Ухвала
від 24.06.2021 по справі 610/1699/20
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


Провадження апел.суду №11-кп/818/1062/21 Головуючий 1 інстанції: ОСОБА_1

Справа суду 1-ї інстанції №610/1699/20

Категорія: ч.1 ст.358, ч.1 ст.309 КК України

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 червня 2021 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Харківського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

за участю секретаря ОСОБА_5 ,

прокурора ОСОБА_6 ,

обвинуваченої ОСОБА_7 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вм.Харкові кримінальнепровадження №11-кп/818/1062/21за апеляційноюскаргою першогозаступника керівникаХарківської обласноїпрокуратури наухвалу Балаклійськогорайонного судуХарківської областівід 18листопада 2020року,-

УСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку смт. Савинці Балаклійського району Харківської області, громадянку України, з професійно-технічною освітою, незаміжню, офіційно не працевлаштовану, маючу на утриманні дитину 2006 року зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючу за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судиму,-

обвинувачену у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.358, ч.1 ст.190 КК України, звільнено від кримінальної відповідальності на підставі ст.45 КК України, у зв`язку з дійовим каяттям, а кримінальне провадження закрито.

Суд мотивував своє рішення тим, що обвинувачена ОСОБА_7 раніше до кримінальної відповідальності не притягувалася, кримінальні проступки вчинила вперше, одним діянням вчинила два кримінальних проступки (ідеальна сукупність), жоден з яких не є корупційним, після їх вчинення щиро розкаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення, про що свідчить її конструктивна поведінка під час досудового розслідування і судового розгляду з визнання винуватості, надання показань, які покладені в основу обвинувачення, добровільно повністю відшкодувала завдані нею збитки.

Як установив суд, 15 травня 2019 року, ОСОБА_7 , з метою отримання державної соціальної допомоги на дітей одиноким матерям, порядок отримання якої передбачено ст. 4 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям», прибула до Управління соціального захисту населення Балаклійської районної державної адміністрації, що розташоване за адресою: Харківська область, м. Балаклія, пл. Ростовцева, 4, та цього ж дня заповнила заяву про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг, а саме отримання державної соціальної допомоги на дітей одиноким матерям, затвердженої Наказом Міністерства соціальної політики України від 21.04.2015 № 441, в ході заповнення якої ОСОБА_7 була попереджена про відмову в призначенні або припиненні виплати призначеної соціальної допомоги та/або повернення надміру нарахованих коштів у разі подання неповних чи недостовірних відомостей про доходи та майновий стан сім`ї.

Відповідно до п. 6 «Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям» затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 250, обов`язковими документами для призначення соціальної допомоги, які подаються до органу соціального захисту населення є: заява про надання державної соціальної допомоги, документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім`ї, довідка про склад сім`ї, декларація про доходи та майно осіб (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім`ї), та довідка про наявність та розмір земельної частки (паю). Для призначення соціальної допомоги на наступний строк уповноважений представник сім`ї подає заяву і декларацію про доходи на майно.

Так, ОСОБА_7 , 15 травня 2019 року, в день заповнення заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг, а саме отримання державної соціальної допомоги на дітей одиноким матерям, в період робочого часу з 08 години 00 хвилин по 17 годину 00 хвилин, більш точного часу у ході досудового розслідування не встановлено, знаходячись в приміщенні Управління соціального захисту населення Балаклійської районної державної адміністрації, що розташоване за адресою: Харківська область, м. Балаклія, пл. Ростовцева, 4, маючи злочинний умисел направлений на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, шляхом обману, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свої дій, та бажаючи їх настання, будучи з 22.01.2019 офіційно працевлаштованою на посаду продавця продовольчих товарів у ФО-П ОСОБА_8 та отримуючи заробітну платню, особисто склала завідомо недостовірний офіційний документ декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 22.07.2003 №204, на підставі якої здійснюється обчислення середньомісячного сукупного доходу сім`ї у відповідності до положень п.6 «Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям» затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 250 де в другому розділі Декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулись за призначенням усіх видів соціальної допомоги «Відомості про членів сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні\будинку осіб, членів сім`ї. що проживають окремо (дружини, чоловіка, неповнолітніх дітей)», з метою подальшого отримання соціальної допомоги ОСОБА_7 , не вказала про наявність у неї доходу у виді заробітної плати, яку остання на момент заповнення декларації отримувала від ФО-П ОСОБА_8

15 травня 2019 року, в період з 08.00 години до 17.00 години, за адресою: Харківська область, м. Балаклія, пл. Ростовцева, 4, в Управлінні соціального захисту населення Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області, ОСОБА_7 , з метою отримання державної соціальної допомоги на дітей одиноким матерям, порядок отримання якої передбачено ст. 4 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям», заповнила заяву про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг, а саме отримання державної соціальної допомоги на дітей одиноким матерям, затвердженої наказом Міністерства соціальної політики України від 21.04.2015 № 441, в ході заповнення якої була попереджена про відмову в призначенні або припиненні виплати призначеної соціальної допомоги та/або повернення надміру нарахованих коштів у разі подання неповних чи недостовірних відомостей про доходи та майновий стан сім`ї.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям» розмір державної соціальної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім`ї та її середньомісячним сукупним доходом, який обчислюється за методикою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, але цей розмір не може бути більшим ніж 75 відсотків прожиткового мінімуму для сім`ї.

Відповідно до п. 6 «Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям» затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 250, обов`язковими документами для призначення соціальної допомоги, які подаються до органу соціального захисту населення є: заява про надання державної соціальної допомоги, документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім`ї, довідка про склад сім`ї, декларація про доходи та майно осіб (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім`ї), та довідка про наявність та розмір земельної частки (паю). Для призначення соціальної допомоги на наступний строк уповноважений представник сім`ї подає заяву і декларацію про доходи на майно.

Відповідно до п. 14 «Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 250 розмір соціальної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім`ї та її середньомісячним сукупним доходом, але не може бути більшим ніж 75 відсотків прожиткового мінімуму для сім`ї. Середньомісячний сукупний дохід сім`ї визначається згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім`ї для всіх видів соціальної допомоги.

ОСОБА_7 , маючи єдиний злочинний умисел направлений на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, шляхом обману, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свої дій, та бажаючи їх настання, будучи з 22.01.2019 офіційно працевлаштованою на посаду продавця продовольчих товарів у ФО-П ОСОБА_8 та отримуючи заробітну платню, особисто склала документ декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 22.07.2003 №204, на підставі якої здійснюється обчислення середньомісячного сукупного доходу сім`ї у відповідності до положень п.6 «Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям» затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 250 де в другому розділі Декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулись за призначенням усіх видів соціальної допомоги «Відомості про членів сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні\будинку осіб, членів сім`ї. що проживають окремо (дружини, чоловіка, неповнолітніх дітей)», з метою подальшого отримання соціальної допомоги ОСОБА_7 , не вказала про наявність у неї доходу у виді заробітної плати, яку остання отримувала від ФО-П ОСОБА_8 .

Відповідно до положення п. 20 «Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям» затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 250, соціальна допомога малозабезпеченим сім`ям призначається на шість місяців. Таким чином, внаслідок умисного невнесення ОСОБА_7 відомостей про наявність у неї доходу у виді заробітної плати, яку остання отримувала від ФО-П ОСОБА_8 до декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 22 липня 2003 року № 204, сума надмірно нарахованої державної соціальної допомоги на дітей одиноким матерям ОСОБА_7 за період з 15.05.2019 по 31.10.2019 становить 6767,64 грн.: у травні 2019 року 1127,94 грн.; у червні 2019 року 1127,94 грн.; у липні 2019 року 1127,94 грн.; у серпні 2019 року 1127,94 грн.; у вересні 2019 року 1127,94 грн.; у жовтні 2019 року 1127,94 грн., чим державі в особі Управління соціального захисту населення Балаклійської районної державної адміністрації завдано збитків на загальну суму 6767 гривень 64 копійки.

Дії ОСОБА_7 кваліфіковані судом за ч.1 ст.358 КК України, тобто підроблення офіційного документа, який видається чи посвідчується установою, організацією, і який надає права або звільняє від обов`язків, з метою використання його підроблювачем, та за ч.1 ст.190 КК України, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство).

В апеляційній скарзі перший заступниккерівника Харківськоїобласної прокуратури посилається на неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність. Зазначив, що суд дійшов помилкового висновку про наявність в діях обвинуваченої ідеальної сукупності злочинів, оскільки ОСОБА_7 вчинила два протиправні діяння, а саме підроблення офіційного документа та шахрайство, кожне з яких має характер окремого, самостійного, одиничного злочину та утворює закінчений склад кримінального правопорушення. Наголосив, що кримінальні правопорушення ОСОБА_7 вчинені у різні проміжки часу, що вказує на наявність в діях обвинуваченої реальної сукупності кримінальних правопорушень та на неможливість застосування до неї положень ст.45 КК України. Просить ухвалу суду скасувати та призначити новий розгляд у суді першої інстанції.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення прокурора, який підтримав апеляційну скаргу, обвинувачену, яка заперечувала проти задоволення апеляційної скарги, перевіривши матеріали провадження, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню.

Згідно ст.45 КК України особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Згідно з роз`ясненнями, які містяться в абз.1, 2 п.3 Постанови Пленуму Верховного Суду України №12 від 23.12.2005 року «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям (ст.45 КК України) можливе в разі вчинення нею вперше злочину невеликої тяжкості.

Такою, яка вчинила злочин уперше, вважається особа, котра раніше не вчиняла злочинів або раніше вчинила злочин, що вже втратив правове значення. Вчинення триваючого або продовжуваного злочину, двох або більше злочинів невеликої тяжкості, які утворюють сукупність (за винятком реальної), не може бути перепоною для застосування ст.45 КК України.

Згідно ч.1 ст.33 КК України сукупністю кримінальних правопорушень визнається вчинення особою двох або більше кримінальних правопорушень, передбачених різними статтями або різними частинами однієї статті Особливої частини цього Кодексу, за жодне з яких її не було засуджено.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження обвинувачена ОСОБА_7 вчинила різними діями два окремих кримінальні проступки, спочатку передбачений ч.1 ст.358 КК України, тобто підроблення офіційного документа, а через деякий час, передбачений ч.1 ст.190 КК України - шахрайство.

Оскільки обвинувачена вчинила два окремих діяння, кожне з яких кваліфікується за двома різними статтями кримінального кодексу України, тому у даному випадку має місце реальна сукупність кримінальних правопорушень, що унеможливлює застосування положень ст.45 КК України.

Однак, суд першої інстанції зазначені вище обставини залишив поза увагою, у зв`язку з чим прийняв помилкове рішення про звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності на підставі ст.45 КК України, тобто застосував закон України про кримінальну відповідальність, який не підлягав застосуванню, що відповідно до п.2 ч.1 ст.413 КПК України є неправильним застосуванням закону України про кримінальну відповідальність, та відповідно до п.4 ч.1 ст.409 КПК України підставою для скасування судового рішення.

Керуючись ст.ст. 405, 407, 409, 413, 418, 419 КПК України, колегія суддів,-

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргупершого заступникакерівника Харківськоїобласної прокуратури задовольнити.

Ухвалу Балаклійського районного суду Харківської області від 18 листопада 2020 року щодо ОСОБА_7 скасувати та призначити новий розгляд в суді першої інстанції.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та касаційному оскарженню не підлягає.

Головуючий:

Судді:

СудХарківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення24.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98014610
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —610/1699/20

Ухвала від 08.12.2023

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Ігнатьєв Д. П.

Ухвала від 08.12.2023

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Ігнатьєв Д. П.

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Ігнатьєв Д. П.

Ухвала від 23.12.2021

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Купін В. В.

Ухвала від 28.09.2021

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Купін В. В.

Ухвала від 15.07.2021

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Храмцов В. Б.

Ухвала від 24.06.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Люшня А. І.

Ухвала від 17.12.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Люшня А. І.

Ухвала від 07.12.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Люшня А. І.

Ухвала від 18.11.2020

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Стригуненко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні