Ухвала
від 04.12.2023 по справі 927/1598/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

04 грудня 2023 року м. Чернігівсправа № 927/1598/23 Господарський суд Чернігівської області у складі судді Ноувен М.П., перевіривши матеріали позовної заяви від 17.11.2023

за позовом: ОСОБА_1 ,

АДРЕСА_1 ;

до відповідача 1: Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрозем Холдинг»,

вул. Михайла Коцюбинського, 6, м Київ, 01030;

до відповідача 2: Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрріелістейт»,

вул. 1Травня, буд.3, с. Іванівка, Чернігівський р-н, 15562;

про визнання недійсним договору про відступлення права вимоги;

В С Т А Н О В И В:

До Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрозем Холдинг», Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрріелістейт» про визнання недійсним договору про відступлення права вимоги № 1/23-ПВ від 03.10.2023.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що ТОВ «Агрозем Холдінг» не мало права укладати спірний договір без письмового погодження з позивачем в силу умов п. 15.5. Договору оренди нерухомого майна від 27.03.2015.

Відповідно до ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема, повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Відповідно до ст. 4 ГПК України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом. Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Статтею 20 ГПК України передбачено, що господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи підприємці.

При цьому, випадки, коли спори, стороною яких є фізична особа, що не є підприємцем, чітко визначені положеннями статті 20 ГПК України, як приклад, пункти 5, 10, 14 статті 20 ГПК України:

справи у спорах щодо фінансових інструментів, зокрема щодо цінних паперів, в тому числі пов`язані з правами на цінні папери та правами, що виникають з них, емісією, розміщенням, обігом та погашенням цінних паперів, обліком прав на цінні папери, зобов`язаннями за цінними паперами, крім боргових цінних паперів, власником яких є фізична особа, яка не є підприємцем, та векселів, що використовуються у податкових та митних правовідносинах;

справи у спорах щодо оскарження актів (рішень) суб`єктів господарювання та їх органів, посадових та службових осіб у сфері організації та здійснення господарської діяльності, крім актів (рішень) суб`єктів владних повноважень, прийнятих на виконання їхніх владних управлінських функцій, та спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем;

справи у спорах про захист ділової репутації, крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем або самозайнятою особою;

Як убачається з позовної заяви останню подано ОСОБА_1 .

При цьому, з наявних в матеріалах позовної заяви додатків вбачається, що учасником орендних правовідносин по договору оренди нерухомого майна від 27.03.2015 є Фізична особа підприємець ОСОБА_1 .

З наведених підстав, позивачу слід зазначити вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців) або викласти обґрунтування звернення до суду з визначеним предметом позову саме як фізичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Частиною 2 ст. 174 ГПК України передбачено, що в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи викладене, позовну заяву слід залишити без руху та надати позивачу строк 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення зазначених недоліків, шляхом надання до суду письмових пояснень з вказівкою на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців) або викладенням обґрунтування звернення до суду з визначеним предметом позову саме як фізичної особи.

Керуючись ст. 162, 163, 164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Позивачу, протягом 10 календарних днів з дня вручення ухвали суду, усунути недоліки позовної заяви від 17.11.2023 зазначені в ухвалі суду, шляхом надання до суду письмових пояснень з вказівкою на статус позивача як фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців) або як фізичної особи з викладенням обґрунтування звернення до суду з визначеним предметом позову.

3. Роз`яснити позивачу, що у відповідності до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, у разі не усунення ним недоліків позовної заяви у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/ або у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя М.П. Ноувен

Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115373448
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/1598/23

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Рішення від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні