Ухвала
від 05.12.2023 по справі 2-1895/2007
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

05 грудня 2023 року

м. Київ

справа № 2-1895/2007

провадження № 61-16757ск23

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Краснощокова Є. В. (суддя-доповідач), Дундар І. О., Русинчука М. М., розглянув касаційну скаргу ОСОБА_1 , подану адвокатом Железняк-Кранг Інгою Вікторівною,на постанову Запорізького апеляційного суду від 07 листопада 2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Житлово-будівельного кооперативу № 325 «Річковик», третя особа - ОСОБА_2 , про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

У червні 2007 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ЖБК № 325 «Річковик», третя особа - ОСОБА_2 , про визнання права власності в порядку спадкування за законом та просив суд визнати за ним право власності в порядку спадкування на 1/2 частину квартири АДРЕСА_1 .

Заочним рішенням Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 17 жовтня 2007 року позов задоволено. Визнано за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частину квартири АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У 2023 році ОСОБА_4 звернулась до суду з заявою про перегляд заочного рішення Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 17 жовтня 2007 року у справі № 2-1895/2007 за позовом ОСОБА_1 до ЖБК № 325 «Річковик», третя особа - ОСОБА_2 , про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 12 червня 2023 рокупоновлено ОСОБА_4 строк на подання заяви про перегляд заочного рішення Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 17 жовтня 2007 року.

Відмовлено ОСОБА_4 в задоволенні заяви про перегляд заочного рішення Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 17 жовтня 2007 року у справі за позовом ОСОБА_1 до ЖБК № 325 «Річковик», третя особа - ОСОБА_2 , про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

Оскаржуваною постановою Запорізького апеляційного суду від 07 листопада 2023 року апеляційну скаргу ОСОБА_4 задоволено. Заочне рішення Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 17 жовтня 2007 року скасовано та прийнято нову постанову. У задоволенні позову ОСОБА_1 до ЖБК № 325 «Річковик», третя особа - ОСОБА_2 , про визнання права власності в порядку спадкування за законом відмовлено.

21 листопада 2023 року ОСОБА_1 засобами поштового зв`язку подав до Верховного Суду касаційну скаргу, у якій просив скасувати постанову суду апеляційної інстанції та залишити в силі помилково скасоване заочне рішення суду першої інстанції.

Європейський суд з прав людини зауважує, що спосіб, у який стаття 6 Конвенції застосовується до апеляційних та касаційних судів, має залежати від особливостей процесуального характеру, а також до уваги мають бути взяті норми внутрішнього законодавства та роль касаційних судів у них. Вимоги до прийнятності апеляції з питань права мають бути більш жорсткими ніж для звичайної апеляційної скарги. З урахуванням особливого характеру ролі Верховного Суду як касаційного суду, процедура, яка застосовується у Верховному Суді, може бути більш формальною (LEVAGES PRESTATIONS SERVICES v. FRANCE, № 21920/93, § 45, ЄСПЛ, від 23 жовтня 1996 року; BRUALLA GOMEZ DE LA TORRE v. SPAIN, № 26737/95, § 37, 38, ЄСПЛ, від 19 грудня 1997 року).

Однією з основних засад судочинства є забезпечення права на касаційне оскарження судового рішення у випадках, встановлених законом (пункт 8 частини другої статті 129 Конституції України, пункт 9 частини третьої статті 2 ЦПК України).

Не підлягають касаційному оскарженню судові рішення у малозначних справах та у справах з ціною позову, що не перевищує двохсот п`ятдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім випадків, якщо: касаційна скарга стосується питання права, яке має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики; особа, яка подає касаційну скаргу, відповідно до цього Кодексу позбавлена можливості спростувати обставини, встановлені оскарженим судовим рішенням, при розгляді іншої справи; справа становить значний суспільний інтерес або має виняткове значення для учасника справи, який подає касаційну скаргу; суд першої інстанції відніс справу до категорії малозначних помилково (пункт 2 частини третьої статті 389 ЦПК України).

Конституційний Суд України 22 листопада 2023 року ухвалив Рішення у справі № 10-р(ІІ)/2023 щодо відповідності Конституції України (конституційності) пунктів 1, 5 частини шостої статті 19, пункту 2 частини третьої статті 389 ЦПК України, зокрема, визнав таким, що відповідає Конституції України (є конституційним), пункт 2частини третьої статті 389 ЦПК України. У пунктах 7.6. - 7.8. Рішення вказано, що Європейський суд із прав людини послідовно обстоює позицію, що для розуміння змісту обмежень права на доступ до суду, гарантованого статтею 6 Конвенції, є потреба у врахуванні ролі касаційних судів та визнанні того, що умови прийнятності касаційної скарги щодо питань права можуть бути суворіші, ніж для звичайної скарги; застосування визначеного у національному праві критерію ratione valoris для подання скарг до Верховного Суду є правомірною та обґрунтованою процесуальною вимогою з огляду на саму суть повноважень Верховного Суду щодо розгляду лише справ відповідного рівня значущості. Верховний Суд як суд касаційної інстанції у цивільних справах із перегляду в касаційному порядку судових рішень, ухвалених судами першої та апеляційної інстанцій, має виконувати повноваження щодо усунення порушень норм матеріального та/або процесуального права, виправлення судових помилок і недоліків, а не нового розгляду справи та нівелювання ролі судів першої та апеляційної інстанцій у чиненні правосуддя та розв?язанні цивільних спорів. Тому внормування процесуальних відносин у спосіб визначення в Кодексі підстав для касаційного перегляду судових рішень, ухвалених судами першої та апеляційної інстанцій, можливе як виняток і лише у разі, коли це обумовлено потребами, що є значущими для дієвості та ефективності правосуддя, зокрема потребою розв`язання Верховним Судом як найвищим судом у системі судоустрою України складного юридичного питання, яке має фундаментальне значення для формування судами єдиної правозастосовної практики.

У цій справі ціна позову становить 10 370,00 грн, яка не перевищує двісті п`ятдесят розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а тому судові рішення у цій справі не підлягають касаційному оскарженню.

У касаційній скарзі заявник зазначає, що касаційна скарга стосується питання права, яке має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики, що підтверджується тим, що аналогічні спори є наразі одними з найпоширеніших у місцевих судах першої та апеляційної інстанції, тому необхідно сформувати єдину судову практику у вирішення подібних правовідносин. Також зазначає, що справа має виняткове значення для учасника справи, який подає касаційну скаргу. Виняткове значення цієї справи для відповідача полягає в тому, що справедливе остаточне рішення суду касаційної інстанції в цій справі є предметом інтересу численних військовослужбовців, які наразі виконують свій громадянський обов`язок із захисту нашої держави. Безсумнівно справа має виняткове значення, оскільки зачіпає не тільки особисті погляди на справедливість, але і питання юридичної визначеності та довіри до держави. Разом з тим заявник належним чином не обґрунтовує, в чому полягає виняткове значення саме цієї справи для нього. Апосилання у касаційній скарзі на порушення норм матеріального та процесуального права фактично підтверджує незгоду особи, яка подала касаційну скаргу, з оскарженим судовим рішенням, і, відповідно, не свідчить, що скарга стосується питання права, яке має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики, а справа має виняткове для учасника справи, який подає касаційну скаргу.

Посилання на інші випадки, передбачені пунктом 2 частини третьої статті 389 ЦПК України, за наявності яких судові рішення у справах з ціною позову, що не перевищує двохсот п`ятдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб,підлягають касаційному оскарженню, касаційна скарга не містить.

Відповідно до вимог пункту 1 частини другої статті 394 ЦПК України суд відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційну скаргу подано на судові рішення, що не підлягають касаційному оскарженню.

Керуючись статтями 19, 260, 389, 394 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду,

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Запорізького апеляційного суду від 07 листопада 2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Житлово-будівельного кооперативу № 325 «Річковик», третя особа - ОСОБА_2 , про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Судді: Є. В. Краснощоков

І. О. Дундар

М. М. Русинчук

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено11.12.2023
Номер документу115508434
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —2-1895/2007

Постанова від 05.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Постанова від 05.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Литвиненко Ірина Вікторівна

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Постанова від 07.11.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Постанова від 07.11.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні