Ухвала
від 16.01.2024 по справі 557/2019/23
ГОЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження 2/557/56/2024

Справа 557/2019/23

У Х В А Л А

про закриття підготовчого провадження

та призначення справи до судового розгляду по суті

16 січня 2024 року смт Гоща

Гощанський районний суд Рівненської області у складі:

судді Оленич Ю.В.,

секретар судового засідання Слюсарчук І.В.,

номер справи 557/2019/23,

позивач ОСОБА_1 ,

відповідач ОСОБА_2 ,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - орган опіки та піклування виконавчого комітету Гощанської селищної ради,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт Гоща в загальному позовному провадженні цивільну справу за позовом ОСОБА_3 , який діє в інтересах ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - орган опіки та піклування виконавчого комітету Гощанської селищної ради, про позбавлення батьківських прав,

за участю представників учасників справи:

представника позивача ОСОБА_3 ,

представника третьої особи Кухман О.В.,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Гощанського районного суду Рівненської області перебуває зазначена вище цивільна справа.

Ухвалою судді Гощанського районного суду Рівненської області від 22 листопада 2023 року позовну заяву було залишено без руху та надано час для усунення недоліків.

05 грудня 2023 року ухвалою судді Гощанського району Рівненської області позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд якої постановлено здійснювати за правилами загального позовного провадження, залучено до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, орган опіки та піклування Гощанської селищної ради та зобов`язано орган опіки та піклування Гощанської селищної ради надати суду письмовий висновок щодо доцільності позбавлення батьківських прав відповідачки.

Позивач у підготовче засідання не з`явився, його представник ОСОБА_3 вважав за можливе проводити підготовче засідання у відсутності позивача. При цьому представник зазначив, що позивач є військовослужбовцем та проходить службу на території області, про що зобов`язався надати відповідні документи, а тому вважає, що останній буде мати змогу прийняти участь у судовому засіданні. Також представник вважав за можливе заслухати у судовому засіданні думку дітей та просив призначити дану справу до розгляду по суті

Відповідач у підготовчому засіданні позовні вимоги визнала, не заперечувала проти заслуховування думки дітей у судовому засіданні та призначення справи до розгляду по суті.

Представник третьої особи у підготовчому засіданні з приводу заслуховування думки дітей, а також щодо закриття підготовчого провадження та призначення справи до розгляду по суті не заперечувала.

Суд, заслухавши учасників справи з приводу можливості закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті, ознайомившись з матеріалами справи, приходить наступних висновків.

При вирішенні питання про заслуховування думки неповнолітніх дітей з приводу заявлених вимог, суд враховує приписи ст. 3 Конвенції про права дитини, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року, відповідно до якої в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Аналогічні положення закріплені у ст. 12 Конвенції про права дитини, згідно з якою держави-учасниці забезпечують дитині, здатній сформулювати власні погляди, право вільно висловлювати ці погляди з усіх питань, що торкаються дитини, причому поглядам дитини приділяється належна увага згідно з її віком і зрілістю.

Відповідно до ст. 6 Європейської конвенції про здійснення прав дітей від 25 січня 1996 року під час розгляду справи, що стосується дитини, перед прийняттям рішення судовий орган надає можливість дитині висловлювати її думки і приділяє їм належну увагу. З цією метою дитині, зокрема, надається можливість бути заслуханою в ході будь-якого судового чи адміністративного розгляду, що торкається дитини, безпосередньо або через представника чи відповідний орган у порядку, передбаченому процесуальними нормами національного законодавства. Закріплення цього права підкреслює, що дитина є особистістю, з думкою якої потрібно рахуватись, особливо при вирішенні питань, які безпосередньо її стосуються.

Зазначені норми міжнародних актів, ратифікованих Україною, кореспондуються з приписами ст. 171 СК України, відповідно до якої дитина має право бути вислуханою батьками, іншими членами сім`ї, посадовими особами з питань, що стосуються її особисто, а також питань сім`ї. Дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні між батьками, іншими особами спору щодо її виховання, місця проживання.

Верховний Суд у постановах від 14 лютого 2022 року у справі №761/25544/19 та від 29 червня 2022 року у справі № 401/2442/19 наголошував, що дитина є суб`єктом права і незважаючи на вікову категорію, неповну цивільну дієздатність, має певний обсяг прав. Одними з основних її прав є право висловлювати свою думку та право на врахування думки щодо питань, які стосуються її життя. Система правосуддя прислухається до дітей, серйозно ставиться до їх думок і гарантує, що інтереси дітей захищені. Належна увага повинна приділятися поглядам та думці дитини згідно з її віком і зрілістю.

Враховуючи предмет та характер спору, який стосується інтересів неповнолітніх дітей, суд вважає, що їх думка щодо вирішення спору матиме істотне значення для вирішення справи та об`єктивного з`ясування її обставин.

Дитина на час заслуховування її в суді в силу свого віку має бути здатна висловити свою думку, сформулювати свої погляди та мати достатній рівень розуміння ситуації.

Матеріали справи не містять доказів того, що неповнолітні діти не здатні самостійно висловлювати свою думку.

З огляду на це, враховуючи вік дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , їх достатній рівень розуміння і можливість висловлювати свою думку самостійно, суд приходить висновку про доцільність заслуховування їх думки під час вирішення судом даного спору.

Виходячи з того, що згідно матеріалів справи на час її розгляду неповнолітні діти проживають разом з відповідачкою, суд вважає необхідним покласти на останню обов`язок із забезпечення явки неповнолітніх дітей у судове засідання, а також забезпечити присутність у судовому засіданні психолога.

Під час проведення підготовчого засідання судом відповідно до положень ст. 189 ЦПК України визначено предмет спору та характер спірних правовідносин, позовні вимоги та склад учасників судового процесу, з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи вчинено інші дії.

Заяв про укладення мирової угоди, врегулювання спору за участю судді від сторін не надходило. Не надійшло від учасників справи і будь-яких заяв та клопотань щодо вирішення інших питань з підготовки справи до судового розгляду.

Таким чином, судом виконані вимоги ст. 197 ЦПК України.

Передбачених ч. 2 ст. 198 ЦПК України підстав для відкладення підготовчого засідання або оголошення перерви, відповідно до ч. 5 ст. 198 ЦПК України, судом не встановлено.

Згідно вимог ч. 2 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про: 1) залишення позовної заяви без розгляду; 2) закриття провадження у справі; 3) закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Оскільки підстави для залишення позовної заяви без розгляду чи закриття провадження у справі відсутні, сторонами про вчинення будь-яких інших процесуальних дій, які б було необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та до початку судового розгляду справи по суті учасниками справи не заявлялось, а судом підстав для вчинення таких дій не вбачається, тому суд вважає необхідним закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті.

При цьому суд враховує позицію сторони позивача, відповідачки та представника третьої особи з приводу можливості закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Керуючись ст.ст. 189, 196-198, 200 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Заслухати думку неповнолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в цивільній справі № 557/2019/23 з приводу заявлених вимог в присутності психолога.

Закрити підготовче провадження по справі за позовом ОСОБА_3 , який діє в інтересах ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - орган опіки та піклування виконавчого комітету Гощанської селищної ради, про позбавлення батьківських прав.

Призначити справу до судового розгляду по суті за правилами загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду на 14 годину 00 хвилин 15 лютого 2024 року.

У судове засідання для розгляду справи по суті викликати учасників справи, представників та психолога.

Зобов`язати відповідачку ОСОБА_2 забезпечити в судове засідання явку неповнолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , для заслуховування думки дітей з приводу заявлених вимог.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 17 січня 2024 року.

Суддя Ю.В. Оленич

Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116343227
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —557/2019/23

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Оленич Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні