Ухвала
від 07.12.2023 по справі 606/1983/23
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 606/1983/23

Ухвала

07 грудня 2023 року м. Теребовля

Теребовлянський районний суд Тернопільської області у складі:

головуючого судді Марціцкої І.Б.

присяжних Смільський Т.С., Сулима Т.Б.

за участі секретаря судового засідання Пасько І.Б.

заявника ОСОБА_1 , представника ОСОБА_2 адвоката Бахіра Р.Д.

розглянувши в судовому засіданні цивільну справу за заявою представника заявника ОСОБА_1 адвоката Пацули Василя Олександровича, заінтересована особа орган опіки та піклування Золотниківської сільської ради про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Теребовлянського районного суду Тернопільської області знаходиться цивільна справа за заявою ОСОБА_1 адвоката Пацули Василя Олександровича, заінтересована особа орган опіки та піклування Золотниківської сільської ради про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна.

Відповідно до вимог ч. 3. 4 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Представник заявника в поданій заяві клопотав про призначення судово-психіатричної експертизи, яке обґрунтовано тим, що ОСОБА_2 є інвалідом 1 А групи внаслідок психічного розладу. Для перевірки психічного стану ОСОБА_2 та визначення його цивільної дієздатності виникла необхідність у проведенні відносно останнього судово-психіатричної експертизи. Вказане клопотання підтримала ОСОБА_1 та не заперечував проти задоволення клопотання адвокат Бахір Р.Д.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Згідно ч. 1ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити, зокрема психічний стан особи.

Відповідно до ч. 1ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Крім того, відповідно до п. 5 ч.1ст. 252 ЦПК Українисуд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи. Беручи до уваги те, що для вирішення питань, які стосуються встановлення психічного стану особи, необхідні спеціальні знання в галузі судової психіатрії, вважаю, що по справі слід призначити судово-психіатричну експертизу з метою встановлення психічного стану

здоров`я ОСОБА_2 . Проведення вказаної експертизи доручити експертам Тернопільської філії судово-психіатричної експертизи Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я».

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України провадження у цивільній справі підлягає зупиненню на час проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 103, 105, 187, 252, 260, 261, 293-297, 353-354 ЦПК України, -

у х в а л и в:

Призначити в цивільній справі №606/1983/23 за заявою представника заявника ОСОБА_1 адвоката Пацули Василя Олександровича, заінтересована особа орган опіки та піклування Золотниківської сільської ради про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

-Чи хворіє ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , будь-яким психічним розладом або захворюванням?

- Якщо хворіє, то яким саме?

- Чи є захворювання ОСОБА_2 хронічним та стійким?

-Якщо ОСОБА_2 , страждає на психічний розлад, то чи істотно він впливає на його здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

-Якщо ОСОБА_2 , хворіє психічним захворюванням, то чи здатен він внаслідок захворювання усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Проведення даної експертизи доручити експертам Тернопільської філії судово-психіатричної експертизи Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я» в місячний строк з дня отримання ними ухвали суду.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України за давання завідомо неправдивого висновку і відмову від давання висновку.

В розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи №606/1983/23.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України http://court.gov.ua/fair/sud.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку, до Тернопільського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через суд першої інстанції, у 15-денний строк з дня проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвалу судуякщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя І.Б. Марціцка

Присяжні: Смільський Т.С.,

Сулима Т.Б.

СудТеребовлянський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення07.12.2023
Оприлюднено11.12.2023
Номер документу115472275
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —606/1983/23

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Марціцка І. Б.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Марціцка І. Б.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Марціцка І. Б.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Марціцка І. Б.

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Марціцка І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні