Ухвала
від 12.12.2023 по справі 916/2183/23
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

12 грудня 2023 рокум. ОдесаСправа № 916/2183/23Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

Головуючого судді: Ярош А.І.,

Суддів: Г.І. Діброви, Н.М. Принцевської

секретар судового засідання: Кияшко Р.О.

за участю представників учасників справи:

від прокуратури: Зубік В.В.

від Херсонської обласної військової адміністрації: Мойсеєнко В.В.

від Департаменту інфраструктури Херсонської обласної державної адміністрації:не з`явився

від Приватного підприємства КИЇВШЛЯХБУД: не з`явився

від Державної установи Місцеві дороги Херсонщини: не з`явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції в м. Одесі

апеляційні скарги Державної установи Місцеві дороги Херсонщини

на рішення Господарського суду Одеської області від 12.09.2023 року, суддя в І інстанції Пінтеліна Т.Г., повний текст якого складено 25.09.2023, в м. Одесі

у справі: №916/2183/23

за позовом: заступника керівника Херсонської обласної прокуратури в інтересах держави в особі: Херсонської обласної військової адміністрації та Департаменту інфраструктури Херсонської обласної державної адміністрації

до відповідачів:

1) Державної установи Місцеві дороги Херсонщини;

2) Приватного підприємства КИЇВШЛЯХБУД

про припинення договірних правовідносин

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Південно-західного апеляційного господарського суду перебуває апеляційна скарга Державної установи Місцеві дороги Херсонщини на рішення Господарського суду Одеської області від 12.09.2023 у справі №916/2183/23 за позовом заступника керівника Херсонської обласної прокуратури в інтересах держави в особі: Херсонської обласної військової адміністрації та Департаменту інфраструктури Херсонської обласної державної адміністрації до Державної установи Місцеві дороги Херсонщини та Приватного підприємства КИЇВШЛЯХБУД про припинення договірних правовідносин.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 08.11.2023 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Державної установи Місцеві дороги Херсонщини на рішення Господарського суду Одеської області від 12.09.2023 у справі №916/2183/23 та призначено дану справу до розгляду на 12.12.2023 об 11:30.

В засідання суду апеляційної інстанції 12.12.2023 представники Департаменту інфраструктури Херсонської обласної державної адміністрації, Державної установи Місцеві дороги Херсонщини та Приватного підприємства КИЇВШЛЯХБУД не з`явилися, про день, час і місце розгляду апеляційної скарги повідомлялися належним чином.

Водночас, відповідно до частини 2 статті 216 ГПК України, якщо спір, розгляд якого по суті розпочато, не може бути вирішено в даному судовому засіданні, судом може бути оголошено перерву в межах встановлених цим Кодексом строків розгляду справи, тривалість якої визначається відповідно до обставин, що її викликали, з наступною вказівкою про це в рішенні або ухвалі.

Відповідно до частини другої статті 281 ГПК України процедурні питання, пов`язані з рухом справи, клопотання та заяви учасників справи, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення провадження у справі, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом апеляційної інстанції шляхом постановлення ухвал в порядку, визначеному цим Кодексом для постановлення ухвал суду першої інстанції.

З метою забезпечення дотримання принципу пропорційності, враховуючи завдання господарського судочинства, особливості конкретних обставин справи, колегія суддів дійшла висновку про наявність підстав для оголошення перерви у судовому засіданні до 30.01.2024 об 11:30, про що учасники справи, які були присутні в судовому засіданні, повідомлені під розписку.

При цьому, колегія суддів зазначає, що згідно з приписами ст. 17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожній фізичній або юридичній особі гарантується право на розгляд судом упродовж розумного строку цивільної, кримінальної, адміністративної або господарської справи, а також справи про адміністративне правопорушення, в якій вона є стороною.

Європейський суд з прав людини щодо критеріїв оцінки розумності строку розгляду справи визначився, що строк розгляду має формувати суд, який розглядає справу. Саме суддя має визначати тривалість вирішення спору, спираючись на здійснену ним оцінку "розумності строку" розгляду в кожній конкретній справі, враховуючи її складність, поведінку учасників процесу, можливість надання доказів тощо.

Поняття розумного строку не має чіткого визначення, проте розумним слід уважати строк, який необхідний для вирішення справи відповідно до вимог матеріального та процесуального законів.

При цьому, Європейський суд з прав людини зазначає, що розумність тривалості провадження повинна визначатися з огляду на обставини справи та з урахуванням таких критеріїв: складність справи, поведінка заявника та відповідних органів влади, а також ступінь важливості предмета спору для заявника (рішення Європейського Суду з прав людини у справах Савенкова проти України від 02.05.2013, Папазова та інші проти України від 15.03.2012).

Європейський суд щодо тлумачення положення розумний строк в рішенні у справі Броуган (Brogan) та інші проти Сполученого Королівства роз`яснив, що строк, який можна визначити розумним, не може бути однаковим для всіх справ, і було б неприродно встановлювати один строк в конкретному цифровому виразі для усіх випадків. Таким чином, у кожній справі виникає проблема оцінки розумності строку, яка залежить від певних обставин.

Враховуючи завантаженість апеляційної інстанції, з огляду на положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини, з метою забезпечення законних прав та інтересів сторін, повного, об`єктивного та всебічного розгляду справи, а також з метою дотримання розумного строку судова колегія вважає за необхідне розглянути вказану апеляційну скаргу у розумний строк, тобто такий, що є об`єктивно необхідним для виконання основного завдання господарського судочинства - справедливого, неупередженого та своєчасного вирішення судом спору, а також враховуючи неприбуття Департаменту інфраструктури Херсонської обласної державної адміністрації, Державної установи Місцеві дороги Херсонщини та Приватного підприємства КИЇВШЛЯХБУД, колегія суддів вважає за необхідне повідомити вказаних учасників справи про оголошену перерву в порядку ч. 2 ст. 120, ч. 2 ст. 121 ГПК України, шляхом постановлення та направлення відповідної ухвали.

Також в судовому засіданні 12.12.2023 представником Херсонської обласної військової адміністрації було заявлено усне клопотання про проведення наступного судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Відповідно до приписів статті 197 ГПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду, визначеному судом. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

Враховуючи наявність можливості проведення судового засідання в режимі відеоконференції 30.01.2024 об 11:30, колегія суддів вважає за можливе провести судове засідання в режимі відеоконференції.

Додатково колегія суддів вважає за можливе запропонувати учасникам справи надати до Південно-західного апеляційного господарського суду заяви про розгляд справи без їх участі.

Керуючись ст.ст. 120, 121, 197, 216, 234, 270 ГПК України, Південно-західний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

1.Оголосити перерву в розгляді апеляційної скарги Державної установи Місцеві дороги Херсонщини на рішення Господарського суду Одеської області від 12.09.2023 у справі №916/2183/23 до 30.01.2024 об 11:30.

2.Повідомити Департамент інфраструктури Херсонської обласної державної адміністрації, Державну установу Місцеві дороги Херсонщини та Приватне підприємство КИЇВШЛЯХБУД, що судове засідання з розгляду апеляційної скарги Державної установи Місцеві дороги Херсонщини на рішення Господарського суду Одеської області від 12.09.2023 у справі №916/2183/23 відбудеться 30.01.2024 об 11:30 у приміщенні Південно-західного апеляційного господарського суду за адресою: м. Одеса, проспект Шевченка, 29, у залі судових засідань №8 (3-й поверх).

3.Явка повноважних представників учасників справи у судовому засіданні обов`язковою не визнається. У разі їх прибуття в засідання суду вони повинні мати документи, що підтверджують їх повноваження.

4.Звернути увагу учасників справи на можливості розгляду справи за відсутності їх представників за наявними у справі матеріалами у разі подання відповідного клопотання відповідно до частини третьої статті 196 ГПК України.

5.Повідомити учасників справи про можливість участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції, у тому числі поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та про можливість подати процесуальні документи (заяви, клопотання, скарги, відзиви тощо), в тому числі заяву в порядку статті 197 ГПК України, на електронну адресу суду (inbox@swag.court.gov.ua), через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою, або іншими дистанційними засобами зв`язку, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі з використанням власного кваліфікованого електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" та Закону України "Про електронні довірчі послуги".Електронна адреса судді - yarosh@swag.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддяА.І. Ярош

суддіГ.І. Діброва

Н.М. Принцевська

Дата ухвалення рішення12.12.2023
Оприлюднено14.12.2023
Номер документу115582323
СудочинствоГосподарське
Сутьприпинення договірних правовідносин

Судовий реєстр по справі —916/2183/23

Постанова від 30.01.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 08.11.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Рішення від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 15.08.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні