Рішення
від 06.12.2023 по справі 549/72/23
ЧОРНУХИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Cправа №549/72/23

Провадження№2/549/37/23

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

Іменем України

30 листопада 2023 року Чорнухинський районний суд Полтавської області

у складі: головуючого судді Крєпкого С.І.

за участю: секретаря судового засідання Кривчун Я.А.

представника відповідача ОСОБА_1 адвоката Ступніка С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції в залі суду селища Чорнухи цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , третя особа: відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України, про визнання батьківства,

установив:

Рішенням Чорнухинськогорайонного суду Полтавської області від 10.11.2023 позов ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , третя особа: відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України, про визнання батьківства задовольнити частково.

Визнано ОСОБА_2 батьком дітей ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Внесено зміни до актового запису №15 про народження ОСОБА_4 , складеного виконавчим комітетом Кізлівської сільської ради Чорнухинського району Полтавської області 12.08.2008 з зазначенням у графі «батько» - « ОСОБА_2 », змінено по-батькові дитини з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 », виключено запис про ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як батька дитини.

Внесено зміни до актового запису №02 про народження ОСОБА_5 , складеного виконавчим комітетом Кізлівської сільської ради Чорнухинського району Полтавської області 02.03.2012 з зазначенняму графі «батько» - « ОСОБА_2 », змінено по-батькові дитини з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 », виключено запис про ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як батька дитини.

У задоволенні позовних вимог про зобов`язання відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України внести зміни до актового запису про народження дітей ОСОБА_4 та ОСОБА_5 відмовлено.

Стягнуто з ОСОБА_3 , ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 по 1 073, 60 гривень судового збору з кожного.

Призначено судове засідання для вирішення питання про судові витрати на 13 год 00 хв 30.11.2023 у приміщенні Чорнухинського районного суду Полтавської області.

Роз`яснено позивачу, що відповідні докази про розмір вказаних витрат він повинен подати протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду.

Представником позивача в установлений судом строк подано докази щодо розміру судових витрат разом з заявою про ухвалення додаткового рішення у справі щодо стягнення з відповідачі на користь ОСОБА_2 судових витрат в частині оплати професійної правничої допомоги в сумі 20 000 гривень.

Представник відповідача ОСОБА_1 адвокат Ступнік С.В. у судовому засіданні прохав не брати до уваги витрати на оплату консультації клієнта за результатами судових засідань та за роз`яснення рішення суду і порядку його оскарження в загальному розмірі 1 000 грн.

При вирішенні питання про судові витратисуд виходить з такого.

Статтею 133ЦПК Українивстановлено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать в тому числі витрати: 1) на професійну правничу допомогу; 2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи.

Відповідно до приписів ст.141ЦПК Українисудовий збір та інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладається на відповідача у разі задоволення позову.

При вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує: 1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; 2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; 3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; 4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися.

Розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

За правилами ч.ч.1-6 ст.137 ЦПК України, витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок щодо попереднього (орієнтовного) визначення суми судових витрат встановлено ст.134 ЦПК України.

Відсутність документального підтвердження надання професійної правничої допомоги (договору надання правової допомоги, детального опису виконаних доручень клієнта, акту прийому-передачі виконаних робіт, платіжних доручень на підтвердження фактично понесених витрат клієнтом тощо) є підставою для відмови у задоволенні заяви про розподіл судових витрат у зв`язку з недоведеністю їх наявності.

Представником позивача протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду на підтвердження надання професійної правничої допомоги надано копії договору про надання правової допомоги, укладеного 01.03.2022 між позивачем та адвокатом Долженко О.М., розрахунок вартості послуг адвоката від 19.11.2023, акт приймання виконання послуг, квитанції.

Як видно з розрахунку від 10.11.2023, сторони погодили вартість послуг у такому розмірі:

- зустріч з клієнтом, консультація клієнта з виниклого питання 2 години 500 грн за годину праці;

- вивчення документів та доказів по справі, наданих клієнтом 1 година 800 грн за годину;

-вивчення судової практики по питанню клієнта 2 години - 500 грн за годину;

-консультація, роз`яснення клієнту норм права та судової практики по справі з урахуванням нових матеріалів, наданих клієнтом - 1 година 500 грн за годину;

-складання позовної заяви в інтересах клієнта 3 години - 1500 грн за годину;

-складання запитів про витребування доказів 2 години 800 грн за годину;

-складання клопотань в інтересах клієнта (про виклик свідків та призначення експертизи, про долучення доказів) 3 години 700 грн за годину;

-участь у судових засіданнях 5 годин - 1500 грн за годину;

-консультація клієнта за результатами судових засідань 1 година - 500 грн за годину;

-роз`яснення рішення суду клієнту та порядку його оскарження - 1 година 500 грн за годину.

Всього 20 000 грн, що сплачено позивачем 01.03.2023 та 10.11.2023 (т.1, а.с.238)

Сума юридичних послуг, заявлена в попередньому (орієнтовному) розрахунку, які позивач очікує понести у зв`язку із розглядом справи, разом з першою заявою по суті спору, складала 20 000 грн (т.1 а.с.9).

Виходячи з принципу диспозитивності цивільного судочинства, враховуючи характер спірних правовідносин, обсяг наданої правової допомоги, ступінь складності справи, виходячи з принципів розумності, виваженості і справедливості, клопотання представника відповідача про зменшення судових витрат, з відповідачів на користь позивача слід частково відшкодувати понесені витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 19 000 грн, по 9 500 з кожного.

Такий розмір судових витрат, враховуючи вищевикладене, суд вважає доведений належними і допустимими доказами.

Разом з тим зазначення адвокатом «консультації клієнта за результатами судових засідань" в розмірі 500 грн за годину та "роз`яснення рішення суду клієнту та порядку його оскарження" 500 грн за годину, як окремо наданої адвокатської послуги, охоплюється діями адвоката з «консультація, роз`яснення клієнту норм права та судової практики по справі з урахуванням нових матеріалів, наданих клієнтом», не відповідає критерію розумності та співмірності витрат та має бути виключено із загальної вартості наданих відповідачу послуг правничої допомоги (1 000 грн).

Виходячи з викладеного, керуючись ст.ст.133, 141, 246, 270 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Доповнити рішення Чорнухинського районного суду Полтавської області від 10 листопада 2023 року у цивільній справі №549/72/23 за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , третя особа: відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про визнання батьківства.

Стягнути з ОСОБА_3 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ), ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 )накористь ОСОБА_2 (ідентифікаційнийномер НОМЕР_3 ,місце проживання: АДРЕСА_3 ) 19 000 гривень судових витрат, по 9 500 гривень з кожного.

Додаткове рішення суду може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини додаткового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного додаткового рішення.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Дата складення повного тексту рішення 06.12.2023.

Суддя С.І.Крєпкий

Дата ухвалення рішення06.12.2023
Оприлюднено11.12.2023
Номер документу115475686
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання батьківства

Судовий реєстр по справі —549/72/23

Постанова від 07.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Постанова від 07.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Рішення від 06.12.2023

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

Рішення від 30.11.2023

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Крєпкий С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні