Рішення
від 04.12.2023 по справі 214/2669/21
САКСАГАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 214/2669/21

2/214/2166/23

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

04 грудня 2023 року Саксаганський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, у складі:

головуючого - судді Малаховської І.Б.,

за участю секретаря судового засідання Нестеренко К.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в порядку спрощеного позовного провадження, у м. Кривому Розі, позовну заяву представника ОСОБА_1 адвоката Домбровської Євгенії Василівни до Держави України, в особі Державної казначейської служби України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог Криворізьке районне управління ГУНП в Дніпропетровській області, Дніпропетровська обласна прокуратура, Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області про відшкодування моральної шкоди, завданої незаконними діями органів досудового слідства, прокуратури та суду, в порядку спрощеного позовного провадження, без фіксації судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу, -

Встановив:

06 квітня 2023 року судом ухвалено рішення, яким позовні вимоги представника ОСОБА_1 адвоката Домбровської Євгенії Василівни до Держави України, в особі Державної казначейської служби України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог Криворізьке районне управління ГУНП в Дніпропетровській області, Дніпропетровська обласна прокуратура, Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області про відшкодування моральної шкоди, завданої незаконними діями органів досудового слідства, прокуратури та суду задоволено частково. Стягнуто з Держави України, в особі Державної казначейської служби України за рахунок коштів Державного бюджету України (ЄДРПОУ 37567646), передбачених на відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду, шляхом списання коштів з єдиного казначейського рахунку Державної казначейської служби України на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) моральну шкоду в розмірі 274700 (двісті сімдесят чотири тисячі) грн.

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 24 жовтня 2023 року вищезазначену справу повернуто до суду Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області для вирішення питання пов`язаного зі сплатою судового збору.

Учасники судового засідання, будучи повідомлені про дату, час та місце розгляду справи до зали судового засідання не з`явилися, клопотань про відкладення розгляду справи суду не надали

Суд дослідивши матеріали справи доходить до такого висновку.

З матеріалів справи вбачається, що 06 квітня 2023 року судом ухвалено рішення, яким позовні вимоги представника ОСОБА_1 адвоката Домбровської Євгенії Василівни до Держави України, в особі Державної казначейської служби України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог Криворізьке районне управління ГУНП в Дніпропетровській області, Дніпропетровська обласна прокуратура, Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області про відшкодування моральної шкоди, завданої незаконними діями органів досудового слідства, прокуратури та суду задоволено частково. Стягнуто з Держави України, в особі Державної казначейської служби України за рахунок коштів Державного бюджету України, передбачених на відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду, шляхом списання коштів з єдиного казначейського рахунку Державної казначейської служби України на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) моральну шкоду в розмірі 274700 (двісті сімдесят чотири тисячі) грн.

Однак, під час ухвалення даного рішення судом не вирішено питання про судові витрати, пов`язані з розглядом даної справ.

Відповідно до ч. 1ст. 270 ЦПК Українисуд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: судом не вирішено питання про судові витрати.

Згідно положень п.13 ч. 2ст. 3 ЗУ «Про судовий збір»судовий збір не справляється за подання позовної заяви про відшкодування шкоди, заподіяної особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їх посадовою або службовою особою, а так само незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури або суду.

Відповідно до ч. 1ст. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно ч. 6ст. 141 ЦПК Україниякщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Оскільки позивач звільнений від сплати судового збору при зверненні до суду з даним позовом, то судові витрати пов`язані зі сплатою судового збору необхідно віднести на рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись ст. 270 ЦПК України, суд, -

Ухвалив:

Ухвалити додаткове рішення по цивільній справі за позовом представника ОСОБА_1 адвоката Домбровської Євгенії Василівни до Держави України, в особі Державної казначейської служби України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог Криворізьке районне управління ГУНП в Дніпропетровській області, Дніпропетровська обласна прокуратура, Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області про відшкодування моральної шкоди, завданої незаконними діями органів досудового слідства, прокуратури та суду

Витрати пов`язані зі сплатою судового збору віднести за рахунок держави.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На додаткове рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне додаткове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на додаткове рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного додаткового рішення суду.

Відомості про сторін:

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1

Відповідач Держава Україна, в особі Державної казначейської служби України за рахунок коштів Державного бюджету України (ЄДРПОУ 37567646),

Треті особи:

- Криворізьке районне управління ГУНП в Дніпропетровській області юридична адреса: проспект Поштовий, 71, м Кривий Ріг, Дніпропетровська область;

- Дніпропетровська обласна прокуратура , юридична адреса: пр. Дмитра Яворницького, 38, м. Дніпро;

- Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, юридична адреса: проспект Миру, 24, м. Криви Ріг, Дніпропетровська область.

Суддя І.Б. Малаховська

СудСаксаганський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено06.12.2023
Номер документу115396333
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —214/2669/21

Ухвала від 31.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Постанова від 30.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Бондар Я. М.

Постанова від 30.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Бондар Я. М.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Бондар Я. М.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Бондар Я. М.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Бондар Я. М.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Бондар Я. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Рішення від 04.12.2023

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Малаховська І. Б.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні