Ухвала
від 04.12.2023 по справі 545/2727/19
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 545/2727/19 Номер провадження 22-ц/814/4853/23Головуючий у 1-й інстанції Гальченко О.О. Доповідач ап. інст. Лобов О. А.

У Х В А Л А

04 грудня 2023 року м. Полтава

Полтавський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючий суддя Лобов О.А.

судді Дорош А.І., Триголов В.М.

розглянув питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційноюскаргою адвоката Остапенка Олександра Петровича, представника ОСОБА_1 на рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 07 вересня 2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , Новоселівської сільської ради Полтавського району про визнання протиправним та скасування рішення Надержинщинської сільської ради, визнання недійсними договорів купівлі-продажу земельної ділянки, скасування державної реєстрації,

в с т а н о в и в:

Рішенням Полтавського районного суду Полтавської області від 07 вересня 2023 року відмовлено в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 ..

Не погодившись із вказаними рішенням, його в апеляційному порядку оскаржив адвокат Остапенко О.П., представник ОСОБА_1 ..

В апеляційній скарзі скаржником заявлено клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження. Обґрунтовував його тим, що отримав електронну копію судового рішення з єдиного реєстру судових рішень.

Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується (ч.3 ст.8 Конституції). Право на справедливий судовий розгляд також закріплено Міжнародним пактом про громадянські і політичні права та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод (ч.1 ст.6). Право на справедливий судовий розгляд охоплює і право кожного на доступ до правосуддя.

Доступ до суду як елемент права на справедливий судовий розгляд не є абсолютним і може підлягати певним обмеженням у випадку, коли такий доступ особи до суду обмежується законом і не суперечить пункту першому статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод; якщо воно не завдає шкоди самій суті права і переслідує легітимну мету за умови забезпечення розумної пропорційності між використаними засобами і метою, яка має бути досягнута.

Виходячи із зазначених критеріїв, Європейський суд з прав людини визнає легітимними обмеженнями встановленні державами - членів Ради Європи вимоги щодо строків оскарження судових рішень (рішення Європейського Суду з прав людини у справі «Нешев проти Болгарії» від 28 жовтня 2004 року).

При цьому, складовою правової визначеності є передбачуваність застосування норм процесуального законодавства. Європейський суд з прав людини зазначає, що сторони судового провадження повинні мати право очікувати застосування до їхньої справи чинних норм процесуального законодавства (рішення Європейського Суду з прав людини у справі «Дія 97» проти України від 21 жовтня 2010 року).

Як вбачається з матеріалів справи, 07.09.2023 оголошення рішення по цивільній справі №545/2727/19 за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося /а.с.191/, дата складання повного текст оскаржуваного рішення судом не зазначена /а.с.204/, 20.11.2023 представник позивача отримав копію рішення в електронному виді /а.с.206/.

Зважаючи на те, що строк апеляційного оскарження пропущено з поважних причин, суд вважає за можливе поновити його.

Підстав для відмови у прийнятті і поверненні апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження не встановлено.

Перешкод для відкриття апеляційного провадження не встановлено.

Відповідно до ст.360ЦПК України учасники справи мають право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі протягом 10 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі та апеляційної скарги.

Відзив на апеляційну скаргу має містити: найменування суду апеляційної інстанції, ім`я (найменування), поштову адресу особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу, а також номер засобу зв`язку, адресу електронної пошти, за наявності, обґрунтування заперечень щодо змісту і вимог апеляційної скарги, у разі необхідності клопотання особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу, перелік матеріалів, що додаються.

Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

До відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Інші заяви чи клопотання в апеляційній скарзі відсутні.

Згідно із ч.3 ст.368ЦПК України розгляд справ у суді апеляційної інстанції здійснюється в судовому засіданні з повідомленням учасників справи, крім випадків, передбачених статтею 369 цього Кодексу.

За ч.1 ст.369ЦПК України апеляційні скарги на рішення суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Згідно з ч.3 ст.369 ЦПК України з урахуванням конкретних обставин справи суд апеляційної інстанції може розглянути апеляційну скаргу у судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи.

Таким чином справа підлягає розгляду з повідомленням учасників справи.

Керуючись ст.ст.359, 361, 369 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Поновити адвокату Остапенку Олександру Петровичу, представнику ОСОБА_1 строк на апеляційне оскарження рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 07 вересня 2023 року.

Відкрити апеляційне провадження у цивільній справі за апеляційною скаргою адвоката Остапенка Олександра Петровича, представника ОСОБА_1 .

Копію ухвали направити адвокату Остапенку Олександру Петровичу для відома.

Копії ухвали та апеляційної скарги направити іншим учасникам справи.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до ст.360ЦПК України вони мають право подати до Полтавського апеляційного суду за адресою: 36000, м. Полтава, вул. Соборності 17, е-mail: inbox@pla.court.gov.ua, в письмовій формі відзив на апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії даної ухвали та апеляційної скарги.

До відзиву необхідно додати докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Відсутність відзиву на апеляційні скарги не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

Розгляд справи проводити з повідомленням учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя О.А. Лобов

Судді: А.І. Дорош

В.М. Триголов

Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено11.12.2023
Номер документу115495984
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення Надержинщинської сільської ради, визнання недійсними договорів купівлі-продажу земельної ділянки, скасування державної реєстрації

Судовий реєстр по справі —545/2727/19

Постанова від 24.01.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Постанова від 24.01.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Рішення від 07.09.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Гальченко О. О.

Постанова від 02.02.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 24.12.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 21.12.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 10.12.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні