Ухвала
від 02.03.2015 по справі 2а-13496/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 березня 2015 року Справа № 876/9328/14

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів :

головуючого судді: Запотічного І.І.,

суддів: Довгої О.І., Ліщинського А.М.

розглянувши в порядку письмового провадження в м. Львові апеляційну скаргу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг на ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 15.09.2014 року по справі № 2а-13496/11/1370 за заявою Приватного підприємства «КреаТех» про заміну боржника у виконавчому провадженні у справі № 2а-13496/11/1370,

В С Т А Н О В И В:

Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 05.02.2014р. визнано незаконним рішення Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України Департаменту реєстрації, ліцензування та дозвільних процедур від 02 серпня 2011 року №2367-10 «Про залишення без розгляду заяви про взяття на облік юридичної особи Приватного підприємства «КреаТех» та зобов'язано її розглянути по суті.

Виданий виконавчий лист передано на виконання до Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України. Згідно з постановою ВП №43900855 від 07.07.2014 року відкрито виконавче провадження.

ПП «КреаТех» посилається на те, що виконати рішення суду не є можливим, оскільки 23 листопада 2011 року Президентом України видано Указ №1069/2011 «Про ліквідацію Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України», щодо ліквідації Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України та створення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, а тому просить замінити Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України його правонаступником Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Ухвалою Львівського окружного адміністративного суду від 15 вересня 2014 року заяву Приватного підприємства «КреаТех» про заміну боржника у виконавчому провадженні ВП № 43900855 від 07 липня 2014 року, відкритому головним державним виконавцем Державної виконавчої служби України, у справі № 2а-13496/11/1370 за позовом ПП «КреаТех» до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України Департаменту реєстрації, ліцензування та дозвільної процедури задоволено, замінено Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України, як ліквідованого боржника у виконавчому провадженні ВП № 43900855 від 07 липня 2014 року на Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Не погоджуючись з ухвалою суду першої інстанції Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг оскаржила її, подавши до Львівського апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу, в якій просить скасувати зазначену ухвалу та постановити нову ухвалу про відмову в задоволені заяви про заміну боржника у виконавчому провадженні, мотивуючи тим, що не є правонаступником Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України.

Оскільки сторони були повідомлені про час та місце розгляду справи, явки уповноваженого представника в судове засідання не забезпечили, а тому спір, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 197 КАС України, розглянуто в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади», міністерства та інші центральні органи виконавчої влади утворюються, реорганізуються та ліквідуються Президентом України за поданням Прем'єр-міністра України. Міністерство, інший центральний орган виконавчої влади припиняється шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації.

Указом Президента України про ліквідацію міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади визначається орган виконавчої влади, якому передаються повноваження та функції міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади, що ліквідується. Порядок здійснення заходів, пов'язаних з утворенням, реорганізацією чи ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, визначається Кабінетом Міністрів України.

Указом Президента України від 23.11.2011 №1069/11 «Про ліквідацію Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України», Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України (Держфінпослуг) ліквідовано.

Указом Президента України від 23.12.2011 №1070 утворено Національну комісію, що здійснює державне регулювання ринків у сфері фінансових послуг та затверджено відповідне положення.

Правонаступника за правами та обов'язками Держфінпослуг нормативно не визначено.

Відповідно до статті 23 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президенту України, підзвітним Верховній Раді України.

Відповідно до пункту 1 Порядку здійснення заходів, пов'язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2011 № 1074, зазначений Порядок визначає механізм здійснення заходів, пов'язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів.

Відповідно до Схеми організації та взаємодії центральних органів виконавчої влади, затвердженою Указом Президента України від 09.12.2010 № 1085, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, не включена до переліку центральних органів виконавчої влади.

З огляду на викладене, колегія суддів апеляційного суду приходить до висновку, що Указом Президента України від 23.11.2011 року № 1069/11 «Про ліквідацію Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України» Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України ліквідовано без визначення правонаступника.

Вказана позиція узгоджується із позицією Вищого адміністративного суду України, викладеною в ухвалі від 03.06.2014 року у справі № К/800/9120/14.

Судом апеляційної інстанції встановлено, що відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» станом на 08.02.2013 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців внесено запис про проведення державної реєстрації припинення Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України.

Враховуючи наведене, колегія суддів апеляційного суду приходить до висновку про те, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг не є суб'єктом спірних правовідносин, а відтак не може вважатись належною стороною виконавчого провадження.

З огляду на викладене, колегія суддів апеляційного суду вважає помилковим висновок суду першої інстанції щодо підставності заяви Приватного підприємства «КреаТех» про заміну боржника у виконавчому провадженні у справі № 2а-13496/11/1370 Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України на Національну комісію,що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг,а відтак оскаржувана ухвала підлягає скасуванню.

Відповідно до ст.202 КАС України, підставами для скасування постанови або ухвали суду першої інстанції та ухвалення нового рішення є неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи; недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції вважає встановленими; невідповідність висновків суду обставинам справи; порушення норм матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи або питання, а так само розгляд і вирішення справи неповноважним судом; участь в ухваленні постанови судді, якому було заявлено відвід на підставі обставин, які викликали сумнів у неупередженості судді, і заяву про його відвід визнано судом апеляційної інстанції обґрунтованою; ухвалення чи підписання постанови не тим суддею, який розглянув справу.

Враховуючи наведене, доводи апеляційної скарги є суттєвими і складають підстави для висновку про порушення судом першої інстанції норм матеріального права, неповне з'ясування обставин справи, що призвели до неправильного її вирішення, через що ухвала суду підлягає скасуванню з прийняттям нової ухвали про відмову в задоволенні заяви про заміну сторони виконавчого провадження.

Керуючись статтями ст.160, 195, 197, 199, 202, 205, 206, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг задовольнити.

Ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 15.09.2014 року по справі № 2а-13496/11/1370 скасувати та прийняти нову ухвалу, якою в задоволенні заяви Приватного підприємства «КреаТех» про заміну боржника у виконавчому провадженні ВП № 43900855 від 07 липня 2014 року, відкритому головним державним виконавцем Державної виконавчої служби України, у справі № 2а-13496/11/1370 за позовом ПП «КреаТех» до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України Департаменту реєстрації, ліцензування та дозвільної процедури відмовити.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після надіслання її копій особам, які беруть участь у справі та може бути оскаржена протягом двадцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий суддя І.І. Запотічний

Судді О.І.Довга

А.М.Ліщинський

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.03.2015
Оприлюднено18.03.2015
Номер документу43073290
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-13496/11/1370

Постанова від 06.04.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Дем’яновський Галій Семенович

Ухвала від 02.03.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Запотічний І.І.

Ухвала від 15.09.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Дем'яновський Галій Семенович

Ухвала від 15.09.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Дем'яновський Галій Семенович

Постанова від 05.02.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кушнерик М.П.

Ухвала від 29.11.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Дем'яновський Галій Семенович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні