Ухвала
від 05.12.2023 по справі 557/2019/23
ГОЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження 2/557/416/2023

Справа 557/2019/23

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

05 грудня 2023 року смт Гоща

Суддя Гощанського районного суду Рівненської області Оленич Ю.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 ), до ОСОБА_3 (місце реєстрації: АДРЕСА_2 ), треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, - служба у справах дітей Гощанської селищної ради (місцезнаходження: 35400, Рівненська область, смт Гоща, вул. Незалежності, 72), орган опіки та піклування Гощанської селищної ради (місцезнаходження: 35400, Рівненська область, смт Гоща, вул. Незалежності, 72) про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 звернувся до суду із заявою до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав.

Водночас представник позивача просить залучити в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - службу у справах дітей Гощанської селищної ради та орган опіки та піклування Гощанської селищної ради.

Ухвалою судді від 22 листопада 2023 року зазначену вище позовну заяву було залишено без руху та надано час для усунення недоліків, на виконання якої 28 листопада 2023 року на адресу суду надійшла заява про усунення недоліків.

Позовна заява подана з додержанням вимог статей 175, 177 ЦПК України. Підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні. Справа підсудна Гощанському районному суду Рівненської області.

Оскільки вищезазначена справа підпадає під дію ч. 4 ст. 274 ЦПК України, вважаю за необхідне провести її розгляд в порядку загального позовного провадження з призначенням підготовчого судового засідання.

Ознайомившись з клопотанням представника позивача про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, суддя дійшла наступних висновків.

Відповідно до ч. 3 ст. 53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно із ч. 4, 5 ст.19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

З огляду на викладене, відсутні підстави для залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, а саме - служби у справах дітей Гощанської селищної ради.

Водночас, суддя вважає доцільним залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, орган опіки та піклування Гощанської селищної ради.

Враховуючи вищенаведене та для повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, вважаю необхідним зобов`язати орган опіки та піклування Гощанської селищної ради подати затверджений висновок щодо доцільності позбавлення батьківських прав відповідача ОСОБА_3 по відношенню до неповнолітніх дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Керуючись ст.ст. 187-192, 260, 261 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти позовну заяву ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 , до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав до розгляду та відкрити провадження у справі.

Відмовити в задоволенні клопотання позивача про залучення до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - служби у справах дітей Гощанської селищної ради.

Залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, орган опіки та піклування Гощанської селищної ради (місцезнаходження: 35400, Рівненська область, смт Гоща, вул. Незалежності, 72).

Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

Підготовче засідання призначити на 11 годину 00 хвилин 16 січня 2024 року у приміщенні Гощанського районного суду Рівненської області (місцезнаходження: Рівненська область, Гощанський район, смт Гоща, вул. О. Теліги, 1А, е-mail: inbox@gsh.rv.court.gov.ua).

Зобов`язати орган опіки та піклування Гощанської селищної ради надати затверджений висновок щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , щодо неповнолітніх дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Встановити відповідачу строк 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подачі відзиву на позов та доказів що підтверджують обставини на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Позивач має право подати до суду відповідь на відзив, а відповідачі заперечення протягом 10 днів з дня їх отримання.

Третя особа має право подати пояснення щодо позову протягом 15 днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, а щодо відзиву - протягом 10 днів із дня його отримання.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України https://gsh.rv.court.gov.ua/sud1703.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.В. Оленич

Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено07.12.2023
Номер документу115430515
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —557/2019/23

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні