії);

4) безсторонньо (неупереджено);

5) добросовісно;

6) розсудливо;

7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації;

8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія);

9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення;

10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

На підставі вищенаведеного суд дійшов до висновку, що позивачем при подачі документів дійсно порушені певні правила ,встановлені Положенням №21 ,і позов Приватного підприємства «Креа Тех`до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг про визнання незаконним рішення від 02 серпня 2011 року №2367-10 та про зобовязання до вчинення дій не підлягає до задоволення .

Керуючись ст.ст. 2, 4, 7, 14, 23, 86, 94, 99, 100,128, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 167 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

В позові Приватного підприємства «КРЕАТЕХ» ( код ЄДРПОУ 36500360 ) до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України про визнання незаконним рішення від 02 серпня 2011 року №2367-10 та зобовязання до вчинення дій відмовити.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення.

У разі застосування судом ч. 3 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в строк та в порядку, передбаченому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя підпис Дем`яновський Г.С.

Суддя підпис Гулкевич І.З.

Суддя підпис Журомська М.В.

З оригіналом звірено:

Головуючий суддя Дем`яновський Г.С.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.04.2012
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115343844
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-13496/11/1370

Постанова від 06.04.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Дем’яновський Галій Семенович

Ухвала від 02.03.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Запотічний І.І.

Ухвала від 15.09.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Дем'яновський Галій Семенович

Ухвала від 15.09.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Дем'яновський Галій Семенович

Постанова від 05.02.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кушнерик М.П.

Ухвала від 29.11.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Дем'яновський Галій Семенович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні