Ухвала
від 08.12.2023 по справі 610/1699/20
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 610/1699/20

№ 1-кп/183/1281/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 грудня 2023 року Дніпропетровська обл.,

м. Новомосковськ

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 (в режимі відеоконференції),

обвинуваченої - ОСОБА_4 (в режимі відеоконференції),

розглянувши упідготовчому судовому засіданнів залісуду кримінальнепровадження,внесене вЄдиний реєстрдосудових розслідуваньза №12020225190000032 від 20.07.2020 року за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки смт. Савинці, Балаклійського р-ну, Харківської обл., зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 , раніше не судима,

у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 190 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області надійшов обвинувальний акт від 20.07.2020 р. відповідно до якого ОСОБА_4 обвинувачується в тому, що 15.05.2019 ОСОБА_4 , з метою отримання державної соціальної допомоги на дітей одиноким матерям, порядок отримання якої передбачено ст. 4 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям», прибула до Управління соціального захисту населення Балаклійської районної державної адміністрації, що розташоване за адресою: Харківська область, м. Балаклія, пл. Ростовцева, 4, та цього ж дня заповнила заяву про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг, а саме отримання державної соціальної допомоги на дітей одиноким матерям, затвердженої Наказом Міністерства соціальної політики України від 21.04.2015 № 441, в ході заповнення якої ОСОБА_4 була попереджена про відмову в призначенні або припиненні виплати призначеної соціальної допомоги та/або повернення надміру нарахованих коштів у разі подання неповних чи недостовірних відомостей про доходи та майновий стан сім`ї.

Відповідно до п. 6 «Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям» затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 250, обов`язковими документами для призначення соціальної допомоги, які подаються до органу соціального захисту населення є заява про надання державної соціальної допомоги, документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім`ї, довідка про склад сім`ї, декларація про доходи та майно осіб (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім`ї), та довідка про наявність та розмір земельної частки (паю). Для призначення соціальної допомоги на наступний строк уповноважений представник сім`ї подає заяву і декларацію про доходи на майно.

Так, ОСОБА_4 , 15.05.2019, в день заповнення заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг, а саме отримання державної соціальної допомоги на дітей одиноким матерям, в період робочого часу з 08 години 00 хвилин по 17 годину 00 хвилин, більш точного часу у ході досудового розслідування не встановлено, знаходячись в приміщенні Управління соціального захисту населення Балаклійської районної державної адміністрації, що розташоване за адресою. Харківська область, м. Балаклія, пл. Ростовцева, 4, маючи злочинний умисел направлений на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, шляхом обману, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свої дій, та бажаючи їх настання, будучи з 22.01.2019 офіційно працевлаштованою на посаду продавця, продовольчих товарів у ФО-П ОСОБА_5 та отримуючи заробітну платню, особисто склала завідомо недостовірний офіційний документ - декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 22.07.2003 №204, на підставі якої здійснюється обчислення середньомісячного сукупного доходу сім`ї у відповідності до положень п.6 «Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям» затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 250 де в другому розділі Декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулись за призначенням усіх видів соціальної допомоги «Відомості про членів сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні / будинку осіб, членів сім`ї, що проживають окремо (дружини, чоловіка, неповнолітніх дітей)», з метою подальшого отримання соціальної допомоги ОСОБА_4 , не вказала про наявність у неї доходу у виді заробітної плати, яку остання на момент заповнення декларації отримувала від ФО-П ОСОБА_5 (далі Епізод № 1).

Таким чином, за Епізодом № 1 ОСОБА_4 , обвинувачується у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.358 КК України - підроблення іншого офіційного документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією з метою використання його підроблювачем.

Окрім того, 15.05.2019 ОСОБА_4 , з метою отримання державної соціальної допомоги на дітей одиноким матерям, порядок отримання якої передбачено ст. 4 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям», прибула до Управління соціального захисту населення Балаклійської районної державної адміністрації, що розташоване за адресою: Харківська область, м. Балаклія, пл. Ростовцева, 4, та цього ж дня заповнила заяву про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг, а саме отримання державної соціальної допомоги на дітей одиноким матерям, затвердженої Наказом Міністерства соціальної політики України від 21.04.2015 № 441, в ході заповнення якої ОСОБА_4 була попереджена про відмову в призначенні або припиненні виплати призначеної соціальної допомоги та/або повернення надміру нарахованих коштів у разі подання неповних чи недостовірних відомостей про доходи та майновий стан сім`ї.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям» розмір державної соціальної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім`ї та її середньомісячним сукупним доходом, який обчислюється за методикою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, але цей розмір не може бути більшим ніж 75 відсотків прожиткового мінімуму для сім`ї.

Відповідно до п. 6 «Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям» затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 250, обов`язковими документами для призначення соціальної допомоги, які подаються до органу соціального захисту населення є: заява про надання державної соціальної допомоги, документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім`ї, довідка про склад сім`ї, декларація про доходи та майно осіб (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім`ї), та довідка про наявність та розмір земельної частки (паю). Для призначення соціальної допомоги на наступний строк уповноважений представник сім`ї подає заяву і декларацію про доходи на майно.

Відповідно до п. 14 «Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям» затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 250 розмір соціальної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім`ї та її середньомісячним сукупним доходом, але не може бути більшим ніж 75 відсотків прожиткового мінімуму для сім`ї. Середньомісячний сукупний дохід сім`ї визначається згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім`ї для всіх видів соціальної допомоги.

Так, ОСОБА_4 , 15.05.2019, в день заповнення заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг, а саме отримання державної соціальної допомоги на дітей одиноким матерям, в період робочого часу з 08 години 00 хвилин по 17 годину 00 хвилин, більш точного часу у ході досудового розслідування не встановлено, знаходячись в приміщенні Управління соціального захисту населення Балаклійської районної державної адміністрації, що розташоване за адресою: Харківська область, м. Балаклія, пл. Ростовцева, 4, маючи єдиний злочинний умисел направлений на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, шляхом обману, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свої дій, та бажаючи їх настання, будучи з 22.01.2019 офіційно працевлаштованою на посаду продавця продовольчих товарів у ФО-П ОСОБА_5 та отримуючи заробітну платню, особисто склала документ - декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 22.07.2003 №204, на підставі якої здійснюється обчислення середньомісячного сукупного доходу сім`ї у відповідності до положень п.6 «Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям» затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 250 де в другому розділі Декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулись за призначенням усіх видів соціальної допомоги «Відомості про членів сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні будинку осіб, членів сім`ї, що проживають окремо (дружини, чоловіка, неповнолітніх дітей)», з метою подальшого отримання соціальної допомоги ОСОБА_4 , не вказала про наявність у неї доходу у виді заробітної плати, яку остання отримувала від ФО-П ОСОБА_5 .

Відповідно до положення п. 20 «Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям» затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 250, соціальна допомога малозабезпеченим сім`ям призначається на шість місяців. Таким чином, внаслідок умисного невнесення ОСОБА_4 відомостей про наявність у неї доходу у виді заробітної плати, яку остання отримувала від ФО-П ОСОБА_5 до декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 22 липня 2003 року № 204, сума надмірно нарахованої державної соціальної допомоги на дітей одиноким матерям - ОСОБА_4 за період з 15.05.2019 по 31.10.2019 становить 6767,64 грн.: у травні 2019 року - 1127,94 грн.; у червні 2019 року 1127,94 грн.; у липні 2019 року - 1127,94 грн.; у серпні 2019 року - 1127,94 грн.; у вересні 2019 року - 1127,94 грн., у жовтні 2019 року - 1127,94 грн., чим державі в особі Управління соціального захисту населення Балаклійської районної державної адміністрації завдано збитків на загальну суму 6767,64 грн. (далі Епізод № 2).

Таким чином, за Епізодом № 2 ОСОБА_4 , обвинувачується у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України - заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство).

Судом встановлено, що інкриміновані обвинуваченому кримінальні правопорушення за Епізодом № 1 та Епізодом № 2 вчинені 15 травня 2019 р.

Відповідно до класифікації злочинів, зазначеної в ст. 12 КК України (в редакції, чинній станом на 15 травня 2019 р.), злочини, передбачені ч. 1 ст. 358 та ч. 1 ст. 190 КК України відносилися до злочинів невеликої тяжкості.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України (в редакції, чинній станом на 15 травня 2019 р.) особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки: три роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі.

На час розгляду цього кримінального провадження в суді кримінальні правопорушення, передбачені ч. 1 ст. 358 та ч. 1 ст. 190 КК України, відповідно до ст. 12 КК України (в редакції, чинній станом на 08 грудня 2023 р.), відносяться до проступків.

Відповідно п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України (в редакції, чинній станом на 08 грудня 2023 р.) особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки: три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Отже, як на час вчинення інкримінованого обвинуваченим кримінального правопорушення, так і на час судового провадження строк давності становить три роки.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до обвинувального акту, події кримінальних правопорушень, у скоєнні яких обвинувачується ОСОБА_4 відбувалася 15 травня 2019 р.

Кримінальне провадження стосовно ОСОБА_4 не зупинялося, вона не ухилялася від досудового розслідування або суду (ч.2 ст.49 КК України).

Доказів вчинення ОСОБА_4 нових злочинів суду не надано (ч. 3 ст. 49 КК України).

Однак на час розгляду справи судом строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за вчинені кримінальні правопорушення, які є предметом розгляду у цій справі, сплив 16 травня 2023 р.

Згідно ч.1 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законодавством України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до ч.ч. 2, 3 ст. 285 КПК України особі, яка підозрюється, обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення та щодо якої передбачена можливість звільнення від кримінальної відповідальності у разі здійснення передбачених законом України про кримінальну відповідальність дій, роз`яснюється право на таке звільнення.Підозрюваному,обвинуваченому, який може бути звільнений від кримінальної відповідальності, повинно бути роз`яснено суть підозри чиобвинувачення, підставу звільнення від кримінальної відповідальності і право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави. У разі якщо підозрюваний чи обвинувачений, щодо якого передбачене звільнення від кримінальної відповідальності, заперечує проти цього,досудове розслідуваннятасудове провадженняпроводяться в повному обсязі в загальному порядку.

При цьому, закон не пов`язує можливість застосування правил частини 1 статті 49 КК України із визнанням особою вини. Обов`язковою передумовою для закриття провадження у справі є наявність згоди особи на звільнення від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав.

В судовому засіданні обвинуваченій судом було роз`яснене суть обвинувачення, роз`яснене її право на звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, а також роз`яснено її право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави.

В судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_4 надала свою згоду на звільнення її від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 358 та ч. 1 ст. 190 КК України, у зв`язку із закінченням строку давності. Також надала суду з цього приводу письмову заяву.

Прокурор не заперечував проти звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 358 та ч. 1 ст. 190 КК України, у зв`язку із закінченням строку давності.

Судом встановлено, що обвинувачена цілком розуміє свої права та підставу звільнення від кримінальної відповідальності, та надала згоду на звільнення її від кримінальної відповідальності згідно статті 49 КПК України та на закриття кримінального провадження.

За таких обставин суд доходить до висновку про необхідність звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строку давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Цивільний позов прокурора Балаклійського відділу Лозівської місцевої прокуратури Харківської області в інтересах держави в особі Фінансового управління Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області до ОСОБА_4 про відшкодування витрат органу соціального захисту населення внаслідок неправомірних дій особи у кримінальному правопорушенні слід залишити без розгляду.

На підставі викладеного, керуючись статтею 49 КК України, статтями 129, 284, 286, 369 КПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 190 КК України, у зв`язку із закінченням строку давності.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020225190000032 від 20.07.2020 року за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 190 КК України, - закрити.

Цивільний позов прокурора Балаклійського відділу Лозівської місцевої прокуратури Харківської області в інтересах держави в особі Фінансового управління Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області до ОСОБА_4 про відшкодування витрат органу соціального захисту населення внаслідок неправомірних дій особи у кримінальному правопорушенні - залишити без розгляду.

Роз`яснити цивільному позивачу, що залишення цивільного позову без розгляду не перешкоджає його праву на звернення до суду із аналогічним позовом в порядку цивільного судочинства.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги до Дніпровського апеляційного суду, через Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області, протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на її оскарження, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо вона не скасована, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повий текст ухвали оголошено 11 грудня 2023 р. о 08 год. 55 хв.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.12.2023
Оприлюднено12.12.2023
Номер документу115518865
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки смт. Савинці, Балаклійського р-ну, Харківської обл., зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 , раніше не судима, у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —610/1699/20

Ухвала від 08.12.2023

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Ігнатьєв Д. П.

Ухвала від 08.12.2023

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Ігнатьєв Д. П.

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Ігнатьєв Д. П.

Ухвала від 23.12.2021

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Купін В. В.

Ухвала від 28.09.2021

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Купін В. В.

Ухвала від 15.07.2021

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Храмцов В. Б.

Ухвала від 24.06.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Люшня А. І.

Ухвала від 17.12.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Люшня А. І.

Ухвала від 07.12.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Люшня А. І.

Ухвала від 18.11.2020

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Стригуненко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні