Рішення
від 06.10.2010 по справі 2-8502/2010
СНІЖНЯНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

                              

 Справа 2-8502/2010                                

    Р І Ш Е Н Н Я                                    

І М Е Н Е М    У К Р А Ї Н И

             06 жовтня 2010 року               Сніжнянський   міський  суд Донецької області

 у   складі:

головуючої судді:              Корекян Н.Р.

при секретарі:                    Башаєвій В.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в м.Сніжне Донецької області про стягнення недоплаченої щомісячної державної соціальної допомоги «Дітям війни», -

                                                                       

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся з адміністративним позовом до Управління Пенсійного фонду України в м.Сніжне Донецької області про визнання неправомірними дій Управління Пенсійного фонду України та стягнення щомісячної доплати до пенсії в розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком у відповідності до ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» як дитині війни за період з 1 січня 2010 року.  

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що він має статус «дитини війни» у зв'язку, з чим, у відповідності до ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», виплачувана йому пенсія повинна підвищуватися на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком. Позивачу така допомога не сплачувалась.

Позивач у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Надав заяву про розгляд справи без його участі.

Представник відповідача у судовому засіданні позов не визнав. Відповідачем надано заперечення проти позову, у яких він посилається на те, що порядок надання пільг, передбачених статтею 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», Кабінетом Міністрів України у 2006 році не було розроблено. Законом України «Про Державній бюджет України на 2007 рік» дія ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни" призупинена, законодавчо не було врегульовано питання стосовно фінансування виплати підвищення до пенсії у розмірі 30 відсотків мінімальної пенсії за віком дітям війни. Відповідно до вказаного Закону підвищення до пенсії дітям війни виплачується за рахунок коштів Державного бюджету України, а не за рахунок коштів Пенсійного фонду України. Вимоги позивача щодо підвищення пенсії вважає незаконними, просив суд відмовити у задоволенні позову.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

 З матеріалів справи вбачається що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, має правовий статус «дитини війни», що підтверджується пенсійним посвідченням.

 Відповідно до ст.6 Закону України «про соціальний захист дітей війни» від 18.11.2004 року, що набрав чинності 01.01.2006 року, дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 30% мінімальної пенсії за віком.

     Статтею 71 Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рік" Кабінету Міністрів України надано право у 2009 році встановлювати розміри соціальних виплат, які відповідно до законодавства визначаються залежно від розміру мінімальної заробітної плати, в абсолютних сумах у межах асигнувань, передбачених за відповідними бюджетними програмами. Названа норма передбачає встановлення в абсолютних сумах розмірів лише тих виплат, вихідним критерієм розрахунку яких є розмір мінімальної заробітної плати. Відповідно її дія не поширюється на спірні відносини, оскільки розмір зазначених соціальних виплат згідно із Законом України "Про соціальний захист дітей війни" залежить від розміру мінімальної пенсії за віком.                

Таким чином, вимога позивача щодо зобов'язання Управління Пенсійного фонду України в м.Сніжне Донецької області здійснити нарахування та сплату недоплаченої як «дитині війни» за період з 1 січня 2010 року щомісячної державної соціальної допомоги підлягає  задоволенню за період з 1 січня 2010 року по 29 вересня 2010 року.

Таким чином,  суд вважає за необхідне зобов'язати відповідача нарахувати  та виплатити позивачу недоплачену, як дитині війни,  щомісячну державну соціальну допомогу  за період з 1 січня 2010 року по 29 вересня 2010 року.

              На підставі викладеного, керуючись ст. 257 ЦК України, ст.ст. 81, 82, 88, 212, 213, 214, 215, 291, 294, 295,296 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в м.Сніжне Донецької області про  стягнення недоплаченої щомісячної державної соціальної допомоги «Дітям війни» задовольнити.

            Зобов’язати Управління Пенсійного фонду України в м.Сніжне Донецької області нарахувати  та виплатити на користь ОСОБА_1 щомісячну державну соціальну допомогу  у розмірі 30 відсотків мінімальної пенсії за віком як дитині війни, за період з 1 січня 2010 року по 29 вересня 2010 року, з урахуванням раніш сплачених сум.

      Рішення може бути повністю або частково оскаржено сторонами до Апеляційного  суду Донецької області через Сніжнянський міський суд протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

             Головуюча :

СудСніжнянський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення06.10.2010
Оприлюднено11.10.2010
Номер документу11540043
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-8502/2010

Рішення від 29.07.2010

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Башмаков Є. А.

Рішення від 15.10.2010

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Заруцька Галина Миколаївна

Рішення від 06.10.2010

Цивільне

Сніжнянський міський суд Донецької області

Корекян НаталІя Равіліївна

Рішення від 18.06.2010

Цивільне

Харцизький міський суд Донецької області

Хомінець Ірина Володимирівна

Рішення від 29.07.2010

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Башмаков Євген Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні