Ухвала
від 13.12.2023 по справі 372/5873/23
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/5873/23

Провадження 1-кс-1509/23

ухвала

Іменем України

13 грудня 2023 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотання Дізнавача секторудізнання ОбухівськогоРУП ГУНП вКиївській областілейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,

В С Т А Н О В И В:

Сектором дізнання Обухівського РУП ГУНП в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадження№ 12023116230000585 від 18.11.2023 за ознаками кримінального правопорушення (проступку), передбаченого ч. 2 ст. 171 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 18.11.2023 до ЧЧ Обухівського РУП ГУНП в Київській області надійшло повідомлення про те, що 17.11.2023 о 23:25, гр. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , журналіст видання « ІНФОРМАЦІЯ_2 » отримав тілесні ушкодження під час виконання професійних обов`язків від охоронців ресторану « ІНФОРМАЦІЯ_3 », за адресою: АДРЕСА_1 .

Вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов`язків або переслідування журналіста у зв`язку з його законною професійною діяльністю утворює склад кримінального проступку передбаченого ч. 2 ст. 171 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що громадянин ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є журналістом інтернет видання « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яке згідно інформації з реєстру ЄДРПОУ належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 .

З метою встановлення всіх важливих обставин вчинення кримінального правопорушення та встановлення належної правової кваліфікації вчиненого кримінального правопорушення,слід отримати тимчасовий доступ до документів, що підтверджують статус журналіста,а саме:редакційного посвідчення, посвідчення журналіста, виданого Національною спілкою журналістів України, посвідчення журналіста, виданого медіа-профспілкою чи прес-карта інших журналістських, у тому числі міжнародних, організацій та отриманні належним чином завірених копій документів про прийом на роботу ОСОБА_4 та осіб, які перебували разом з ОСОБА_4 під час виконання редакційного завдання.

З метою встановлення всіх важливих обставин вчинення кримінального правопорушення у органу досудового розслідування виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до копій відеозаписів, які наявні в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », які були відзняті 17.11.2023 на парковці ресторану « ІНФОРМАЦІЯ_3 » який розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

З метою встановлення всіх важливих обставин вчинення кримінального правопорушення та встановлення можливих свідків вчинення кримінального правопорушення у органу досудового розслідування виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до копії редакційного завдання на проведення журналістського розслідування, відповідно до якого ОСОБА_4 здійснював відеозйомку на парковці ресторану « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та списку осіб, які перебували разом з ОСОБА_4 під час виконання редакційного завдання.

В ході досудового розслідування сектором дізнання Обухівського РУП ГУНП в Київській області в порядку ст.ст. 9, 40, 93 КПК України було скеровано запит до головного редактора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », з проханням надати належним чином завіреної копії редакційного завдання 17.11.2023 у АДРЕСА_1 , на території ресторану « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та копії журналістського посвідчення українського журналіста розслідувача, кореспондента видання « ІНФОРМАЦІЯ_2 » - ОСОБА_4 .

Вказаний запит з вихідним номером 15485/109/1600 від 20.11.2023 було вручено особисто під підпис директору з управління персоналом ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ОСОБА_5 .

Відповідно до п. 36 ч.1 ЗУ «Про Національну поліцію» поліція за письмовим запитом в установленому законом порядку безоплатно одержує від державних органів, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб державної форми власності інформацію, необхідну для виконання визначених цим Законом завдань та повноважень поліції. Суб`єкти, яким адресовано відповідний запит, зобов`язані протягом трьох днів, а в разі неможливості - не пізніше десятиденного строку з дня отримання запиту, надати відповідну інформацію або повідомити про причини, що перешкоджають її наданню.

Станом на 05 грудня 2023 року, відповіді від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » не надійшло до ІНФОРМАЦІЯ_5 , як і будь яких документів, з поясненням причин затримки надання відповіді.

Дізнавач сектору дізнання Обухівського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про залишення клопотання без розгляду.

Згідно норми ч. 4ст. 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Пунктом 15 ч.1ст.7КПК України встановлено, що зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, відносяться змагальність сторін та свобода в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з п. 18 ч. 1ст. 3 КПК України, до повноважень слідчого судді належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні під час проведення досудового розслідування в кримінальному провадженні.

Чинним КПК не врегульовано питання про дії слідчого судді та винесення ним процесуального рішення у разі, якщо під час розгляду клопотання буде подано заяву про залишення її без розгляду.

Відповідно до ч. 1ст.26КПК України сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи, що Дізнавач сектору дізнання Обухівського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 просить залишити клопотання без розгляду, слідчий суддя вважає за доцільне вказане клопотання залишити без розгляду.

На підставі викладеного і керуючись ст.7,8,9,22,26,306,309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання Дізнавачасектору дізнанняОбухівського РУПГУ НПв Київськійобласті лейтенантаполіції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, залишити без розгляду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.12.2023
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу115618997
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —372/5873/23

Ухвала від 13.12.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні