Ухвала
від 28.11.2023 по справі 914/2855/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

28.11.2023 Справа № 914/2855/23

Господарський суд Львівської області у складі судді Трускавецького В. П., секретаря судового засідання Пришляк М. С., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні матеріали справи

за позовом:Акціонерного товариства Комерційний банк «Приватбанк», м. Київ,до відповідача 1:Фермерського господарства «Юзепівка», с. Стенятин Червоноградський р-н Львівська обл.,до відповідача 2:ОСОБА_1 , с. Стенятин Червоноградський р-н Львівська обл.,третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача:Міністерство фінансів України, м. Київ,про:солідарне стягнення заборгованості перед державою за зворотною вимогою за сплаченою гарантією, яка була виплачена на погашення заборгованості за кредитним договором.За участю представників сторін:позивач:Деркач О. Р. адвокат,відповідач 1:не з`явився,відповідач 2:не з`явився,третьої особи:не з`явився.Встановив.

На розгляді суду перебуває справа за позовом АТ КБ «Приватбанк» до відповідача 1: ФГ «Юзепівка», відповідача 2: ОСОБА_1 про солідарне стягнення заборгованості перед державою за зворотною вимогою за сплаченою гарантією, яка була виплачена на погашення заборгованості за кредитним договором.

Ухвалою суду від 02.10.2023 позовну заяву прийнято та відкрито провадження у справі, розгляд справи постановлено здійснювати за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 07.11.2023. Також, залучено до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Міністерство фінансів України.

10 жовтня 2023 року Міністерством фінансів України подано письмові пояснення по суті спору, у яких заявлено клопотанням про залучення до участі у справі АТ «Державний експортно-імпортний банк України» третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

07 листопада 2023 року від адвоката відповідача 1 надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

Протокольною ухвалою суду від 07.11.2023 відкладено підготовче засідання на 28.11.2023.

ФГ «Юзепівка» 28.11.2023 подало клопотання про відкладення підготовчого засідання у якому повідомило, що сплатило більше 80 % заборгованості та має намір повністю погасити заборгованість.

У підготовчому засідання представник позивача не заперечила проти відкладення підготовчого засідання та залучення до участі у справі третьою особою АТ «Державний експортно-імпортний банк України».

Згідно з частинами першою тат третьою статті 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Мотиви згідно з якими заявник просить залучити до участі у справі АТ «Державний експортно-імпортний банк України».

Якщо позичальник не здійснив планового платежу згідно з графіком платежів за отриманим кредитом і такий платіж залишається несплаченим протягом 90 днів, агент перевіряє надану банком-кредитором інформацію (щодо правильного розрахунку сум, що належать до сплати гарантом банкам-кредиторам) та протягом 10 календарних днів з дати отримання такої інформації від банків-кредиторів передає гаранту інформацію щодо сум, які підлягають сплаті гарантом за відповідними вимогами банків-кредиторів (підпункт 2 пункт 14 Порядку № 723).

Згідно з пунктом 15 Порядку на суму простроченої заборгованості позичальника за кредитом, за яким гарантом здійснено виплати на вимогу банку-кредитора, агентом розраховується пеня, на суму якої збільшується заборгованість позичальника та яка стягується з позичальника банком-кредитором відповідно до внутрішніх правил і процедур банку-кредитора та законодавства щодо організації процесу управління проблемними активами в банках.

Відповідно до пункту 31 Договору гарантії, у разі настання Гарантійного випадку банк-кредитор надсилає Гаранту вимогу, а Агенту копію вимоги разом з інформацією щодо сум, що належать до сплати Гарантом, та підтверджувальними документами.

Агент перевіряє вимогу (щодо правильності розрахунку сум, що належать до сплати Гарантом банку-кредитору) та за результатами перевірки інформує Гаранта щодо суми сплати за гарантією протягом 10 календарних днів з дати отримання копії Вимоги (пункт 32 Договору гарантії).

Відповідно до пункту 45 Договору гарантії, на суму простроченої заборгованості перед бюджетом банк-кредитор нараховує пеню згідно з вимогами чинного законодавства у розмірі 120 % облікової ставки НБУ за кожен календарний день прострочення, включаючи день погашення такої Простроченої заборгованості перед бюджетом. Агент інформує банк-кредитора про розраховану ним пеню не пізніше 10 числа місяця, наступного за місяцем, в якому така пеня розрахована.

Отже, для правильного вирішення спору Міністерство фінансів України вважає за необхідне залучити АТ «Укрексімбанк» до справи, як третю особу без самостійних вимог на стороні Позивача.

Суд, розглянувши заявлене клопотання про залучення до участі у справі АТ «Державний експортно-імпортний банк України» третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, заслухавши позицію позивача, дійшов висновку задовольнити заявлене клопотання та залучити до участі у справі АТ «Укрексімбанк».

Частиною третьою статті 177 ГПК України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача (п. 2 ч. 1 ст. 183 ГПК України).

Таким чином, з метою вчинення вищевказаних процесуальних дій, закінченням строку підготовчого провадження, суд дійшов висновку продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів та задовольнити клопотання відповідача 1 про відкладення підготовчого засідання. З урахуванням перебування судді в щорічній відпустці підготовче засідання відкласти на 11.01.2024.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 14, 20, 50, 120, 121, 177, 181, 182, 183, 202, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів.

2.Відкласти підготовче засідання на 11.01.24 о 10:00 год., яке відбудеться в приміщенні Господарського суду Львівської області (адреса: 79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128, 2-й поверх).

3.Залучити до участі у справі Акціонерне Товариство «Державний експортно-імпортний банк України» (03150, м. Київ, вул. Антоновича, 127; ідентифікаційний код 00032112) третьою особою 2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача.

4.Викликати у підготовче засідання представників учасників процесу.

5.Встановити третій особі 2 строк впродовж 15 календарних днів з дня отримання з дня отримання цієї ухвали для надання суду письмових нормативно обґрунтованих пояснень по суті спору. У випадку подання пояснень до суду, не пізніше наступного дня надіслати (надати) їх з доданими документами іншим учасникам процесу. Докази такого надіслання (надання) надати суду

6.Звернути увагу учасників процесу, що:

6.1.Заяви та клопотання, які подаються до суду, повинні відповідати статтям 169-170 Господарського процесуального кодексу України.

6.2.У випадку подання доказів до суду у всіх учасників справи існує обов`язок надіслання копій таких доказів усім іншим учасникам справи заздалегідь (частина 9 статті 80 Господарського процесуального кодексу України).

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повний текст ухвали складено 01.12.2023.

Суддя Трускавецький В.П.

Дата ухвалення рішення28.11.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115372727
СудочинствоГосподарське
Суть:солідарне стягнення заборгованості перед державою за зворотною вимогою за сплаченою гарантією, яка була виплачена на погашення заборгованості за кредитним договором.

Судовий реєстр по справі —914/2855/23

Рішення від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні