Ухвала
від 30.11.2023 по справі 549/72/23
ЧОРНУХИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №549/72/23

Провадження №2/549/37/23

УХВАЛА

30 листопада 2023 року Чорнухинський районний суд Полтавської області

у складі: головуючого судді Крєпкого С.І.

за участю: секретаря судового засідання Кривчун Я.А.

представника відповідача ОСОБА_1 адвоката Ступніка С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції в залі суду селища Чорнухи цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , третя особа: відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України, про визнання батьківства,

установив:

Рішенням Чорнухинськогорайонного суду Полтавської області від 10.11.2023 позов ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , третя особа: відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України, про визнання батьківства задоволено частково.

Визнано ОСОБА_2 батьком дітей ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Внесено зміни до актового запису №15 про народження ОСОБА_4 , складеного виконавчим комітетом Кізлівської сільської ради Чорнухинського району Полтавської області 12.08.2008 з зазначенням у графі «батько» - « ОСОБА_2 », змінено по-батькові дитини з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 », виключено запис про ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як батька дитини.

Внесено зміни до актового запису №02 про народження ОСОБА_5 , складеного виконавчим комітетом Кізлівської сільської ради Чорнухинського району Полтавської області 02.03.2012 з зазначенняму графі «батько» - « ОСОБА_2 », змінено по-батькові дитини з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 », виключено запис про ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як батька дитини.

У задоволенні позовних вимог про зобов`язання відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України внести зміни до актового запису про народження дітей ОСОБА_4 та ОСОБА_5 відмовлено.

Стягнуто з ОСОБА_3 , ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 по 1 073, 60 гривень судового збору з кожного.

Призначено судове засідання для вирішення питання про судові витрати на 13 год 00 хв 30.11.2023 у приміщенні Чорнухинського районного суду Полтавської області.

Роз`яснено позивачу, що відповідні докази про розмір вказаних витрат він повинен подати протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду.

15 листопада 2023 року представником відповідача ОСОБА_1 адвокатом Ступніком С.В. подано заяву про ухвалення додаткового рішення щодо стягнення з позивача на користь відповідача ОСОБА_1 судових витрат в частині оплати професійної правничої допомоги, оскільки це питання не було вирішено при ухваленні рішення.

Представник відповідача ОСОБА_1 адвокат Ступнік у судовому засіданні заяву підтримав, прохав стягнути з позивача на користь відповідача ОСОБА_1 витрати на професійну правничу допомогу, які складають 14 200 грн, пропорційно задоволених позовних вимог.

При вирішенні питання щодо ухвалення додаткового рішення у справі суд виходить з такого.

Відповідно до ст.246ЦПК України якщо сторона з поважних причин не може подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат до закінчення судових дебатів у справі, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше двадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог.

У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 270 цього Кодексу.

За приписами ч.1 ст.270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо:

1) стосовно певної позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення;

2) суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що треба виконати;

3) судом не вирішено питання про судові витрати;

4) суд не допустив негайного виконання рішення у випадках, встановлених статтею 430 цього Кодексу.

Згідно зп.20ПостановиПленуму ВерховногоСуду Українивід 18.12.2009N14«Про судоверішення уцивільній справі» додаткове рішення може бути ухвалено лише у випадках і за умов, передбачених статтею 220 ЦПК; воно не може змінити суті основного рішення або містити в собі висновки про права та обов`язки осіб, які не брали участі у справі, чи вирішувати вимоги, не досліджені в судовому засіданні.

При порушенні питання про ухвалення додаткового рішення з інших підстав суд ухвалою відмовляє в задоволенні заяви.

Згідно з ч.ч.1,2 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються:

1) у разі задоволення позову - на відповідача;

2) у разі відмови в позові - на позивача;

3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За приписами ч.1 ст.188 ЦПК України в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги.

Похідною позовною вимогою є вимога, задоволення якої залежить від задоволення іншої позовної вимоги (основної вимоги).

Позивачем у справі було заявлено чотири позовні вимоги немайнового характеру, дві з яких є основними (визнання батьківства), 2 похідними (зобов`язання внести зміни до актового запису про народження дітей), тобто вимогами, задоволення яких залежить від задоволення інших позовних вимог (основних вимог).

Основні вимоги немайнового характеру були сплачені позивачем судовим збором у загальному розмірі 2 147,20 грн (1 073,60х2). За подання похідних вимог судовий збір не сплачувався.

З огляду на викладене, оскільки у справі основні вимоги позивача судом було задоволено, судові витрати, пов`язані з розглядом справи, судом покладено на відповідачів.

За таких обставин суд приходить до висновку про відсутність підстав для ухвалення додаткового рішення щодо стягнення з позивача на користь відповідача ОСОБА_1 судових витрат в частині оплати професійної правничої допомоги.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.133,141, 270 ЦПК України, суд,

ухвалив:

У задоволенні заяви представника відповідача ОСОБА_1 адвоката Ступніка Сергія Васильовича про ухвалення додаткового рішення відмовити.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення апеляційної скарги. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено ЦПК України.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Дата складання повного тексту ухвали 06.12.2023.

Суддя С.І.Крєпкий

Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено11.12.2023
Номер документу115475684
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання батьківства

Судовий реєстр по справі —549/72/23

Постанова від 07.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Постанова від 07.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Рішення від 06.12.2023

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Рішення від 30.11.2023

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні