Ухвала
від 12.12.2023 по справі 487/9209/23
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/9209/23

Провадження № 2-о/487/231/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.12.2023 року Суддя Заводського районного суду м. Миколаєва Щербина С.В., вивчивши матеріали справи №487/9209/23 за заявою ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ), особа щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною: ОСОБА_2 (місце проживання: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Миколаївської міської ради (місцезнаходження: 54001, м. Миколаїв, вул. Адміральська, 20) про визнання особи недієздатною і призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

11.12.2023 ОСОБА_1 звернулася до Заводського районного суду м. Миколаєва з заявою, в якій просила визнати її матір ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною та встановити на нею опіку, призначивши її опікуном матері.

Зазначена заява подана з додержанням вимог розділу IV глав 1,2 ЦПК України

Підстави для залишення заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження у справі, відсутні.

Відповідно до ст.299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

За приписами ст.300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про визнання особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку що заяву слід прийняти до розгляду в порядку окремого провадження та відкрити провадження у справі.

Окрім цього, 03.08.2023 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги», яким внесено зміни у ЦПК України: статтю 293 доповнити частиною п`ятою такого змісту: "У випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання";

перше речення абзацу першого частини першої статті 299 викладено в такій редакції:

"1. Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування".

Тобто, на даний час розгляд справи про визнання особи недієздатною проводиться за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне доручити Миколаївському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі наведеного та керуючись ст. 19, 175, 177, 187, 293, 300, ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , особа щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною: ОСОБА_2 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Миколаївської міської ради про визнання особи недієздатною і призначення опікуна

Розгляд справи проводити в порядку окремого провадження у складі одного судді і двох присяжних - Баженов Сергій Владиславович та Бандура Наталія Володимирівна.

Призначити судове засідання по справі на 10.01.2024 року о 11:30 год. в приміщенні Заводського районного суду міста Миколаєва, за адресою: вул. Радісна,3, зал судових засідань каб. №17, про що повідомити заявника, заінтересованих осіб.

Розгляд справи проводити за участі заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її представника та представника заінтересованої особи.

Встановити заінтересованій особі п`ятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання пояснення по суті заявлених вимог.

Встановити заявнику п`ятиденний строк з дня отримання пояснення для подання відповіді на пояснення, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Заявнику ОСОБА_1 до судового засідання по справі та надати суду всі медичні карти ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо проходження нею лікування.

Роз`яснити вимоги ст. 84 ЦПК України: будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, взагалі або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. За неповідомлення суду про неможливість подати докази, а також за неподання доказів, у тому числі і з причин, визнаних судом неповажними, винні особи несуть відповідальність, встановлену законом.

Доручити Миколаївському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 . Забезпечити прибуття призначеного адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, у судове засідання по справі.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://court.gov.ua

Копію ухвали про відкриття провадження у справі направити заявнику.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією заяви та копіями доданих до неї матеріалів надіслати заінтересованій особі.

Копію ухвали негайно направити Миколаївському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (вул. Космонавтів 61, м. Миколаїв, 54056, Email: mykolaiv1.mykolaiv@legalaid.mk.ua) - для виконання.

Ухвалу для належного виконання до медичних установ.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Головуючий суддя С.В. Щербина

СудЗаводський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення12.12.2023
Оприлюднено14.12.2023
Номер документу115579319
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —487/9209/23

Рішення від 03.09.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Щербина С. В.

Ухвала від 22.07.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Щербина С. В.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Щербина С. В.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Щербина С. В.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Щербина С. В.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Щербина С. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Щербина С. В.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Щербина С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні